Freij (M) lyfter hundförgiftningen till politisk nivå

Sabotage med förgiftad mat i parker och längs med populära promenadstråk har lett till att flera hundar blivit sjuka, skadats eller till och med dött. Under förra veckan tog moderatpolitikern Peter Freij upp frågan i kommunledningsutskottet. – Jag är själv hundägare och kände att jag var tvungen att göra någonting.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-02-01

Vi i Tyresö kunde i mitten av december berätta om hur någon eller några lagt ut preparerad mat till hundar i Trollbäcken. Det handlar framför allt om platser som används flitigt för rastning. Såsom Bansjöslingan, Alléplan, Fornuddsparken, Gudöterassen och Hanviken.

Det hela ska bottna i en konflikt om att hundägare inte plockar upp hundbajset. Brev ska ha skickats med hot om ”åtgärder” ifall beteendet inte förändras.

Men flera hundar har alltså insjuknat och fått uppsöka veterinären. I några fall har utfallet också blivit värsta tänkbara – döden.

Moderatpolitikern lyfte giftattackerna
En som engagerat sig i giftattackerna är moderatpolitikern Peter Freij. Freij är själv hundägare och boende i Hanviken, ett av de drabbade områdena. I förra veckan lyfte han frågan i kommunledningsutskottet. Vilket han också uppmärksammade andra om i den lokala hundgruppen på Facebook.I inlägget uppmanar Freij folk att fortsätta polisanmäla händelser och höra av sig om misstankar. Han meddelar även att kommunanställda inom gata och park framöver kommer att vara uppmärksamma på om livsmedel ligger ute i naturen eller runt hundrastgårdar. Vid eventuella fynd har de också fått order om att fotografera och dokumentera och sedan anmäla det till kommunens brottsförebyggare.

– Kommunen kommer göra vad man kan för att varna, förebygga och samverka med polis för att gå till botten med detta. Att ta upp efter sin hund är en självklarhet men det är ett ansvar som bara kan läggas på ägaren. Att straffa hunden är avskyvärt och fruktansvärt fel. Det är ett mycket allvarligt brott, säger han i en kommentar till Vi i Tyresö.

Sedan 1 oktober förra året har sju ärenden av misstänkta djurförgiftningar i Stockholms län anmälts till polisen. Förutom Tyresö handlar det om grannområdet Vendelsö samt Norsborg, Hägersten, Stockholms innerstad och två ärenden från Hässelby.

LÄS MER: Förgiftat kött misstänks läggas ut till hundar i Krusboda

LÄSARTIPS: Läsaren Katarina Arlas tipsar om munkorg som ett effektivt sätt för att undvika att hunden får i sig något olämpligt. ”Man kan slappna av på promenader, eller när man släpper hunden lös, om man vet att den inte har möjlighet att äta vad den hittar ute.”, skriver hon i ett mail.Publicerat 2019-02-01
Uppdaterat 2019-04-13

SÅ GÖR DU OM DIN HUND BLIR FÖRGIFTAD


– Om man misstänker att hunden kommit i kontakt med någon giftig substans bör man snarast kontakta veterinär


– Exempel på giftiga ämnen är kylarvätska (etylenglykol), russin och vindruvor, samt olika läkemedel.


– Ett av symtomen är akut njursvikt, som uppträder när njurarna plötsligt slutar att fungera, till exempel till följd av förgiftning.


– Symtom på akut njurskada kan komma plötsligt.  Hunden blir svag och trött, äter sämre och får akut ont i buken. Kräkning och diarré är vanligt förekommande. Vid allvarliga fall kan hunden få neurologiska symtom.


Källa: AniCura Falu DjursjukhusSkölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

12 besöker oss just nu