Alliansen vill samarbeta över blockgränsen i landstinget – MP är förstavalet

Alliansen behåller positionen som största block i Stockholms läns landsting men har ingen egen majoritet. Precis som i Stockholms stad och i Tyresö vill man nu söka samarbete över blockgränsen – och MP är förstavalet.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-09-11

Alliansen tappar två mandat i landstinget. Från 72 till 70. De rödgröna förlorar ännu mer, totalt fyra mandat och får 68. Som på många håll i landets olika församlingar är Sverigedemokraterna vinnaren. Partiet ökar från nio till femton mandat.

– Vi är oerhört glada över att alliansen gemensamt har fått väljarnas förtroende att leda landstinget ännu en mandatperiod. Vi är den största minoriteten i landstinget och oppositionen har tappat fler mandat i detta val än Alliansen har gjort. Så sammantaget känner vi ett väldigt stort stöd, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) till Stockholmdirekt.

Moderaterna förlorar mest av alla partier med en tillbakagång på 5,9 procentenheter. Men det påverkar inte styrkeförhållandena mellan blocken, menar Svenonius.

– Självfallet hade jag som företräder Moderaterna helst sett att partiet gjort ett starkare resultat. Men jag kan bara konstatera att rikstrenden har varit väldigt tydlig i att Moderaterna har tappat i förtroende och att landstingets valresultat inte avviker från det.

– Men det Moderaterna har tappat har i stället gått till koalitionskollegorna Liberalerna och Centern och vi är partier som samarbetar. Så i grunden har ingenting förändrats, vi sitter i en position där vi är det största blocket.

LÄS MER: Moderaterna backar kraftigt i kommunvalet – men Alliansen fortfarande störst

Vill samarbeta med MP
Svenonius arbetar nu för att få fram ett fungerande styre i Stockholms läns landsting. Blicken vänder hon mot Miljöpartiet. Något som även sker i exempelvis Stockholms stadshus och i Tyresö, och på många andra platser i landet där inget block fått ihop en majoritet. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är dock inget förhandlingsalternativ.

– I första hand känns det naturligt att sondera terrängen med Miljöpartiet. Alliansen har haft ett samarbete med Miljöpartiet i sakfrågorna föregående mandatperiod och där har de tagit ett stort ansvar, säger Irene Svenonius, som även välkomnar samtal med S.Publicerat 2018-09-11
Uppdaterat 2018-09-11

VALRESULTAT (Stockholms läns landsting)


S – 26,2 (-0,3)
M – 22,3 (-5,9)
V – 10,5 (+2,8)
SD – 9,8 (+3,9)
L – 8,1 (-0,2)
C – 8,0 (+3,7)
KD – 7,8 (+2,2)
MP – 5,6 (-4,3)
FI – 1,0 (-1,5)
Övriga – 0,7 (-0,3)


Alliansen: 46,2 % (70 mandat)
Rödgröna: 42,3 % (64 mandat)
Sverigedemokraterna: 9,8 % (15 mandat)Skölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

13 besöker oss just nu