Alliansen rycker ifrån i länet efter Kristersson-effekt

Efter att den nya moderatledaren Ulf Kristersson tillträdde under hösten har partiet gjort ett glädjeskutt i opinionen – och Stockholms län är inget undantag, visar färsk statistik från SCB.

Av Robert Skölin
Publicerat 2017-12-05

I Statistiska Centralbyråns stora partisympatiundersökning som presenterades under tisdagen avseende november månad ökade det moderata partiet med hela 4,1 procentenheter i Stockholms län (exklusive Stockholms stad). Det innebär att Moderaterna nu har ett stöd på 31,8% hos länsborna, det högsta på 1,5 år.  

För övriga partier är förändringarna betydligt mer blygsamma. Liberalerna ökar med 0,5 procentenheter och får 6,4%. Kristdemokraterna minskar med 0,8 procentenheter och har nu bara förtroende hos 2,6% av invånarna i Stockholms län. Störst tapp står dock Centerpartiet för. Partiet som rönt stora framgångar det senaste året minskar med 1,6 procentenheter till 8,6%.

I ljuset av Kristerssons framfart har också de rödgröna partierna haft det tufft i opinionen. Socialdemokraterna backar med 0,8 procentenheter till 25,4% och Vänsterpartiet med 0,7 procentenheter till 6,5%. Enda möjliga glädjeämnet är att Miljöpartiets fall har avstannat. Partiet stöds av 4,2%, lika många som för ett halvår sedan. Men till de siffror man hade valåret 2014, då drygt 11% i Stockholms län sa att man skulle rösta på Miljöpartiet, är det väldigt långt och nu har avgångskrav höjts på språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin, enligt Expressen.

Vid sidan om Moderaterna och Liberalerna ökar även Sverigdemokraterna. Partiet som tidigare haft svårt att locka väljare i huvudstadsregionen ökar med 0,5 procentenheter till 13,7%. Det är den högsta siffran någonsin för partiet i Stockholms län och väldigt nära rikssiffran på 14,8%.

Alliansen drygar ut ledningen
För Alliansen innebär mätningen en ökning på 2,2 procentenheter till 49,4%, medan det för de rödgröna innebär en minskning med 1,5 procentenheter till 36,1%.

OBS: Artikeln ovan är en rättelse för den artikel som Vi i Tyresö publicerade under tisdagen (artikeln hade felaktigt dataunderlag).Publicerat 2017-12-05
Uppdaterat 2018-06-05

Partisympatier i Stockholms län (exkl. Stockholms stad)


M: 31,8 (+4,1)
C: 8,6 (-1,6)
L: 6,4 (+0,5)
KD: 2,6 (-0,8)
MP: 4,2 (+/0)
S: 25,4 (-0,8)
V: 6,5 (-0,7)
SD: 13,7 (+0,5)

Alliansen: 49,4 % (+2,2)
Rödgröna: 36,1 % (-1,5)


Källa: SCB november 2017Moderaterna backar kraftigt i kommunvalet – men Alliansen fortfarande störst

Efter söndagens val står det klart att Alliansen förlorat majoriteten i Tyresö kommunfullmäktige, även om det blå blocket fortfarande är större än det rödgröna. Nu säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) att man vill ta ansvar för Tyresö i det här svåra läget genom att bjuda in Miljöpartiet i samarbetet.

Björkbacken-gate: S fyllde äldreboendet med propaganda – Mattsson slår ifrån sig

I förra veckan blev det känt att Socialdemokraterna spridit propaganda på Björkbackens äldreboende. Då var omfattningen inte klar. Det är den nu. Socialdemokraterna formligen fyllde boendet. Men förutom en affisch som ska ha satts upp "fel" säger man sig inte veta hur allting hamnade där. Partiets lokala valledare Mathias Tegnér menar att man bara brukar vara på äldreboenden för att bjuda på kaffe och tårta.

7 besöker oss just nu