Alliansen rycker ifrån i länet efter Kristersson-effekt

Efter att den nya moderatledaren Ulf Kristersson tillträdde under hösten har partiet gjort ett glädjeskutt i opinionen – och Stockholms län är inget undantag, visar färsk statistik från SCB.

Av Robert Skölin
Publicerat 2017-12-05

I Statistiska Centralbyråns stora partisympatiundersökning som presenterades under tisdagen avseende november månad ökade det moderata partiet med hela 4,1 procentenheter i Stockholms län (exklusive Stockholms stad). Det innebär att Moderaterna nu har ett stöd på 31,8% hos länsborna, det högsta på 1,5 år.  

För övriga partier är förändringarna betydligt mer blygsamma. Liberalerna ökar med 0,5 procentenheter och får 6,4%. Kristdemokraterna minskar med 0,8 procentenheter och har nu bara förtroende hos 2,6% av invånarna i Stockholms län. Störst tapp står dock Centerpartiet för. Partiet som rönt stora framgångar det senaste året minskar med 1,6 procentenheter till 8,6%.

I ljuset av Kristerssons framfart har också de rödgröna partierna haft det tufft i opinionen. Socialdemokraterna backar med 0,8 procentenheter till 25,4% och Vänsterpartiet med 0,7 procentenheter till 6,5%. Enda möjliga glädjeämnet är att Miljöpartiets fall har avstannat. Partiet stöds av 4,2%, lika många som för ett halvår sedan. Men till de siffror man hade valåret 2014, då drygt 11% i Stockholms län sa att man skulle rösta på Miljöpartiet, är det väldigt långt och nu har avgångskrav höjts på språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin, enligt Expressen.

Vid sidan om Moderaterna och Liberalerna ökar även Sverigdemokraterna. Partiet som tidigare haft svårt att locka väljare i huvudstadsregionen ökar med 0,5 procentenheter till 13,7%. Det är den högsta siffran någonsin för partiet i Stockholms län och väldigt nära rikssiffran på 14,8%.

Alliansen drygar ut ledningen
För Alliansen innebär mätningen en ökning på 2,2 procentenheter till 49,4%, medan det för de rödgröna innebär en minskning med 1,5 procentenheter till 36,1%.

OBS: Artikeln ovan är en rättelse för den artikel som Vi i Tyresö publicerade under tisdagen (artikeln hade felaktigt dataunderlag).
Publicerat 2017-12-05
Uppdaterat 2018-06-05

Partisympatier i Stockholms län (exkl. Stockholms stad)


M: 31,8 (+4,1)
C: 8,6 (-1,6)
L: 6,4 (+0,5)
KD: 2,6 (-0,8)
MP: 4,2 (+/0)
S: 25,4 (-0,8)
V: 6,5 (-0,7)
SD: 13,7 (+0,5)

Alliansen: 49,4 % (+2,2)
Rödgröna: 36,1 % (-1,5)


Källa: SCB november 2017Tyresö låter nyanlända bo kvar – M kritiska

Bosättningslagen tillämpas på olika sätt i olika kommuner. I Tyresö förlängs bostadskontrakten efter två år. Fel tycker Moderaterna. – Huvudregeln ska vara tidsbegränsade kontrakt i två år, sedan tar egna ansvaret vid. Det är rimligt, säger tillträdande oppositionsrådet Anki Svensson (M).

(S)viket vallöfte

Innan Tyresös nya politiska styre ens hunnit ta över har Socialdemokraterna redan svikit ett av sina största vallöften – att stoppa skolan i Fornuddsparken.

Nya oppositionsrådet Anki Svensson (M) i stor intervju: ”Den dagen glömmer jag aldrig”

Efter att S, L och MP gick ihop för att styra Tyresö var 20 år med Alliansen till ända. Moderaternas Anki Svensson (M), tidigare kommunalråd med ansvar för förskola och skola, är den som fått uppgiften att leda arbetet för en borgerlig återkomst. Från 1 januari tar hon över som oppositionsråd. Vi i Tyresös Robert Skölin har träffat Anki i en öppenhjärtig intervju om allt ifrån hur det var att kämpa för sina mål efter en misslyckad skolgång till varför hon engagerade sig politiskt, men också om framtidsvisioner och Liberalernas svek.

Notan till Tyresös skattebetalare för nya KF-ordförandens blunder – drygt 50.000 kronor

Under onsdagskvällen hölls ett extrainsatt kommunfullmäktigesammanträde i Tyresö. Men mötet saknade laglig grund varför inga beslut kunde fattas. Nu skickas notan på tiotusentals kronor till skattebetalarna. – Det här var det första sammanträdet det nya vänsterstyret kallade till. En rätt bisarr föreställning och dyrt blev det också, säger Anki Svensson (M), tillträdande oppositionsråd.

18 besöker oss just nu