Björkbacken-gate: S fyllde äldreboendet med propaganda – Mattsson slår ifrån sig

I förra veckan blev det känt att Socialdemokraterna spridit propaganda på Björkbackens äldreboende. Då var omfattningen inte klar. Det är den nu. Socialdemokraterna formligen fyllde boendet. Men förutom en affisch som ska ha satts upp "fel" säger man sig inte veta hur allting hamnade där. Partiets lokala valledare Mathias Tegnér menar att man bara brukar vara på äldreboenden för att bjuda på kaffe och tårta.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-09-05

S-broschyrer i entrén samt på minst tre avdelningar. Dessutom har en personvalsbroschyr för en lokal kandidat varit uppsatt på korttidsavdelningen. Detta, liksom en affisch på innergården, är resultatet av partiets röstjakt bland sjuka och dementa på Björkbackens äldreboende i centrala Tyresö.

LÄS MER: Socialdemokraterna spred valpropaganda på äldreboende i Tyresö

När moderaten Dick Bengtson, socialnämndens ordförande i kommunen, informerades om saken skrev han direkt ett öppet brev till oppositionsrådet Anita Mattsson (S) och krävde en förklaring. Något Vi i Tyresö kunde berätta om. Ett svar kom några timmar senare – på Vi i Tyresös Facebooksida. Men inte från Mattsson utan från valledaren tillika riksdagsledamoten och riksdagskandidaten Mathias Tegnér."Ingen organiserad kampanj, men brukar bjuda på kaffe och tårta"
Mathias Tegnér menade att partiet inte bedriver organiserade kampanjaktiviteter på äldreboenden men att man ibland brukar bjuda boende på kaffe och tårta, exempelvis i samband med första maj. Affischen hade hamnat fel och vem eller vilka som varit inne på boendet, det visste han inte. I stället hävdade han att Moderaterna med Dick Bengtson i spetsen försöker flytta fokus från den infekterade frågan om Björkbackens avveckling.

Oppositionsrådet knäpptyst
Bengtson håller inte med utan anser frågeställningen i allra högsta grad vara berättigad. Han har upprepade gånger försökt få kontakt med Mattsson om Socialdemokraternas förehavanden på Björkbackens äldreboende, men enligt honom vägrar oppositionsrådet svara på frågor om det som kommit att kallas för Björkbacken-gate. Hon hänvisar bara frågorna tillbaka till Mathias Tegnér som i sin tur återkommer med frågor till Bengtson.

– Mathias Tegnér har skickat ett mail till mig där han ställer detaljerade frågor om händelseförloppet. Helt uppenbart är att Socialdemokraterna vill förhala att fakta kommer fram till Tyresös väljare innan valet, kommenterar Bengtson och fortsätter:

– Det är väldigt tråkigt att Socialdemokraterna inte vill ha en ren och schysst valrörelse. Det är väldigt lågt att försöka manipulera gamla, och i vissa fall dementa människor, för att få deras röst.

Kort efter uppdagandet om Björkbacken blev det även känt att Socialdemokraterna påstår att Sofiebergsskolan i Trollbäcken kommer att läggas ner. Tyresö kommun gick omedelbart ut och dementerade uppgifterna som spridit oro och upprördhet bland barn, föräldrar och medarbetare. Socialdemokraterna hävdade samma sak i valen 2010 och 2014.

LÄS MER: Kommunen dementerar socialdemokratisk ryktesspridning om Sofiebergsskolan

Tyresömoderaternas ordförande Peter Freij riktar i dag skarp kritik mot Socialdemokraternas kampanjmetoder i en debattartikel på Vi i Tyresö Opinion.Publicerat 2018-09-05
Uppdaterat 2018-09-05Skölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

13 besöker oss just nu