Alla vinnare på Kultur- och idrottsgalan

2018 års upplaga av Kultur- och idrottsgalan blev en storslagen fest med underhållning, glitter och givetvis – hyllande av bra och viktiga insatser det gångna året.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-03-19

Vinnarna av kultur- och idrottspriserna

Årets idrottsförening – Tyresö FF
Motivering: Årets idrottsförening tar vara på människors engagemang och inspirerar till en känsla av gemenskap och delaktighet. Engagemanget hos styrelse, ledare och tränare är imponerande och bidrar till att föreningen ständigt är i utveckling både till form och innehåll. Föreningen arbetar hårt med ett enat fokus kring sunda värderingar och en tro om att dessa skapar grunden för en meningsfull och glädjefylld idrott. Rent sportsligt kan klubben under 2017 stoltsera med flera beundransvärda resultat och de rödgula andas optimism.

Årets kulturförening – Tyresö Jazz & Blues Club
Motivering: En förening med ett aldrig sinande engagemang, med många och trogna medlemmar och som med kontinuitet presenterar ett varierat program i form av världskända namn, nya förmågor och lokala artister. Föreningen står nästan uteslutande för utbudet av den specifika genren i Tyresö kommun och håller den vid liv inte minst genom att uppmuntra ungdomar att på olika sätt medverka. 30-årsjubileet firades under 2017 med en final i form av en mycket lyckad festival.

Årets ledare – Susanne Hellevik, Tyresö Ryttarförening
Motivering: Vinnaren av kategorin Årets ledare besitter alla egenskaper en ledare behöver ha: ett starkt ledarskap, förmåga att inspirera andra och stor dedikation för uppdraget. Vinnaren har genom sitt hårda och målmedvetna arbete visat hur idrotten kan utvecklas genom nytänkande och banbrytande idéer. På så sätt är vinnaren inte bara en förebild för den egna föreningen, utan hela föreningslivet i Tyresö.

Årets unga ledare – Hanna Brandt, Hanviken SK
Motivering: Vinnaren av kategorin Årets unga ledare har med sitt djupa engagemang tillfört både sin idrott och sin förening värdefulla insatser. I många år har hon ansvarat för föreningens alla camper och i positiv anda fått barnen att både springa, leka och lära. Hon beskrivs som en fantastisk förebild som sprider glädje och inspirerar. Hon har ett stort hjärta för sin förening och är en föredömlig ledare.

Årets eldsjäl – Marko Ahola, Tyresö Judo och Ju-Jutsuklubb
Motivering: I en tid där alla klockor tycks rusa allt snabbare och framför allt vara inställda på ”egentid” är det eldsjälarna som bär upp vårt föreningsliv och som betyder så mycket för så många, i vardagen. Årets eldsjäl har med stor glädje och sitt outtröttliga arbete lagt otaliga timmar på sin idrott och dess deltagare. Med stort engagemang och en fantastisk lojalitet till sin förening har han motiverat och stöttat både aktiva och ledare i många år på ett beundransvärt sätt. Både i med- och motgång kan föreningen lita på sin eldsjäl som har en glöd inombords som aldrig slocknar!

Årets idrottsprestation – Tyresö Hanviken Hockey
Motivering: Vinnaren av kategorin Årets idrottsprestation har visat att en blandning av laganda, kämpaglöd och talang kan leda till fantastiska resultat. Det hårda arbete som lagts ned under de senaste åren resulterade slutligen i att det långsiktiga målet kunde nås år 2017. Genom den extraordinära prestationen att avancera till Hockeyettan har Tyresö satts på hockeykartan.

Årets kulturpersonlighet – Jenny Puronne, fotograf
Motivering: 2017 är ett år att minnas för årets kulturpersonlighet. Inte minst genom att ha erhållit flera fina priser och utmärkelser som också leder vidare till nya utmaningar under 2018. Med en ärlig kärlek till hantverket och med en stark vilja att fortsätta att utveckla sin konstnärliga sida har denne Tyresöbo under en längre tid bedrivit sin verksamhet i Tyresö.

Årets insats för personer inom funktionshindergruppen – Richard Svennberg, Friskis och Svettis Tyresö.
Motivering: Vinnaren av kategorin Årets insats för personer inom funktionshindergruppen går till en person som hjälper till att öppna upp dörren till en verksamhet där alla är välkomna. Här är målet glädje och utveckling utifrån sin egen nivå. Denna person kännetecknas och beskrivs av sin omgivning som en stor inspiratör med ett aldrig sinande tålamod. Årets vinnare ger varje individ möjlighet att göra passet till en positiv upplevelse och skapar fantastiska förutsättningar att kunna träna efter sina egna mål och behov.

Juryns val – Tyresö Handboll
Motivering: Årets vinnare går till en förening som minst sagt sätter Tyresö på kartan. Med en väldig bredd i sin barn- och ungdomsverksamhet så lyckas man år efter år få fram talanger som representerar Tyresö i olika landslag och föreningens lag tävlar med den absoluta eliten inom sin sport. Man har i föreningen lyckats bygga en vinnarkultur som bygger på glädje, kvalité, fair play och kontinuitet. Tyresö kommun vill tacka årets vinnare som är goda ambassadörer för idrotten där föreningen har visat, trots knappa resurser, att man gått hela vägen till att idag vara en av Sveriges absolut mest framgångsrika handbollsföreningar.

Juryns val – Erik Linder
Motivering: Juryn har valt att hylla en person som besitter många begåvningar både konstnärligt och socialt och kan därför beskrivas på många olika sätt: En positiv person. Ställer alltid upp. Har ett idogt engagemang. Jordnära. Kreativ. Ambassadör för Tyresö. Och inte minst – en artist, musiker och låtskrivare med en helt fantastisk sångröst.”

Årets brottsförebyggande insats – Robert Sezkir och Juan Jose Torre Estay
Motivering: Killarna stoppade ett rånförsök mot Guldfynd. Höll kvar rånarna till polis kom och kunde göra ett gripande.

Tyresö kommuns kulturstipendium 2018 – Hanna Westerling
Motivering: Hanna är en ung och nytänkande modeskapare som har en examen i mode och textil från Konstfack. Idag frilansar Hanna och gör allt från att hålla workshops (bl.a. i Tyresö), till att göra scenkläder till artister, kostym, scenografi och merchandise design. Hanna tilldelas Tyresö kommuns kulturstipendium på 15 000 kr för att genomföra projektet Welcome Back. Projektet handlar om att belysa frågor som ifrågasätter modedesign idag. Tanken är att sy en kollektion som fotas av och fotografierna och de fysiska plaggen kommer sedan att resultera i en utställning på ett galleri eller annan offentlig plats. Hanna brinner för att arbeta normkritiskt och konceptuellt med mode, och hennes dröm är att arbeta med mode på sitt eget sätt.

Tyresö kommuns kulturstipendium 2018 – Lisa Malmgren
Motivering: Lisa är en etablerad silversmed, utbildad på Konstfack, med många års erfarenhet av att arbeta konstnärligt och hantverkligt. Tyngdpunkten har legat på silversmycken, och med tiden har det även blivit andra material, smyckesinstallationer och recycling. Hon jobbar främst i metall, men även med metall i kombination med handgjort papper, sten, textil och naturmaterial. Naturen i Tyresö är Lisas största källa till inspiration. Lisa tilldelas Tyresö kommuns kulturstipendium på 15 000 kr för projektet Skogens liv. Tanken är att utforska kontakten mellan människa och skog, som hon vill gestalta med smycken och skulpturer som beskriver vår överlevnad. Detta skall utmynna i en utställning som är tänkt att kunna visas i Tyresö. Lisa vill utvecklas konstnärligt och har Tyresös natur som utgångspunkt i sitt skapande.

LÄS MER: Och de nominerade till Kultur- och idrottsgalan 2018 är…Publicerat 2018-03-19
Uppdaterat 2019-03-18

FOTO: Dick Bengtson

På bild: Tyresö Hanviken mottar priset för Årets idrottsprestationAlla vinnare på Kultur- och idrottsgalan

2019 års upplaga av Kultur- och idrottsgalan gick av stapeln i fredags. Tyresös egen motsvarighet till Oscarsgalan. En storslagen fest med underhållning, glitter och givetvis – hyllande av bra och viktiga insatser det gångna året. Här är alla vinnare som fick kliva upp på Forellenscenen.

10 besöker oss just nu