Dubbelt upp för Linus Lundqvist på Spa

Linus Lundqvist var i storform när det brittiska Formel 3-mästerskapet gästade belgiska Spa-Francorchamps för den enda deltävlingen utanför engelsk mark i helgen, och vann två gånger om på den klassiska F1-banan i Ardennerna.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-07-23

Lundqvist visade att han definitivt inte låtit sig påverkas av det sex veckor långa uppehåll som föregick helgens tävlingar, och tog hem såväl det första som det sista av de tre race som kördes.

Tyresö-sonen inledde båda segerheaten från andra plats på gridden, bakom engelsmannen Tom Gamble, men lyckades ta ett grepp om ledningen tidigt i båda loppen och kontrollerade sedan tempot hela vägen in i mål.

Lundqvist är den förste föraren som lyckas vinna två race under en och samma helg den här säsongen. Totalt har 19-åringen nu varit först över mållinjen i sex av 15 körda heat under 2018; hans debutsäsong i den prestigefyllda Formel 3-kategorin som format en uppsjö av senare F1-mästare.

I och med helgens resultat drygar Lundqvist ut sin ledning i sammandraget markant. Avståndet ner till andraplacerade dansken Nicolai Kjaergaard skrivs nu till hela 120 poäng, vilket motsvarar mer än vad som maximalt finns i potten under en hel tävlingshelg.

– Helt, helt fantastiskt, utbrister Linus Lundqvist. Jag saknar nästan ord för det här... Att vinna två gånger om, just här på Spa som är en så krävande och klassisk bana, är otroligt. Det har varit en dröm för mig att få vinna ett race här, och nu har jag vunnit två. Teamet har gjort ett perfekt jobb och vi har träffat helt rätt med bilen. Det känns extra bra att kunna leverera det här resultatet efter sommaruppehållet och visa att vi verkligen inte har legat på latsidan. Det ser onekligen bra ut i mästerskapet, men vi tar ingenting för givet och nu gäller det att jobba på precis som vanligt.
  
Mellan de två segrarna i Race 1 och Race 3 lyckades Lundqvist också inkassera en åttondeplats från 18:e och sista startruta i det andra heatet, där omvänd startordning (baserat på resultatet i Race 1) tillämpas. Svensken noterades dessutom för snabbaste varv på sin väg fram genom fältet, trots att han valt att starta på gamla däck för att istället spara sin bästa uppsättning till det avslutande heatet.
 
Brittiska Formel 3 fortsätter närmast om två veckor på Brands Hatch.Publicerat 2018-07-23
Uppdaterat 2018-07-23

RESULTAT (topp fem)
BRDC British F3 Championship
Deltävling 5 | Spa-Francorchamps


Race 1
1: Linus Lundqvist, Double R, 8 varv
2: Tom Gamble, Fortec, +0.495s
3: Krish Mahadik, Double R, +3.229s
4: Manuel Maldonado, Fortec, +4.206s
5: Nicolai Kjaergaard, Carlin, +6.386s


Race 2 (omvänd startordning)
1: Jamie Caroline, Carlin, 9 varv
2: Tristan Charpentier, Fortec, +3.085s
3: Sasa Chaimongkol, Hillspeed, +3.586s
4: Ayrton Simmons, CDR, +4.575s
5: Krish Mahadik, Double R, +6.245s
—-
8: Linus Lundqvist, Double R, +8.504s


Race 3
1: Linus Lundqvist, Double R, 9 varv
2: Tom Gamble, Fortec, +0.770s
3: Billy Monger, Carlin, +4.030s
4: Manuel Maldonado, Fortec, +5.605s
5: Jusuf Owega, Hillspeed, +14.602s


MÄSTERSKAPSTABELL (topp fem)
BRDC British F3 Championship
Efter 15/24 race


1: Linus Lundqvist, 412 p.
2: Nicolai Kjaergaard, 292 p.
3: Kush Maini, 265 p.
4: Tom Gamble, 261 p.
5: Krish Mahadik, 209 p.


FOTO: Mattias Persson / Motorsport PublicationTyresö-sonen avslutade GP3-test med kanontid

Brittiske Formel 3-mästaren Linus Lundqvist, 19, har avverkat två dagars mycket positiva tester i den närbesläktade formelbilsserien GP3 i Abu Dhabi. Tyresö-föraren avslutade med tredje bästa tid och som snabbaste nykomling.

Full pott för Linus Lundqvist – klar för Daytona

Tyresöbon Linus Lundqvist, 19, fick maximal utdelning under finalhelgen för det brittiska Formel 3-mästerskapet när han följde upp lördagens titeltriumf med en ny stor skalp på söndagen, då han tog hem eftertraktade Sunoco Whelen Challenge och den styrning i klassiska Daytona 24-timmars som låg i potten.

Linus Lundqvist klar mästare i brittiska Formel 3

Linus Lundqvist från Tyresö har utropats till mästare i det brittiska Formel 3-mästerskapet (BRDC British Formula 3 Championship), en av racingvärldens mest prestigefyllda juniorserier, och följer därmed i fotspåren efter några av motorsportens största namn genom tiderna.

Linus Lundqvist går för guld i rafflande F3-avgörande

Efter åtta månader, sju deltävlingar och 21 race är stunden nu kommen: det är dags för final i BRDC British Formula 3 Championship, det prestigefyllda brittiska mästerskapet för Formel 3. I potten ligger en av motorsportens mest klassiska racingtitlar – och ledande Linus Lundqvist går in i den dramatiska slutuppgörelsen på Silverstone med ett enda mål i sikte.

Besviken Linus Lundqvist laddar om för finaldrama

Linus Lundqvist fick se sin ledning i det brittiska Formel 3-mästerskapet reduceras rejält i den näst sista deltävlingen på Donington Park, där återkommande tekniska problem hejdade Tyresö-sonens framfart i jakten på titeln och nu bäddar för ett laddat avgörande.

17 besöker oss just nu