12-åring från Tyresö sålde dyraste tavlan vid konstutställning

12-årige Maximilian från Trollbäcken fick sin tavla såld för 25.200 kronor när han ställde ut under Rådhuskalendern i december.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-01-23

Örebro Rådhus julkalender är en gigantisk adventskalender som ända sedan 2007 har lockat tiotusentals besökare. Varje år skapar 24 konstnärer 24 nya konstverk som varje dag under december presenteras i Rådhusets vackra fönster ut mot Stortorget. En av 2017 års utställare var Maximilian Svensson, 12, från Trollbäcken. Den klart yngste deltagaren. Maximilian hade gjort en akvarellmålning över ett naturlandskap i vinterskrud kallad "Vinternatt".

– Jag försökte få till ljuset och mörkret i ett vintermotiv till Örebro när de frågade efter en tavla. Man fick göra precis vad man ville, så jag gjorde den utifrån min fantasi, säger han till Expressen och lägger till: 

– Jag gillar björkar väldigt mycket. Och sedan hittade jag på därifrån. 

När man efter julens slut kunde lägga bud på de 24 konstverken gick Maximilians tavla för inte mindre än 25.200 kronor och blev dyrast i hela utställningen.

Pengarna som samlades in i samband med Rådhuskalendern kommer delvis gå till välgörande ändamål.Publicerat 2018-01-23
Uppdaterat 2018-01-23Miguels dröm på väg att raseras

Det var inte länge sedan han lanserade idén att bygga om värmeverket till Tyresös eget Tom Tits. Men nu är Miguel Escribano uppsagd som hyresgäst av ägaren Vattenfall – som planerar att riva byggnaden.

Långfilm om Tyresö har snart premiär

Om exakt en vecka har en långfilm premiär. Men det är ingen vanlig Hollywood-rulle med snabba klipp och en story som är lika förutsägbar som osannolik, nej det är en film om en kommun – Tyresö. Vi i Tyresö har träffat Bo i Tyresö-gänget som ligger bakom den ovanliga produktionen.

Sugen på kultur?

Mellan den 12-18 november bjuds Tyresöbor och besökare på konst, konserter, litteratur, teater och andra kulturella upplevelser – i massor. Det har blivit dags för årets upplaga av Kultur i höstmörkret. Den sjätte i ordningen.

Kultur i kvadrat

Nästa vecka, den 13-19 november, är det återigen dags för Kultur i höstmörkret, Tyresö kommuns årliga kulturvecka.

10 besöker oss just nu