Anki Svensson är Moderaternas kandidat till oppositionsråd

Under måndagskvällen beslutade Moderaternas kommunfullmäktigegrupp att nominera Anki Svensson till posten som oppositionsråd. Det är hon som kommer att leda partiet i Tyresö den kommande mandatperioden.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-11-13

– Jag är oerhört glad och stolt över att ha fått förtroendet, säger Anki Svensson.

Anki är 59 år och utbildad jurist med lång erfarenhet från Tyresöpolitiken. Sedan valet 2010 är hon ledamot i kommunfullmäktige och kommunalråd med ansvar för förskola och skola. Under flera år var hon också föreningsordförande för Tyresömoderaterna. Nu ska hon ta över ledarskapet efter avgående kommunstyrelseordföranden Fredrik Saweståhl som suttit på posten i nio år. Men hon gör det inte som kommunens högsta politiker, utan som oppositionsråd.

Efter att ha varit med och styrt Tyresö i 20 år kommer Moderaterna från årsskiftet att vara i opposition. Två raka valnederlag och det faktum att Liberalerna övergav allianssamarbetet efter höstens val har lett fram till det. Men att ta över i det här läget är inget hon räds.

– Jag ser det som utmanande och extra motiverande men är samtidigt väldigt ödmjuk uppgiften, det vill jag verkligen understryka. Jag vet dock att jag har en stark laguppställning med mycket kompetens och erfarenhet, vilja och engagemang. Det känns tryggt, säger hon och fortsätter:

– Mitt och vårt entydiga fokus blir nu att återskapa förtroendet hos dem som inte känt sig lyssnade på, som inte känt att vi tillvaratagit deras intressen. Målet är att vinna nästa val och fortsätta förverkligandet av vår vision om Tyresö som länets mest attraktiva kommun att bo, leva, arbeta och vara företagare i. Till dess ska vi vara en engagerad, tuff och pålitlig borgerlig kraft i opposition.

Anki Svensson bor tillsammans med familj i Krusboda. Hon väntas tillträda som oppositionsråd från 1 januari.Publicerat 2018-11-13
Uppdaterat 2018-11-13

FOTO: Jenny PuronneKF-möte ställs in – här är piken från Freij (M)

Den moderata politikern Peter Freij ger Tyresös nya styre en ordentlig gliring. Detta efter att man beslutat ställa in torsdagens fullmäktigesammanträde. "Jag väljer att tolka det som att man från det nya styret inte har någon större reformagenda utan är relativt nöjd med hur Tyresö fungerar", skriver han på Facebook.

Utdömt äldreboende ser ut att bli kvar

Björkbackens äldreboende dras med betydande renoveringsbehov och har varit på väg att avvecklas då åtgärderna som behöver göras ansetts på tok för dyra. Men det nya vänsterstyret vill behålla boendet och nu har Arbetsmiljöverket gett kommunen tre år på sig.

20 besöker oss just nu