Åtgärderna uteblev – nu slaktas korna på Åva gård

Den 1 oktober gick tidsfristen ut för Åva gårds föreläggande från länsstyrelsen. Nu tvingas man till nödslakt av gårdens 70-tal kor.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-10-03

I början av sommaren kunde Vi i Tyresö berätta att Åva Gård i Tyresta naturreservat hotas av nedläggning då markägaren Stockholms stad sagt nej till nödvändiga investeringar efter ett föreläggande från länsstyrelsen.

Bland annat är kornas bås för små och ventilationen bristfällig. Prislappen för att leva upp till djurskyddslagens bestämmelser har beräknats till 30 miljoner kronor.

En namninsamling för att rädda gården har samlat över två tusen namnunderskrifter och arrendatorparet Fredrik Segerberg och Malin Östlingsson har med alla medel som står till buds försökt få Stockholms stad att ändra sig.

Christian Altmann (DP): “Det är bråttom för djuren”

Men motståndet i stadshuset har varit cementerat. I måndags gick tidsfristen för föreläggandet ut. I morgon skickas de första korna till slakt.

– En handfull är planerade slaktdjur, men inte resten. Det är bra avelsdjur som går till spillo. Vi kan inte sälja dem som levande djur till andra bönder. Det finns ingen marknad på grund av torkan och foderbristen, kommenterar Fredrik Segerberg för Mitt i Tyresö och fortsätter;

– Det är ett ganska stort inkomstfall. Vi kommer att prata med markägaren om ekonomisk ersättning.Publicerat 2018-10-03
Uppdaterat 2018-10-03

FOTO: Privat12 besöker oss just nu