Dick Harrison till Tyresö

Fredagen den 19 maj arrangeras Tyresö Historiedag för tionde året på Tyresö slott. Årets huvudtalare är den kände historikern Dick Harrison från Lund.

Av Robert Skölin
Publicerat 2017-05-02

Harrison ska föreläsa om slaveriets historia med utgångspunkt från sin bok med samma namn.

Bland övriga ämnen kan nämnas hungerkravallerna i Stockholm 1917, Finlands dramatiska moderna historia och marinarkeologi. Inbjudningar har gått ut till alla högstadie- och gymnasieskolor i länet men även andra intresserade är välkomna att delta.

Historiedagen arrangeras gemensamt av Tyresö kommun, Samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola och Nordiska Muséet. Huvudansvariga är initiativtagaren Mats Fält, numera ordförande i kommunfullmäktige, och docent Håkan Blomqvist från Samtidshistoriska institutet.

Förra året återupptogs historiedagen efter några års uppehåll. 2016 var det den säkerhetspolitiskt inriktade journalisten på Dagens nyheter Mikael Holmström som stod för dagens huvudnummer. Han berättade om Sveriges komplicerade relationer till NATO under det kalla kriget. Drygt 60 personer samlades då på slottet. Ungefär lika många förväntas delta i år.

Kumla Herrgård har fram till i höst fått ta över restaurangen på slottet och svarar för maten under dagen.

– Det är väldigt positivt att vi kunnat fortsätta med denna mycket uppskattade form av fortbildning för lärare. Många kommer tillbaka år efter år. Dessutom får vi vara på en fantastisk plats och kan göra lite reklam för Tyresö och dess egen historia, konstaterar Mats Fält.

Mer information och programmet i sin helhet.
Publicerat 2017-05-02
Uppdaterat 2017-05-02

FOTO: Håkan HenrikssonLångfilm om Tyresö har snart premiär

Om exakt en vecka har en långfilm premiär. Men det är ingen vanlig Hollywood-rulle med snabba klipp och en story som är lika förutsägbar som osannolik, nej det är en film om en kommun – Tyresö. Vi i Tyresö har träffat Bo i Tyresö-gänget som ligger bakom den ovanliga produktionen.

Dick Harrison gjorde succé på slottet

I maj arrangerades Tyresö Historiedag för tionde gången på Tyresö slott. Årets huvudtalare var den kände historikern Dick Harrison från Lund. Han talade om slaveriets historia med utgångspunkt från sin bok med samma namn.

10 besöker oss just nu