Aktuella namninsamlingar i Tyresö – så går det

Namninsamlingar är ett populärt grepp för att bilda opinion i samhällsfrågor. I Tyresö finns just nu två aktuella insamlingar – att få tillbaka polisstationen och det planerade brobygget över Nyforsviken. Vi i Tyresö har tittat närmare på hur det går med dessa.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-03-26

P-reglerna i Tyresö centrum, bostadsbygget vid Apelvägen, masshantering vid Storängen i Raksta, stenkross i Skrubba, utvecklingen av Fornuddsparken, avvecklingen av Björkbackens äldreboende etc.

Det finns många exempel på frågor där Tyresöborna har försökt att påverka politiker och andra beslutsfattare under de senaste åren. Bland annat med insamling av namnunderskrifter som vapen.

Två aktuella frågor där namninsamling alltjämt pågår rör behovet av en polisstation och motståndet mot att bygga en bro över Nyforsviken till Tyresta nationalpark.

Namninsamlingen ”Vi vill ha tillbaka vår Polisstation i Tyresö NU!!!!!” har legat ute längst och har i skrivande stund 279 underskrifter. Skaparen Agneta Rothammar skriver: ”Det går inte längre, vi alla i Tyresö kommun måste kämpa och se till att vi får tillbaka vår polisstation i Tyresö och patrullerande, synliga poliser dag som natt i vår kommun.”

LÄS MER: Namninsamling för polisstation i Tyresö: ”Det går inte längre”

Förutom att skriva under har många även kommenterat. Det vittnas om att otryggheten ökat och flera stämmer in i att det är orimligt att en kommun av Tyresös storlek inte har en polisstation.

”En kommun på 47.000 invånare (reds. anm. 48.000) behöver lokal polisnärvaro under dygnets alla timmar.”, skriver en.

En annan fyller i med: ”Jag vill att mina barn ska kunna känna sig säkra när dom går hem från skolan.”

Ytterligare en beskriver känslan av en närmast laglös kommun: ”Blev rånad utanför min port på bollmoravägen. Detta är ej OK."

Moderaterna är det parti som starkast drivit på för att öka polisens närvaro i Tyresö och få tillbaka den lokala polisstationen. Redan när den lades ner i slutet av 2015 protesterade man.

Nu har mer pengar skjutits till polisens verksamhet genom den beslutade M/KD-budgeten, men frågan om hur polisen organiserar sig äger myndigheten själv.

LÄS MER: Moderaterna kräver polisstationen tillbaka

Massiv kritik mot brobygge
När det gäller insamlingen "Stoppa brobygget över Nyforsviken" har 130 namnunderskrifter kommit in efter cirka en och en halv månad. Skapare är den tidigare moderatpolitikern Peter Odelvall. Han skriver: ”Vi säger NEJ till investeringen av den onödiga bron över Nyforsviken som kommer kosta oss skattebetalare i Tyresö ca: tio miljoner.”

Även i denna namninsamling är det sprängfyllt av kommentarer från de som vill visa lite extra support. Här är några av dem:

”Slöseri med skattemedel. Ett onödigt ingrepp i naturen eftersom man redan nu vid Nyfors lätt kan ta sig över till Nyforsvikens två sidor.”

”Jag tycker att Tyresö kommun ska satsa pengarna på skola och äldrevård istället för en bro. Det sticker i mina ögon att kommunalskatten höjs och samtidigt vill kommunen satsa stora pengar på en bro som inte gagnar gemene man!!! Känns inte genomtänkt och juste mot invånarna!”

”Det finns många andra viktigare saker att göra först! Denna bro står långt ned på listan av vad Tyresöbor mfl behöver. Laga först det som är trasigt och undermåligt underhåll i kommunen.”

”Bron kommer att störa fiskarna. Tillhång till reservatet finns redan på otaliga platser.”

”Det är slöseri med skattepengar. Det finns ju redan en bro. Var det till detta den oheliga alliansen skulle ha skattehöjningen till?”

”Det går tillräckligt enkelt att ta sig in i reservatet från alla håll. Håll i våra pengar!”

C och M säger bestämt nej
Centerpartiet liksom Moderaterna är de partier som utmärkt sig som motståndare till brobygget, medan framför allt Liberalerna, som är del av Tyresös nya styre tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, ivrat på.

I en annons i Mitt i Tyresö presenterade Centerpartiet för en tid sedan vad man i stället vill göra för att fortsätta utveckla Alby och det rörliga friluftslivet i Tyresö. 

”Vårt alternativa förslag är att märka upp de ingångar som redan finns vid Krusboda/Nyfors och längs med Brakmarsvägen på ett bättre sätt. Stora tydliga skyltar, uppstärkning av p-platser där så långt som möjligt, informationsutskick till alla i kommunen och information på kommunens hemsida är lösningar till väsentligt mindre kostnader/skattemedel.”, skriver partiet.

Och sprickan mellan de forna alliansvännerna är minst sagt djup. När oppositionsrådet Anki Svensson (M) lyfte frågan på sin Facebook-sida gick ordföranden i kultur- och fritidsnämnden Thomas Sundblad (L) till kraftigt motangrepp, något Vi i Tyresö uppmärksammade.

LÄS MER: M: Prioritera kärnverksamhet – inte en bro för tio miljoner

Hur det blir med bron återstår att se. Just nu är det i alla fall fördel Liberalerna och det nya styret. Investeringen är beslutad och sedan förra veckan pågår en arkitekttävling där det vinnande bidraget kammar hem 700.000 kronor. Går allt i lås beräknas arbetet påbörjas redan nästa år.Publicerat 2019-03-26
Uppdaterat 2019-03-27

FOTO: Robert Skölin/tyreso.seSkölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

12 besöker oss just nu