Besviken Linus Lundqvist laddar om för finaldrama

Linus Lundqvist fick se sin ledning i det brittiska Formel 3-mästerskapet reduceras rejält i den näst sista deltävlingen på Donington Park, där återkommande tekniska problem hejdade Tyresö-sonens framfart i jakten på titeln och nu bäddar för ett laddat avgörande.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-09-24

Lundqvist - som vunnit sex race hittills under säsongen - bar med sig en betydande 111-poängsledning in i helgens tävlingar, men hölls tillbaka av en rad frustrerande motgångar samtidigt som danske titelrivalen Nicolai Kjaergaard vann två gånger om.

Lundqvists ledning skrivs nu istället till 50 poäng inför finalen på Silverstone om tre veckor.

Lundqvists helg på Donington Park präglades framför allt av motorproblem, där inte färre än två motorbyten krävdes i försöken att komma tillrätta med bekymren. Problematiken började redan under torsdagens tester där ett oljeläckage upptäcktes, men den ersättningsmotor som installerades var inte heller kurant och Lundqvist rasade till 14:e plats i kvalet till helgens första race - hans överlägset sämsta kvalresultat den här säsongen.

Ytterligare ett motorbyte utfördes i tid till Race 1, där Double R Racing-svensken i alla fall körde upp sig till åttonde plats och räddade värdefulla poäng.

Motgångarna fortsatte dock senare i Race 2, där hela det 20 bilar stora fältet startade i omvänd ordning baserat på utgången av det första heatet. Lundqvist gjorde initialt ett sensationellt förstavarv och avancerade åtta placeringar upp till tredje plats, men insatsen gick obelönad förbi när loppet snabbt rödflaggades till följd av en krasch för Manuel Maldonado.

Inför omstarten tvingades alla bilar att inta sina ordinarie positioner på gridden, och Lundqvist fick alltså se ett av karriärens bästa varv omintetgöras när han på nytt ställde upp i 11:e ruta.

När omstarten väl gick uppstod karambolage i första kurvan. Lundqvist var en av dem som drogs in i incidenten, som triggades av en sammanstötning mellan Douglas Motorsport-förarna Max Defourny och Arvin Esmaeili, och bröt omedelbart.

Följdeffekterna av händelsen blev stora: utan någon varvtid i det andra heatet tvingades Lundqvist dessutom att starta långt bak, på 16:e plats, i det tredje racet. Väl där korsade han mållinjen som 11:a.

– Sämsta tänkbara helg och en riktig besvikelse, säger Linus Lundqvist. Det är klart att det känns extra tungt i det här skedet av säsongen när titeln står på spel, men det här är racing och ibland har man sådana här motgångar. Det är bara att sträcka på sig och göra allt man kan för att det inte ska hända igen.

Lundqvist anser att motorproblemen i början av helgen satte tonen för resten av händelseförloppet på Donington Park. 

– Vi hamnade egentligen på bakfoten redan i torsdags när motorn började krångla, förklarar Lundqvist. Sedan fungerade inte den andra heller, och vi gjorde ett katastrofkval. Vi har fått lägga mycket tid på att släcka bränder istället för att arbeta med vår set-up och prestation. Jag kommer att besöka teamet igen i veckan och gå igenom allting i detalj. Det viktigaste nu är att vi går vidare stärkta ur det här och är tillbaka där vi hör hemma i finalen. Vi har naturligtvis ett väldigt tydligt mål där.

Trots helgens motgångar står det nu klart att Linus Lundqvist som sämst blir tvåa i 2018 års upplaga av brittiska Formel 3. Ende kvarvarande utmanaren i matchen om guldet är nu Kjaergaard, i en skandinavisk uppgörelse om den anrika engelska racingtiteln. 

Finalen på Silverstone äger rum den 12-14 oktober.

Se Linus kommentera tävlingen på Donington Park.Publicerat 2018-09-24
Uppdaterat 2018-09-24

RESULTAT (topp fem)
BRDC British F3 Championship
Deltävling 7 | Donington Park


Race 1

1: Nicolai Kjaergaard, Carlin, 12 varv
2: Jamie Caroline, Carlin, +0.752s
3: Krish Mahadik, Double R, +11.471s
4: Billy Monger, Carlin, +13.742s
5: Kush Maini, Lanan, +15.354s
—-
8: Linus Lundqvist, Double R, +17.560s

Race 2 (omvänd startordning)
1: Sun Yue Yang, Carlin, 8 varv
2: Pavan Ravishankar, Double R, +3.743s
3: Hampus Ericsson, Fortec, +4.135s
4: Sasa Chaimongkol, Hillspeed, +5.308s
5: Krish Mahadik, Double R, +5.477s
—-
DNF: Linus Lundqvist, Double R, 0 varv


Race 3
1: Nicolai Kjaergaard, Carlin, 11 varv
2: Krish Mahadik, Double R, +2.067s
3: Billy Monger, Carlin, +3.313s
4: Jamie Chadwick, Douglas, +4.104s
5: Hampus Ericsson, Fortec, +4.939s
—-
11: Linus Lundqvist, Double R, +11.656s

 

MÄSTERSKAPSTABELL (topp fem)
BRDC British F3 Championship
Efter 21/24 race

1: Linus Lundqvist, 496 p.
2: Nicolai Kjaergaard, 446 p.
3: Kush Maini, 346 p.
4: Krish Mahadik, 336 p.
5: Tom Gamble, 316 p.


FOTO: Linus Lundqvist RacingAlla vinnare på Kultur- och idrottsgalan

2019 års upplaga av Kultur- och idrottsgalan gick av stapeln i fredags. Tyresös egen motsvarighet till Oscarsgalan. En storslagen fest med underhållning, glitter och givetvis – hyllande av bra och viktiga insatser det gångna året. Här är alla vinnare som fick kliva upp på Forellenscenen.

14 besöker oss just nu