Full pott för Linus Lundqvist – klar för Daytona

Tyresöbon Linus Lundqvist, 19, fick maximal utdelning under finalhelgen för det brittiska Formel 3-mästerskapet när han följde upp lördagens titeltriumf med en ny stor skalp på söndagen, då han tog hem eftertraktade Sunoco Whelen Challenge och den styrning i klassiska Daytona 24-timmars som låg i potten.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-10-15

Lundqvist blev den förste svensken på 38 år att vinna brittiska Formel 3 via en komfortabel seger i finalhelgens inledande race på lördagen, och fick alltså anledning att jubla igen 24 timmar senare när det stod klart att han också säkrat ett av motorvärldens mest värdefulla priser.

LÄS MER: Linus Lundqvist klar mästare i brittiska Formel 3

Sunoco Whelen Challenge, nu inne på sin tionde säsong, är ett initiativ lanserat av det amerikanska bränslebolaget Sunoco (via den europeiska importören Anglo American Oil Company) i samarbete med industriföretaget Whelen Engineering.

Formatet ger alla förare som tävlar i Sunoco-försedda mästerskap runt om i Europa chansen att, via ett finurligt poängsystem, slåss om en fullt finansierad styrning i amerikanska sportvagnsklassikern Rolex 24 At Daytona (Daytona 24-timmars) nästkommande år. 

Med säsongen nu till ända står det alltså klart att Linus Lundqvist tar hem Sunoco Whelen Challenge 2018, med det bästa poängsnittet av samtliga de 68 förare som gjort upp om den eftertraktade Daytona-styrningen.

2019 års upplaga av Daytona 24-timmars avgörs den 26-27 januari. Tävlingen i Florida har tillhört sportvagnsracingens mest prestigefyllda sedan premiären 1962. 

– Den här helgen blir bara bättre och bättre, och jag kan inte riktigt greppa att jag faktiskt kommer få tävla i Daytona om bara några månader, säger Linus Lundqvist. Först titeln igår, och nu det här... Det blir helt enkelt inte bättre. Det har verkligen varit en drömhelg med bästa tänkbara utgång och jag är otroligt glad att vi lyckades avsluta säsongen på det här sättet.

Finaldagen på Silverstone drabbades av hård nederbörd, med massiva mängder regn och mycket svårkörda förhållanden. Det första av dagens två race, där omvänd startordning tillämpades baserat på resultatet i lördagens Race 1, gick bara två varv bakom säkerhetsbil innan det stoppades och aldrig återupptogs.Race 3, säsongens allra sista heat, fick sedan ställas in helt och hållet på grund av det tuffa vädret. Linus Lundqvist skulle ha startat det loppet i pole position.

Lundqvists slutliga facit i BRDC British F3 Championship 2018 blir sju segrar, 13 pallplatser, fyra pole positions och fyra snabbaste varv. Den 19-årige Double R Racing-föraren har därmed tagit flest segrar, pallplatser och pole positions av samtliga den här säsongen – hans allra första i Formel 3.– Linus har gjort ett helt otroligt jobb hela året, säger Anthony "Boyo" Hieatt, teamchef Double R Racing. Han har varit i princip felfri, snabb och en stor moralinjektion i teamet. Jag kände på mig att det här kunde bli en tuff säsong i brittiska F3 och att vi behövde en väldigt bra förare för att ta hem det, och Linus har varit precis den jag hoppades på. Sättet han hanterade den här finalen på, med den pressen, visar att han har något speciellt. Vi är glada att ha fått jobba med honom och jag är säker på att han står inför en mycket ljus framtid. 

Linus Lundqvist avslutar säsongen på sammantaget 531 inkörda poäng, 85 fler än silvermedaljören Nicolai Kjaergaard (Danmark). Trea i förarmästerskapet blir Kush Maini (Indien).Se intervju med Linus nedan.Publicerat 2018-10-15
Uppdaterat 2018-10-15

RESULTAT (topp fem)
BRDC British F3 Championship
Deltävling 8 | Silverstone


Race 1
1: Linus Lundqvist, Double R, 10 varv
2: Tom Gamble, Fortec, +3.097s
3: Billy Monger, Carlin, +6.200s
4: Manuel Maldonado, Fortec, +7.793s
5: Ayrton Simmons, CDR, +9.305s


Race 2 (omvänd startordning)
Rödflaggat efter två varv
1: Josh Mason, Lanan, 2 varv
2: Ben Hurst, Hillspeed, +0.777s
3: Arvin Esmaeili, Douglas, +1.054s
4: Clement Novalak, Carlin, +2.615s
5: Sun Yue Yang, Carlin, +3.217s
—-
16: Linus Lundqvist, Double R, +17.455s


Race 3
Inställt


MÄSTERSKAPSTABELL (topp fem)
BRDC British F3 Championship 2018

1: Linus Lundqvist, 531 p.
2: Nicolai Kjaergaard, 446 p.
3: Kush Maini, 366 p.
4: Krish Mahadik, 358 p.
5: Tom Gamble, 346 p.


Fakta om Linus Lundqvist


Linus Lundqvist, 19 år från Tyresö, tävlar i det brittiska Formel 3-mästerskapet och har siktet inställt på en långvarig internationell karriär i motorsportens toppskikt.


Linus vann svenska Formula STCC Nordic säsongen 2016 och tog därefter steget till England och brittiska Formel 4 under 2017. Trots en rad frustrerande tekniska problem slutade Linus femma totalt i förarsammandraget, med fem inkörda segrar och 11 pallplatser. Hans fart belystes ytterligare av fem pole positions samt snabbaste varvtid i hela nio race; fler än någon annan förare.


Under 2018 tävlar Linus (för andra året i rad) för det Woking-baserade stallet Double R Racing, nu i brittiska Formel 3 - ett mästerskap han också tog hem i finalen på Silverstone.


Linus Lundqvist ingår i det svenska juniorlandslaget i racing.


Född: 26 mars 1999
Bor: Tyresö
Klubb: KAK (Kungliga Automobil Klubben)
Kör 2018: BRDC British F3 Championship
Team: Double R Racing


FOTO: Linus Lundqvist RacingLinus Lundqvist tillbaka på guldbanan

På vägen mot fjolårets titeltriumf i brittiska Formel 3 var det ironiskt nog inte i England, utan vid den enda icke-brittiska deltävlingen, som Linus Lundqvist nådde sin absolut största framgång. En eftertrycklig dubbelseger på belgiska Spa-Francorchamps gav Lundqvist en ointaglig ledning i förarmästerskapet; och i helgen är Tyresö-sonen tillbaka på den klassiska F1-banan för deltävling fyra av Euroformula Open.

Linus Lundqvist snabb i Carrera Cup-gästspel

Linus Lundqvist fanns med i segerdiskussionen i sitt inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia i Anderstorp i helgen, där han genomgående var bland de allra snabbaste på banan men ändå inte fick med sig det resultat han sökte.

14 besöker oss just nu