Baby boom i Tyresö

Drygt 5 000 barn har fötts i Tyresö de senaste tio åren. Det omfattar nästan två tredjedelar av kommunens totala befolkningsökning. Bara Håbo av Sveriges 290 kommuner kan mäta sig med det. Snacka om baby boom.

Av Robert Skölin
Publicerat 2013-09-05

Tyresö växer så det knakar. På tio år har befolkningen ökat med cirka 4 300 personer och vid halvårsskiftet bodde här 43 956 personer. Det gör Tyresö till en av Sveriges 54 så kallade superkommuner. Alltså kommuner som lyckats öka antalet invånare över rikssnittet och utan avbrott de senaste tio åren.

Inflyttning ligger bara delvis bakom uppgången
Men det är inte det som gör Tyresö unikt. För till skillnad från merparten av Sveriges växande kommuner beror inte Tyresös befolkningsökning i huvudsak på inflyttning inom eller utanför Sveriges gränser. Invandringsnettot ligger till exempel bara på runt 35 procent, eller 1 500 personer. I en granskning med jämförbara kommuner är det ganska blygsamt. Det samma gäller för inflyttningen inom Sverige. Flyttströmmarna genererar knappt någon förändring alls. En viss ökning kunde skönjas förra året då det var 276 personer fler som flyttade till än från Tyresö. Men allt som oftast går det jämnt ut.

500 bebisar om året
Nej, i stället handlar befolkningsökningen om det rekordhöga födelsetalet. I Tyresö föds drygt 500 bebisar om året medan ungefär 200 personer avlider. Något som skvallrar om en ung kommun med många småbarnsfamiljer. På tio år har Tyresös befolkning vuxit med närmare 4 500 personer, av dessa är 64 procent barn. Bara Håbo med 65 procent kan mäta sig med det.

- Det är naturligtvis oerhört roligt att Tyresö växer och att få kallas superkommun i en undersökning är mer en bonus. Med allt som byggs just nu runt om i Tyresö och med de runt 2 000 ytterligare bostäder som är i plan kommer vi att ha många goda år framför oss. Att Tyresö växer är viktigt för att vi tillsammans ska kunna möta framtida utmaningar på ett bra och ekonomiskt stabilt sätt, säger Fredrik Saweståhl (M) kommunstyrelsens ordförande i Tyresö.

Ännu fler Tyresöbor år 2020
Den kraftiga befolkningsökningen på 10 procent under det senaste decenniet gör också att Tyresö hamnar på 29:e plats i den nationella tillväxtligan med Solna som etta på 24 procent, tätt följt av Lomma och Knivsta. Antalet invånare i Tyresö beräknas fortsätta öka från dagens 43 956 invånare till 48 800 år 2020.
Publicerat 2013-09-05
Uppdaterat 2013-09-05Inga artiklar hittades
11 besöker oss just nu