2 mars 2021

NYHETER

135 Äpplen är Tyresös första äppelmusteri

Närproducerat och hållbart med stort hantverkskunnande, det är något som utmärker nystartade 135 Äpplen, Tyresös första äppelmusteri.
Redaktionen
  • Publicerat: 2016-08-15

  • |
  • Uppdaterat: 2021-01-30

Denna artikel är publicerad 2016 och kan därför vara inaktuell!


Hans jobbar till vardags som vaktmästare medan Inés är lärare, båda arbetar i Tyresö kommun. De har hållit på med äppelmustning på hobbybasis sedan 2009 men förverkligar nu en stor dröm. Vi i Tyresö har träffat det äppelälskande paret som startar Tyresös första äppelmusteri på Kyrkvägen nära Tyresö slott, med invigning fredagen den 19 augusti.

Hej Hans och Inés, berätta lite om er själva!
Vi är två ur-Tyresöbor med en stor passion för äpplen. Vi har alltid varit intresserade av mathantverk och i vår familj är köket hemmets hjärta. God mat och dryck bör avnjutas i ett lugnt sammanhang med gott sällskap som huvudkrydda.

Inès har många smak- och matminnen från sin barndom där mormor haft en stor betydelse för hennes nutida matintresse. Hans är utbildad kock och tillsammans med Inés ger han sig ut på gastronomiska upptäcksfärder, främst i äppelled.

2009 började vi plocka äpplen i villaträdgårdar, frukt som människor inte själva hann med att ta hand om. Vi började experimentera friskt inom äppelspektrat och blev nyfikna på att pröva att göra must. Som ett led i äppelutforskandet kom vi att besöka Rosenhills fantastiska musteri på Ekerö. På Rosenhill mustade vi de äpplen vi plockat varje säsong, men det blev mer och mer äpplen och fler och fler turer till musteriet på Ekerö.

Det blev svårt att hinna göra det vi brann för utan stress och negativ miljöpåverkan, trafiken genom stan och Ekerö är förskräcklig, det kan vi skriva under på efter 6 år i äppelköer!

Ett av våra allra första plockställen var vandrarhemmet Lilla Tyresö, bredvid Tyresö slott. Efter att ha plockat där ett par år blev vi tillfrågade av ansvarig för vandrarhemmet, Johanna Lavett, om vi ville sälja varm äppelmust på den årliga julmarknaden.

Vi prövade på det och tyckte att det var kul att träffa alla trevliga människor och samtidigt servera en förstklassig produkt: varm must, gjord enbart på Tyresöäpplen.

Nästföljande år fick vi ett nytt erbjudande av Johanna, den här gången handlade det om en ledig lokal på vandrarhemmets mark som vi skulle kunna få använda för äppelrelaterad verksamhet.

Ett äppelmusteri alltså, hur kom ni på den idén?
Johanna Lavett var övertygad om att vi var rätt personer för ett sån projekt, visst hade vi snuddat vid tanken några gånger men vi var osäkra på om vi skulle klara att starta ett musteri med allt vad det innebär. Vi var vid det här laget duktiga äppelplockare och hade stor kännedom om äpplets mångsidighet, men ett företag var något vi aldrig varit med om att starta.

Johanna har haft en helt avgörande betydelse för att vi slutligen vågade ta språnget och starta Tyresös första äppelmusteri, hon har fungerat som mentor och kommit med goda råd, stöd och entusiasm.

Nu när ni är igång, vad är det som 135 Äpplen erbjuder?
Under äppelsäsongen är vi först och främst Tyresöbornas främsta alternativ till att bereda en produkt som räcker och håller ända fram till nästa äppelsäsong. Detta gör vi genom att musta och pastörisera de äpplen man kommer med till oss.

Man bokar tid, lämnar in sina äpplen och får efter 5 dagar komma tillbaka och hämta ljuvlig must på bag in box. Självklart kan man även lämna in äpplen enbart för mustning, då får man sin must direkt efter pressning och pastöriserar på egen hand. De som pastöriserar själva kan införskaffa dunkar eller bag in boxlådor hos oss till förmånliga priser.

Vi tar också emot äppeldonationer av de äpplen man själv inte hinner med att ta hand om. Man kontaktar oss om man vill donera äpplen, sen kommer vi och plockar, städar upp runt träd och överlämnar must som tack för de skänkta äpplena.

Det finns en otrolig mängd äpplen i Tyresö, vi hoppas få fylla en viktig funktion i att Tyresöborna tar äpplet till sitt hjärta och återupptäcker denna magiska frukt som växer så tätt inpå oss att vi nästan glömt bort att den finns.

Äpplet har i det närmaste oändliga användningsområden, dessutom är Tyresöäpplena helt obesprutade och mycket goda.

Under den övriga delen av året producerar vi äppelläckerheter i vår lilla lokal med 100 % Tyresöäpplen som fruktråvara. Vi har fjorton produkter i sortimentet, allt från must till äppelsirap till äppelcidervinäger, samtliga produkter är av premiumkvalitet. Detta innebär relativt små tillverkningsomgångar där äpplet i kombination med mathanverk, kärlek och omsorg utgör basen i produkten.

Våra produkter finns hos oss på musteriet, i vandrarhemmet Lilla Tyresös reception, Syrrans Lanthandel i Öringe, Delikatessboden i Strandområdet, Svindersviks Brygghus i Nacka samt Måketorps köttbutik i Småland.

Ni samarbetar primärt med det sociala företaget Grow Tyresö, vad innebär det?
Grow Tyresö är tillsammans med vandrahemmet Lilla Tyresö våra närmaste grannar, vi har alla verksamheter på samma adress. Vi har en naturligt regelbunden kontakt i och med vår geografiska närhet till varandra.

Grow är ett socialt företag vars verksamhet och mål är att skapa samhällsnytta och integrera människor i samhälle och arbetsliv. Arbetstränande individer får en meningsfull sysselsättning utifrån sina förutsättningar samt en chans att komma tillbaka till arbetslivet i ett lugnare tempo.

Det kommande samarbetet mellan Grow Tyresö och 135 Äpplen kommer att bestå av vi tillsammans skördar äpplen, trädgårdsarbetar eller utför andra äppelrelaterade arbetsuppgifter.</p> <p>På så sätt får vi, förutom en hållbar utveckling även en social dimension i vårt hållbarhetsarbete.

Tanken är att råvaran, alltså äpplena, bara ska tas från träd inom Tyresös gränser. Varför är det så viktigt för er?
Dels är det viktigt ur miljöperspektiv. I dag handlas det med vaxade "perfekta" äpplen som fått mogna i kylrum innan de transporteras runt halva jorden i vissa fall. Vi var tidigare en aning bättre som plockade i Tyresö men mustade på Ekerö, men nu vill vi bidra med ännu mer. Vårt musteri ger en möjlighet till att utnyttja de resurser som finns nära oss, tyvärr är det alltför vanligt att människor låter äpplena förfaras på grund av tidsbrist.

Vi önskar och hoppas att Tyresöborna ska använda Tyresöäpplen i större utsträckning istället för köpeäpplen. För oss är det oviktigt hur ett äpple ser ut, bara det smakar gott! Vi har gjort försök med både Tyresöäpplen och köpeäpplen och de köpta äpplena kommer inte i närheten av aromen, doften och saftigheten som Tyresöäpplena har. Det ligger en charm i att äpplena inte är symmetriska, likadana och påstått perfekta. För oss är ett operfekt äpple det mest perfekta, mångfald berikar. Äpplena har också tagit oss med på en resa där vi träffat människor i en rad olika äppelsammanhang som på olika sätt vill och gör gott, allt i äpplets namn. Vårt motto är "Congressus per Pomos", detta latinska ordspråk betyder "Möten genom Äpplen, det är så vi ser på saken.

Kan Tyresö i förlängningen utmana Kivik i Skåne om att bli landets äppelmetropol?
Kiviks höga nivå blir nog svårt att nå upp till men definitivt något att sträva mot. Vi får försöka skapa vårt eget äppelparadis här i Tyresö. Vi rekommenderar alla som gillar äpplen att besöka Kiviks marknad, det finns mycket att se, smaka och uppleva.

Är 2016 ett bra äppelår?
2016 verkar bli det bästa äppelår vi sett under de år vi sysslat med äpplen, det har varit i det närmsta perfekta förhållanden under blomningsperioden och bina har jobbat hårt med pollineringen.

Slutligen, vad ser ni fram mot mest nu när det drar sig mot höst?
Att få träffa så många äppelälskande människor som möjligt för att lyfta fram Tyresöäpplet, det förtjänar att uppmärksammas!

Höghus i Amaryllisparken

Stödjer du en detaljplan som skulle medge byggandet av ett 6-våningshus i amaryllisparken?


Mer information