Fontanas grundare Frixos Papadopoulos startar egen stiftelse

Den 22 oktober fyller Fontanas grundare, tillika Tyresöbon, Frixos Papadopoulos 70 år. I samband med högtidsdagen väljer han att starta sin egen stiftelse som ska stödja, främja och inspirera entreprenörskap i Sverige. Syftet är att motverka utanförskap och skapa förutsättningar som bidrar till en hållbar framtid för samhälle och människa, heter det i ett pressmeddelande.

Av Robert Skölin
Publicerat 2015-10-15

Tyresöbaserade Fontana Food AB, med grundaren Frixos Papadopoulos i spetsen, har med passion försett den svenska marknaden med grekiska produkter av högsta kvalitet sedan 1978. Frixos kom till Sverige 1974 som 29-årig flykting tillsammans med sin fru Maro och sina två barn. Med drivkraft, vilja och entreprenörskap har han byggt upp företaget från idé till den etablerade aktör som för många i dag blivit synonym med grekisk mat på den svenska marknaden.

Hade bara tusen kronor på fickan - nu omsätter företaget 300 miljoner
För 37 år sedan började Frixos Papadopoulos med att köra ut juice till bensinmackar i en Saab 99. Idag omsätter hans företag ca 300 miljoner kronor. Utan Frixos, inget Fontana. Eller ännu mer konkret – utan Frixos, ingen halloumi i Sverige. Det är helt sant. Fast framgångssagan började med en flykt från krig, 1975 lämnade Frixos Papadopoulos ett oroligt Cypern och kom till Sverige tillsammans med sin familj. Vi hade förlorat allt vi hade och ägde. Vårt hus, våra bilar, vår fabrik. Allt, förklarar Papadopoulos. Deras första år i Sverige var tuffa.

- Vi hade bara tusen kronor på fickan när vi landade och hela vårt liv hade vi förlorat.

1978 börjar Frixos och hans hustru Maro importera fruktjuicer från Cypern.

- Jag fick låna pengar av släkt, vänner och banken till den första containern. Jag hade en SAAB 99 där jag tagit bort alla säten förutom förarsätet som mitt lager, kontor och transportbil. Sedan åkte jag runt i Stor-Stockholm till varje kiosk, bensinstation och liten butik jag kunde hitta och alla ville köpa juiceburken, berättar Frixos.
Frixos tycker att driva företag i Sverige har varit väldigt bra. Kunder, tull, myndigheter och banker har samarbetat smidigt. Det har varit ordning och reda.

Om du skulle ge tre goda råd till någon som vill starta eget, vad skulle du säga då?

- För det första tro på dig själv och ge dig inte för lätt, men du måste ha rätt magkänsla. Du ska bara satsa på det du verkligen känner för. För det andra tänk tio gånger innan du bestämmer dig. För det tredje var ärlig och respektera människor.

Ska hjälpa andra entreprenörer
Målet med stiftelsen är att den ska hjälpa och inspirera entreprenörer att våga tro på sin sak och utveckla den.

Utan innovation stannar samhället och för att driva sin idé framåt krävs mod, passion, envishet och hårt jobb, menar han.

- För oss på Fontana betyder den nya stiftelse mycket. Den kommer att påminna oss om att oberoende bakgrund eller start i livet kan det omöjliga bli verklighet. Det som behövs är en eldsjäl som vågat lite mer än många andra. Precis så byggde min far Fontana säger, Loizos Papadopoulos, VD, Fontana Food AB.

Frixos Papadopoulos stiftelse, som är partipolitiskt och religiöst obunden, kommer årligen att dela ut bidrag till den entreprenör som valts av stiftelsens styrelse.




Publicerat 2015-10-15
Uppdaterat 2016-01-23



Inga artiklar hittades
10 besöker oss just nu