Etapp 1 i NTC klubbat - här är vinnarna

På tisdagens möte i kommunfullmäktige beslutade politikerna om den första etappen bostäder som ska byggas i den nya stadsdelen Norra Tyresö Centrum.

Av Robert Skölin
Publicerat 2014-12-17

Etapp 1 består av ett 16-våningar högt punkthus med en lägre del om fem våningar samt ett kvarter med flerbostadshus om fem våningar intill Forelltorget. Höghuset är tänkt att komplettera Tyresö View som tvillinghus och har fått namnet ”Cutting edge” av byggherren Botrygg. Namnet syftar till att projektet ska uppföras med fokus på långsiktig hållbarhet och livskvalitet. Här kommer drygt 120 hyresrättslägenheter att inrymmas. Företrädesvis handlar det om 1-3 rum och kök. I bottenplanet ska det finnas lokaler för kommersiell verksamhet.

- Det här är en viktig del i vår ambition att bygga fler hyresrätter av den mindre storleken som både förenklar för unga att flytta hemifrån och för äldre att anpassa sitt boende när orken börjar tryta. Närheten och framväxten av ökat service- och butiksutbud i Tyresö centrum samt områdets gröna profil höjer attraktiviteten ytterligare, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M).

Harmoniserad livsmiljö
Det andra kvartersområdet består alltså av 5-våningshus och uppgår till ett hundratal bostadsrätter som byggs av Strabag och Småa. Även här finns höga ambitioner om klimatsmarta val för att minska energianvändningen och att låta naturen vara närvarande. Bland annat i form av gröna tak, terasser, lummiga inner- och takträdgårdar, fjärilsrestaurang och fågelholkar. Detta för att möjliggöra en harmoniserad livsmiljö såväl för människor som djur och insekter.

- Att kombinera ett högt bostadsbyggande och ta ansvar för bostadsbristen men samtidigt slå vakt om hållbarhetsfaktorer för att möta klimatutmaningen har varit viktigt för oss när vi tittat på alternativen och kommer så att vara när vi går vidare med fler etapper. Totalt handlar det om 1.000 nya bostäder som ska byggas i den här stadsdelen. Men i hela stadskärnan handlar det om närapå det dubbla fram till år 2021, avslutar Saweståhl.

Inflyttning om tre år
Nu återstår att avsluta detaljplaneprocessen för första etappen. Detta beräknas vara klart till årsskiftet 2015/2016 och då kan exploatörerna få bygglov. Sedan återstår det att uppföra byggnaderna, vilket uppskattas ta cirka ett år. Inflytt är därför möjligt tidigast vid årsskiftet 2017/2018.

Se och läs mer om tävlingsbidragen här.

LÄS MER: Ny stadsdel ska ge tusen nya bostäder
Publicerat 2014-12-17
Uppdaterat 2016-02-08Optikerkedjans upplysningskampanj kommer till Tyresö

Kolla dina ögon i tid – innan det för sent! Det är budskapet för en kringresande nationell upplysningskampanj om ögonhälsa som ska besöka 40 svenska städer, däribland Tyresö den 15 februari. – Vi vill sprida kunskap om att en synundersökning kan upptäcka och förebygga ögonsjukdom, det borde vara lika naturligt att undersöka sina ögon regelbundet som att gå till tandläkaren, säger Caroline Schiller, optiker på Specsavers som ligger bakom kampanjen.

Pop up-torg inspirerar inför framtiden

Nu kan du som passerar bussterminalen i Tyresö eller besöker centrumet sätta dig ner och fundera över framtiden i Tyresö kommuns nya "Torg på prov", ett pop up-torg som invigdes under onsdagen av kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M), tillsammans med initiativtagaren Emma Shepherdson från Stadsbyggnadsförvaltningen.

11 besöker oss just nu