Främsta placeringen någonsin för Tyresö i Bäst att bo-ranking

Tyresö går från 31:a till 22:a plats i tidningen Fokus årliga ranking över var det är bäst att bo bland landets 290 kommuner. Den främsta placeringen någonsin.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-06-01

Rankingen baseras på ett index med ett 40-tal variabler. Allt ifrån huspriser och arbetslöshet till bredbandstillgång, antalet sportanläggningar och skolresultat har granskats. Tyresö klättrar i år ordentligt och sätter rekord med en 22:a plats. Tidigare bästa placering är från 2016 då man var 24:e kommun.

– Det är jätteroligt. Alliansens vision är att Tyresö ska vara den mest attraktiva kommunen i regionen när det gäller att leva, bo och vara företagare i. Precis som tidigare undersökningar visar även denna att vi är på rätt väg. Det är ett skönt kvitto samtidigt som man aldrig får slå sig till ro och vara nöjd. Vi jobbar vidare för en ännu högre placering nästa år, säger kommunstyrelsens ordförande i Tyresö Fredrik Saweståhl (M).

LÄS MER: Skola och förskola prioriteras i Alliansens budget för 2019

I den absoluta toppen är det i princip samma kommuner som tampas som i fjol. Stockholm behåller förstaplatsen, medan Mölndal tar över andraplatsen från Uppsala. Växjö tar ett språng upp till topp 10, men årets riktiga raket är Finspång som klättrar hela 54 placeringar.

Bland Stockholmskommunerna som är före Tyresö i den totala sammanställningen finns förutom Stockholm också Solna (6), Lidingö (11), Sundbyberg (12), Täby (13), Nacka (14), Huddinge (16), Danderyd (18) och Sollentuna (20). Sämst i länet anses Nykvarn vara med en 115:e plats.

Familjer trivs i Tyresö
I de olika kategorierna placerar sig Tyresö bäst i fundamentala variabler och det som rör familjen. I fundamentala variabler återfinns sådant som huspriser, ohälsotal och tolerans och öppenhet. Här är Tyresö på nionde plats. Förutom Lund och Göteborg har man bara Stockholmskommuner framför sig.

LÄS MER: Historiskt små barngrupper i Tyresö

Familjekategorin omfattar bland annat inkomstnivåer, arbetslöshetssiffror, slutbetyg i årskurs 9 och förekomst av mobbning. Här är Tyresö tolva, vilket är hela elva placeringar bättre än 2017. Kategorin toppas av grannkommunen Nacka.

– Tyresö har bra skolor, ett brett och starkt föreningsliv, trevliga och trygga bostadsområden och en fantastiskt rik natur. Det gör oss attraktiva för de allra flesta, men kanske lite extra för just barnfamiljer. Bilden av Tyresö som en familjekommun tror jag också stärkts på senare år genom det stora utvecklingsarbete som pågår. I förskolan minskar successivt barngruppernas storlek och i skolan är resultaten goda och går åt rätt håll. I takt med att befolkningen ökar ser vi också till att säkerställa behovet av platser i alla kommundelar. Det är något man som förälder eller vårdnadshavare ska kunna känna sig trygg med, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Anki Svensson (M).Publicerat 2018-06-01
Uppdaterat 2018-07-09

Tyresös placering för 2018 per kategori: att vara ung (69), att vara äldre (52), att ha familj (12), att arbeta (25), fundamentala variabler (9)


Tyresös totalplacering genom åren: 2018 (22), 2017 (31), 2016 (24), 2015 (28), 2014 (35), 2013 (44), 2012 (66), 2011 (85), 2010 (107), 2009 (41), 2008 (51), 2007 (42), 2006 (36)


Källa: FokusSkölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

7 besöker oss just nu