Björkbacken-gate: S fyllde äldreboendet med propaganda – Mattsson slår ifrån sig

I förra veckan blev det känt att Socialdemokraterna spridit propaganda på Björkbackens äldreboende. Då var omfattningen inte klar. Det är den nu. Socialdemokraterna formligen fyllde boendet. Men förutom en affisch som ska ha satts upp "fel" säger man sig inte veta hur allting hamnade där. Partiets lokala valledare Mathias Tegnér menar att man bara brukar vara på äldreboenden för att bjuda på kaffe och tårta.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-09-05

S-broschyrer i entrén samt på minst tre avdelningar. Dessutom har en personvalsbroschyr för en lokal kandidat varit uppsatt på korttidsavdelningen. Detta, liksom en affisch på innergården, är resultatet av partiets röstjakt bland sjuka och dementa på Björkbackens äldreboende i centrala Tyresö.

LÄS MER: Socialdemokraterna spred valpropaganda på äldreboende i Tyresö

När moderaten Dick Bengtson, socialnämndens ordförande i kommunen, informerades om saken skrev han direkt ett öppet brev till oppositionsrådet Anita Mattsson (S) och krävde en förklaring. Något Vi i Tyresö kunde berätta om. Ett svar kom några timmar senare – på Vi i Tyresös Facebooksida. Men inte från Mattsson utan från valledaren tillika riksdagsledamoten och riksdagskandidaten Mathias Tegnér."Ingen organiserad kampanj, men brukar bjuda på kaffe och tårta"
Mathias Tegnér menade att partiet inte bedriver organiserade kampanjaktiviteter på äldreboenden men att man ibland brukar bjuda boende på kaffe och tårta, exempelvis i samband med första maj. Affischen hade hamnat fel och vem eller vilka som varit inne på boendet, det visste han inte. I stället hävdade han att Moderaterna med Dick Bengtson i spetsen försöker flytta fokus från den infekterade frågan om Björkbackens avveckling.

Oppositionsrådet knäpptyst
Bengtson håller inte med utan anser frågeställningen i allra högsta grad vara berättigad. Han har upprepade gånger försökt få kontakt med Mattsson om Socialdemokraternas förehavanden på Björkbackens äldreboende, men enligt honom vägrar oppositionsrådet svara på frågor om det som kommit att kallas för Björkbacken-gate. Hon hänvisar bara frågorna tillbaka till Mathias Tegnér som i sin tur återkommer med frågor till Bengtson.

– Mathias Tegnér har skickat ett mail till mig där han ställer detaljerade frågor om händelseförloppet. Helt uppenbart är att Socialdemokraterna vill förhala att fakta kommer fram till Tyresös väljare innan valet, kommenterar Bengtson och fortsätter:

– Det är väldigt tråkigt att Socialdemokraterna inte vill ha en ren och schysst valrörelse. Det är väldigt lågt att försöka manipulera gamla, och i vissa fall dementa människor, för att få deras röst.

Kort efter uppdagandet om Björkbacken blev det även känt att Socialdemokraterna påstår att Sofiebergsskolan i Trollbäcken kommer att läggas ner. Tyresö kommun gick omedelbart ut och dementerade uppgifterna som spridit oro och upprördhet bland barn, föräldrar och medarbetare. Socialdemokraterna hävdade samma sak i valen 2010 och 2014.

LÄS MER: Kommunen dementerar socialdemokratisk ryktesspridning om Sofiebergsskolan

Tyresömoderaternas ordförande Peter Freij riktar i dag skarp kritik mot Socialdemokraternas kampanjmetoder i en debattartikel på Vi i Tyresö Opinion.Publicerat 2018-09-05
Uppdaterat 2018-09-05Läsarna: Fel att höja skatten i Tyresö

Den kraftiga skattehöjning som Tyresös nya politiska styre drivit igenom verkar inte ha fallit i god jord. I en omröstning på Vi i Tyresös Facebook-sida anser nästan nio av tio att beslutet var felaktigt.

M och KD-budget stärker både plånbok och välfärd

I onsdags sa riksdagen ja till Moderaternas och Kristdemokraternas förslag till statsbudget för 2019. Budgeten bygger på Alliansens reformagenda och innebär omfattande skattesänkningar för alla som jobbar och landets pensionärer. Men också fem välfärdsmiljarder och skarpa satsningar på polisen och försvaret.

Tyresö låter nyanlända bo kvar – M kritiska

Bosättningslagen tillämpas på olika sätt i olika kommuner. I Tyresö förlängs bostadskontrakten efter två år. Fel tycker Moderaterna. – Huvudregeln ska vara tidsbegränsade kontrakt i två år, sedan tar egna ansvaret vid. Det är rimligt, säger tillträdande oppositionsrådet Anki Svensson (M).

77 besöker oss just nu