Fler program läggs ner på Tyresö gymnasium

Bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen måleri läggs ner på Tyresö gymnasium. Detta efter de senaste årens minskade söktryck.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-03-22

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade på torsdagskvällen att bygg- och anläggningsprogrammet på Tyresö gymnasium ska läggas ner. Något som även innefattar inriktningen måleri.

De som redan går utbildningarna kommer att gå kunna kvar, men inga nya tas in.

Till Mitt i Tyresö förklarar ordföranden i nämnden, socialdemokraten Christoffer Holmström, att beslutet togs på grund av kommunens ekonomi och det låga söktrycket.

– Vi har en ekonomi i Tyresö som är ansträngd där vi måste ta en del tuffa beslut. Det är inte ekonomiskt försvarbart med så få sökanden, det är också en svår pedagogisk utmaning att driva en utbildning med så få elever, säger Holmström.

Och siffrorna är minst sagt dystra. Enligt statistik från gymnasievalets första omgång som Mitt i Tyresö tagit del av har blott fyra (4!) elever sökt in till de två programmen i höst. Även om det brukar bli fler än vad den första omgången visar hade kommunen inte räknat med mer än åtta till nio elever, skriver Mitt i Tyresö.

Vad som ska göras av lokalerna som blir tomma ska kommunen nu utreda.

En nedåtgående spiral
Att Tyresö gymnasium har det tufft i största allmänhet är för övrigt helt uppenbart. Ungefär 16 procent av Tyresöungdomarna, knappt 500, väljer skolan i dag. Långt ifrån glansdagarna innan det fria gymnasievalet infördes 2010 då elevantalet uppgick till över 1.200.

2016 lades de högskoleförberedande programmen ner och efter gårdagens beslut kommer man fortsättningsvis bara kunna erbjuda sex yrkesprogram samt två introduktionsprogram och gymnasiesärskola.

Yrkesprogrammen det handlar om är El- och energiprogrammet – datorteknik, El- och energiprogrammet – elteknik, Fordon- och transportprogrammet, Hantverksprogrammet – frisör, Hantverksprogrammet – stylist samt Hotell- och turismprogrammet.

M reserverade sig – vill ta helhetsgrepp
Moderaterna reserverade sig med motiveringen "att nämnden behöver ta ett helhetsgrepp om gymnasiet vad gäller programval, ekonomiska förutsättningar och marknadsläge."Publicerat 2019-03-22
Uppdaterat 2019-03-27

FOTO: Lars FuglesangBygg-eleven Madeleine prisades

Sistaårseleven Madeleine Envall på Bygg- och anläggningsprogrammet vid Tyresö gymnasium överraskades under onsdagens studentavslutning med beskedet att hon är årets Bygmastipendiat.

Ordningsomdömen i skolan kan vara på G – välkomnas av oppositionsrådet

Skriftliga omdömen i ordning kan snart bli verklighet för Sveriges elever i högstadiet och gymnasiet. I riksdagen finns en majoritet för det borgerliga förslaget som inte oväntat välkomnas av oppositionsrådet i Tyresö Anki Svensson (M). – Det är viktigt att föräldrarna får en indikation på hur deras barn sköter sig i skolan, säger hon i en kommentar till Vi i Tyresö.

Fem av sex Tyresöungdomar väljer bort Tyresö gymnasium

Tyresö gymnasium har det tufft, eller till och med mycket tufft. Elevantalet har mer än halverats sedan glansdagarna och programutbudet fortsätter att minska i takt med det allt lägre söktrycket. En ond spiral som är svår att bryta. Vi i Tyresö har tagit del av en unik kartläggning över skolans kräftgång.

M och KD-budget stärker både plånbok och välfärd

I onsdags sa riksdagen ja till Moderaternas och Kristdemokraternas förslag till statsbudget för 2019. Budgeten bygger på Alliansens reformagenda och innebär omfattande skattesänkningar för alla som jobbar och landets pensionärer. Men också fem välfärdsmiljarder och skarpa satsningar på polisen och försvaret.

17 besöker oss just nu