Anki Svensson är Moderaternas kandidat till oppositionsråd

Under måndagskvällen beslutade Moderaternas kommunfullmäktigegrupp att nominera Anki Svensson till posten som oppositionsråd. Det är hon som kommer att leda partiet i Tyresö den kommande mandatperioden.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-11-13

– Jag är oerhört glad och stolt över att ha fått förtroendet, säger Anki Svensson.

Anki är 59 år och utbildad jurist med lång erfarenhet från Tyresöpolitiken. Sedan valet 2010 är hon ledamot i kommunfullmäktige och kommunalråd med ansvar för förskola och skola. Under flera år var hon också föreningsordförande för Tyresömoderaterna. Nu ska hon ta över ledarskapet efter avgående kommunstyrelseordföranden Fredrik Saweståhl som suttit på posten i nio år. Men hon gör det inte som kommunens högsta politiker, utan som oppositionsråd.

Efter att ha varit med och styrt Tyresö i 20 år kommer Moderaterna från årsskiftet att vara i opposition. Två raka valnederlag och det faktum att Liberalerna övergav allianssamarbetet efter höstens val har lett fram till det. Men att ta över i det här läget är inget hon räds.

– Jag ser det som utmanande och extra motiverande men är samtidigt väldigt ödmjuk uppgiften, det vill jag verkligen understryka. Jag vet dock att jag har en stark laguppställning med mycket kompetens och erfarenhet, vilja och engagemang. Det känns tryggt, säger hon och fortsätter:

– Mitt och vårt entydiga fokus blir nu att återskapa förtroendet hos dem som inte känt sig lyssnade på, som inte känt att vi tillvaratagit deras intressen. Målet är att vinna nästa val och fortsätta förverkligandet av vår vision om Tyresö som länets mest attraktiva kommun att bo, leva, arbeta och vara företagare i. Till dess ska vi vara en engagerad, tuff och pålitlig borgerlig kraft i opposition.

Anki Svensson bor tillsammans med familj i Krusboda. Hon väntas tillträda som oppositionsråd från 1 januari.Publicerat 2018-11-13
Uppdaterat 2018-11-13

FOTO: Jenny Puronne(S)viket vallöfte

Innan Tyresös nya politiska styre ens hunnit ta över har Socialdemokraterna redan svikit ett av sina största vallöften – att stoppa skolan i Fornuddsparken.

Nya oppositionsrådet Anki Svensson (M) i stor intervju: ”Den dagen glömmer jag aldrig”

Efter att S, L och MP gick ihop för att styra Tyresö var 20 år med Alliansen till ända. Moderaternas Anki Svensson (M), tidigare kommunalråd med ansvar för förskola och skola, är den som fått uppgiften att leda arbetet för en borgerlig återkomst. Från 1 januari tar hon över som oppositionsråd. Vi i Tyresös Robert Skölin har träffat Anki i en öppenhjärtig intervju om allt ifrån hur det var att kämpa för sina mål efter en misslyckad skolgång till varför hon engagerade sig politiskt, men också om framtidsvisioner och Liberalernas svek.

Notan till Tyresös skattebetalare för nya KF-ordförandens blunder – drygt 50.000 kronor

Under onsdagskvällen hölls ett extrainsatt kommunfullmäktigesammanträde i Tyresö. Men mötet saknade laglig grund varför inga beslut kunde fattas. Nu skickas notan på tiotusentals kronor till skattebetalarna. – Det här var det första sammanträdet det nya vänsterstyret kallade till. En rätt bisarr föreställning och dyrt blev det också, säger Anki Svensson (M), tillträdande oppositionsråd.

Tyresös nya vänsterstyre vill höja skatten med 50 miljoner

S, MP och L som – med stöd av V – är på väg att ta över Tyresö vill kraftigt höja kommunalskatten. Ett förslag om en skattehöjning på rekordhöga 45 öre, motsvarande 50 miljoner kronor, lades fram på sittande möte i kommunstyrelsen under tisdagskvällen. Men det blev tvärstopp.

Tyresö på gång att öppna Sportotek

Idrottsutrustning kan bli en dyr affär för barnfamiljer. Särskilt om barnen bara vill prova på. Det väntas Tyresö kommun nu lösa med ett Sportotek. Ett bibliotek för sportutrustning.

14 besöker oss just nu