Brand i Tyresta nationalpark

Den senaste tidens värmebölja har gjort det mycket torrt i skog och mark och på flera håll i Sverige brinner det. Sedan i går kväll även i Tyresta Nationalpark.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-05-30

Området det brinner på är dock litet, bara 100 gånger 100 meter. Det är långt ifrån storbranden 1999 då cirka 450 hektar skog förstördes, cirka 10 procent av nationalparkens sammanlagda markyta. Branden ska dessutom vara under kontroll.

– Just nu har vi två släckningsenheter på plats, så det är ingen akutsituation, säger Per Tillander, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund till Dagens Nyheter.

Tillander berättar för DN att det var sex liknande pågående bränder när han började sitt pass på onsdagsmorgonen.

– När jag kom i morse hade vi sex pågående liknande bränder. Vi har släckt i Pålsjön i Haninge och i Skrubba i Tyresö.

När det är så här torrt gäller det att vara vaksam och iaktta försiktighet då spridningsrisken är extremt stor. På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida kan du följa de aktuella utsikterna genom en skogsbrandriskkarta.

Södertörns brandförsvarsförbund uppdaterar också om händelser i vårt område på sin Facebook och hemsida.Publicerat 2018-05-30
Uppdaterat 2018-05-30

BILD: Bilden har inget med den aktuella händelsen att göra.Våldsam villabrand i Tyresö

Vid 15-tiden på måndagen fick räddningstjänsten larm om en villabrand i Tyresö. Inga personer ska vara skadade men två har fått åka till sjukhus för kontroll.

Var femte stockholmare har glömt att släcka levande ljus

Invånarna i Stockholms län glömmer ofta bort vanliga säkerhetsåtgärder för att undvika brand, som att släcka levande ljus eller lämna spisplattorna på när de lämnar hemmet. Det framgår av den nya nationella undersökningen "Svenskarna & trygghet 2018", genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av larmföretaget Verisure.

14 besöker oss just nu