Alliansen vill samarbeta över blockgränsen i landstinget – MP är förstavalet

Alliansen behåller positionen som största block i Stockholms läns landsting men har ingen egen majoritet. Precis som i Stockholms stad och i Tyresö vill man nu söka samarbete över blockgränsen – och MP är förstavalet.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-09-11

Alliansen tappar två mandat i landstinget. Från 72 till 70. De rödgröna förlorar ännu mer, totalt fyra mandat och får 68. Som på många håll i landets olika församlingar är Sverigedemokraterna vinnaren. Partiet ökar från nio till femton mandat.

– Vi är oerhört glada över att alliansen gemensamt har fått väljarnas förtroende att leda landstinget ännu en mandatperiod. Vi är den största minoriteten i landstinget och oppositionen har tappat fler mandat i detta val än Alliansen har gjort. Så sammantaget känner vi ett väldigt stort stöd, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) till Stockholmdirekt.

Moderaterna förlorar mest av alla partier med en tillbakagång på 5,9 procentenheter. Men det påverkar inte styrkeförhållandena mellan blocken, menar Svenonius.

– Självfallet hade jag som företräder Moderaterna helst sett att partiet gjort ett starkare resultat. Men jag kan bara konstatera att rikstrenden har varit väldigt tydlig i att Moderaterna har tappat i förtroende och att landstingets valresultat inte avviker från det.

– Men det Moderaterna har tappat har i stället gått till koalitionskollegorna Liberalerna och Centern och vi är partier som samarbetar. Så i grunden har ingenting förändrats, vi sitter i en position där vi är det största blocket.

LÄS MER: Moderaterna backar kraftigt i kommunvalet – men Alliansen fortfarande störst

Vill samarbeta med MP
Svenonius arbetar nu för att få fram ett fungerande styre i Stockholms läns landsting. Blicken vänder hon mot Miljöpartiet. Något som även sker i exempelvis Stockholms stadshus och i Tyresö, och på många andra platser i landet där inget block fått ihop en majoritet. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är dock inget förhandlingsalternativ.

– I första hand känns det naturligt att sondera terrängen med Miljöpartiet. Alliansen har haft ett samarbete med Miljöpartiet i sakfrågorna föregående mandatperiod och där har de tagit ett stort ansvar, säger Irene Svenonius, som även välkomnar samtal med S.Publicerat 2018-09-11
Uppdaterat 2018-09-11

VALRESULTAT (Stockholms läns landsting)


S – 26,2 (-0,3)
M – 22,3 (-5,9)
V – 10,5 (+2,8)
SD – 9,8 (+3,9)
L – 8,1 (-0,2)
C – 8,0 (+3,7)
KD – 7,8 (+2,2)
MP – 5,6 (-4,3)
FI – 1,0 (-1,5)
Övriga – 0,7 (-0,3)


Alliansen: 46,2 % (70 mandat)
Rödgröna: 42,3 % (64 mandat)
Sverigedemokraterna: 9,8 % (15 mandat)Socialdemokraterna kallar till olagligt möte

Tyresös nya vänsterstyre bestående av S, L och MP vill byta ut kommunstyrelsen i förtid för att inte riskera att deras förslag om höjd skatt skjuts fram ett år. För att göra det har man kallat till ett extra kommunfullmäktigesammanträde. Men att göra så strider mot kommunallagen. – Lagen är tydlig och det har de fått besked om. Det är naturligtvis märkligt att försöka fatta olagliga beslut i en kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M).

Tyresös nya vänsterstyre vill höja skatten med 50 miljoner

S, MP och L som – med stöd av V – är på väg att ta över Tyresö vill kraftigt höja kommunalskatten. Ett förslag om en skattehöjning på rekordhöga 45 öre, motsvarande 50 miljoner kronor, lades fram på sittande möte i kommunstyrelsen under tisdagskvällen. Men det blev tvärstopp.

Maktskifte i Tyresö efter att L överger Alliansen

Efter 20 år av borgerligt styre i Tyresö blir det maktskifte. Detta efter att Liberalerna övergivit Alliansen. – Vi och många med oss är nu väldigt besvikna på det här som bara kan betecknas som ett svek mot väljarna och mot borgerlig politik. Det är svårt att föreställa sig att de som valde att lägga sin röst på Liberalerna trodde att de röstade för ett Socialdemokratiskt maktövertagande och att ge Vänsterpartiet makt och inflytande, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) i ett uttalande.

15 besöker oss just nu