H.M. Drottning Silvia besökte Tyresö – överräckte certifikat för demensvård i toppklass

Tyresö har storsatsat på demensvård de senaste åren. Alla verksamheter inom äldreomsorgen har genomgått forskningsledande Silviahemmets unika demensutbildning. Under tisdagen besökte H.M. Drottning Silvia Tyresö för att överlämna certifikatet. Ett kvitto på att Tyresö nu kan erbjuda en demensvård i absoluta toppklass.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-02-13

Tyresö är först ut i hela landet med att ha utbildat samtliga medarbetare inom äldreomsorgen i demensvård. Sammanlagt har cirka 450 medarbetare inom såväl fristående som kommunal verksamhet, utbildats genom Silviahemmet, en stiftelse som grundats av H.M. Drottning Silvia och som arbetar med att höja livskvaliteten och förbättra demensvården för personer med demenssjukdom.

– Certifieringen är ett bevis på att alla våra duktiga medarbetare har fått ökade kunskaper men också på våra ambitioner för att ge kommunens kunder inom äldreomsorg och hemtjänst en ännu bättre service, säger socialnämndens ordförande Dick Bengtson (M).

Den högtidliga ceremonin där H.M. Drottning Silvia delade ut certifikatet hölls på Tyresö slott. På plats fanns medarbetare, ett antal brukare och deras anhöriga samt politiker och tjänstemän från kommunen.

– Det är mycket hedrande att drottningen uppmärksammar vårt arbete. Ett arbete som är en pusselbit på vägen till Sveriges modernaste äldreomsorg, fortsätter Bengtson.

Certifieringen var ett Alliansens viktigaste löften i valet 2014.Publicerat 2018-02-13
Uppdaterat 2018-07-13

FOTO: Instagram @kungahuset


Om Silviahemmet
Stiftelsen Silviahemmet grundades på initiativ av H.M. Drottning Silvia 1996. Silviahemmet arbetar med att utveckla vården och omsorgen av personer med demenssjukdom och deras anhöriga, genom bland annat utbildningscertifieringar. Silviasyster- och Silviasjuksköterskeutbildning, samt utbildningscertifieringar av hela enheter, paras med breddutbildningar i praktisk demensvård för olika personalkategorier inom vården. För mer information, besök: www.silviahemmet.seÄldremanifestation i Tyresö

Pensionärsföreningarna i Tyresö gör gemensam sak under Stora Pensionärsdagen och framför kravlista inför valet i september. Merparten av kraven är dock redan uppfyllda. – Jag är tacksam över att kommunen gått oss till mötes. Det tycker jag är väldigt bra. Men vi tänker fortsätta strida för det här för vi vet inte i slutändan vad det blir, säger Sylvia Ljungdahl som är samordnare för den så kallade ”Aktionsgruppen”, i en radiointervju med SR Stockholm där också Dick Bengtson (M), socialnämndens ordförande, deltog.

Så förebygger du demens

Tyresö kommun storsatsar på att öka kompetensen inom äldreomsorgen och alla vård- och omsorgsboenden har nu certifierats av Silviahemmet, världsledande på demensforskning. Men för att minska risken för demens senare i livet kan du också göra mycket själv. Vi i Tyresö ger dig vägledning.

21 besöker oss just nu