Alliansen vill samarbeta över blockgränsen i landstinget – MP är förstavalet

Alliansen behåller positionen som största block i Stockholms läns landsting men har ingen egen majoritet. Precis som i Stockholms stad och i Tyresö vill man nu söka samarbete över blockgränsen – och MP är förstavalet.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-09-11

Alliansen tappar två mandat i landstinget. Från 72 till 70. De rödgröna förlorar ännu mer, totalt fyra mandat och får 68. Som på många håll i landets olika församlingar är Sverigedemokraterna vinnaren. Partiet ökar från nio till femton mandat.

– Vi är oerhört glada över att alliansen gemensamt har fått väljarnas förtroende att leda landstinget ännu en mandatperiod. Vi är den största minoriteten i landstinget och oppositionen har tappat fler mandat i detta val än Alliansen har gjort. Så sammantaget känner vi ett väldigt stort stöd, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) till Stockholmdirekt.

Moderaterna förlorar mest av alla partier med en tillbakagång på 5,9 procentenheter. Men det påverkar inte styrkeförhållandena mellan blocken, menar Svenonius.

– Självfallet hade jag som företräder Moderaterna helst sett att partiet gjort ett starkare resultat. Men jag kan bara konstatera att rikstrenden har varit väldigt tydlig i att Moderaterna har tappat i förtroende och att landstingets valresultat inte avviker från det.

– Men det Moderaterna har tappat har i stället gått till koalitionskollegorna Liberalerna och Centern och vi är partier som samarbetar. Så i grunden har ingenting förändrats, vi sitter i en position där vi är det största blocket.

LÄS MER: Moderaterna backar kraftigt i kommunvalet – men Alliansen fortfarande störst

Vill samarbeta med MP
Svenonius arbetar nu för att få fram ett fungerande styre i Stockholms läns landsting. Blicken vänder hon mot Miljöpartiet. Något som även sker i exempelvis Stockholms stadshus och i Tyresö, och på många andra platser i landet där inget block fått ihop en majoritet. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är dock inget förhandlingsalternativ.

– I första hand känns det naturligt att sondera terrängen med Miljöpartiet. Alliansen har haft ett samarbete med Miljöpartiet i sakfrågorna föregående mandatperiod och där har de tagit ett stort ansvar, säger Irene Svenonius, som även välkomnar samtal med S.Publicerat 2018-09-11
Uppdaterat 2018-09-11

VALRESULTAT (Stockholms läns landsting)


S – 26,2 (-0,3)
M – 22,3 (-5,9)
V – 10,5 (+2,8)
SD – 9,8 (+3,9)
L – 8,1 (-0,2)
C – 8,0 (+3,7)
KD – 7,8 (+2,2)
MP – 5,6 (-4,3)
FI – 1,0 (-1,5)
Övriga – 0,7 (-0,3)


Alliansen: 46,2 % (70 mandat)
Rödgröna: 42,3 % (64 mandat)
Sverigedemokraterna: 9,8 % (15 mandat)Läsarna: Fel att höja skatten i Tyresö

Den kraftiga skattehöjning som Tyresös nya politiska styre drivit igenom verkar inte ha fallit i god jord. I en omröstning på Vi i Tyresös Facebook-sida anser nästan nio av tio att beslutet var felaktigt.

M och KD-budget stärker både plånbok och välfärd

I onsdags sa riksdagen ja till Moderaternas och Kristdemokraternas förslag till statsbudget för 2019. Budgeten bygger på Alliansens reformagenda och innebär omfattande skattesänkningar för alla som jobbar och landets pensionärer. Men också fem välfärdsmiljarder och skarpa satsningar på polisen och försvaret.

Tyresö låter nyanlända bo kvar – M kritiska

Bosättningslagen tillämpas på olika sätt i olika kommuner. I Tyresö förlängs bostadskontrakten efter två år. Fel tycker Moderaterna. – Huvudregeln ska vara tidsbegränsade kontrakt i två år, sedan tar egna ansvaret vid. Det är rimligt, säger tillträdande oppositionsrådet Anki Svensson (M).

75 besöker oss just nu