Facebook-kapare försökte pressa Ingelas vänner på pengar

Tyresöbon Ingela Thorén, 57, har drabbats av en fräck bluff. Först fick hon sitt Facebook-konto kapat, därefter kontaktades hennes vänner om pengar. Bland annat gick de på grannen och hennes 14-åriga barnbarn. Nu ska hon anmäla händelsen till polisen.

Av Robert Skölin
Publicerat 2016-09-23

Ingela märkte att hon inte kunde logga in på sitt Facebook-konto och det visade sig senare ha blivit kapat. Om detta skriver Aftonbladet. Ingelas vänner blev snart kontaktade av bedragarna som började fråga om ekonomisk hjälp – i Ingelas namn.

– Det såg ut som att jag skrev till mina kompisar och bad om hjälp med olika ekonomiska saker. De frågade efter bankdosor, kontonummer och sådant i mitt namn, säger Ingela till Aftonbladet.

Kompisar, grannar och till och med hennes 14-åriga barnbarn kontaktades och pressades på pengar. En kompis till Ingela blev hotad till ett belopp på 100.000 kronor. Till sist uppdagades bluffen och Ingela säger nu att hon ska polisanmäla det hela. Hon har även kontaktat Facebook och vill uppmärksamma fler på att den här typen av bedrägeri kan förekomma.

– Mitt råd till alla som får meddelanden där folk ber om hjälp på Facebook är att ringa till dem så att du vet att det verkligen är rätt person som skrivit, säger hon.

På polisens nationella bedrägericenter arbetar Jan Olsson. Han uppmanar också till direktkontakt med Facebook-vänner som berättar om ekonomiska bekymmer och söker hjälp. Olsson säger att polisen har sett en ökning av bedrägerier genom Facebook eller mailkonton det senaste halvåret och ger även rådet att undvika enkla lösenord och byta med jämna mellanrum.

– Det går att köpa inlogg, men de går också att gissa sig till. Vi har sett att nästan hälften av de som utsätts för en här typen av kapning använder sin gatuadress som inloggning, säger han till Aftonbladet.

Tips på smarta lösenord:
– Lösenordet ska innehålla minst tolv tecken i en slumpmässig följd, alternativt vara en fras med minst arton tecken.
– Ha med alla typer av tecken i lösenordet, små och stora bokstäver, siffror samt specialtecken.
– Välj aldrig ett lösenord som kan kopplas till dig på något sätt, exempelvis bilens registreringsskylt eller personnummer.
– Använd inte vanliga ord som "sommar" eller kombinationer, exempelvis qwerty (tecken i en följd på tangentbordet).

Källa: DinSäkerhet.se
Publicerat 2016-09-23
Uppdaterat 2016-09-2317 besöker oss just nu