Fyra promille av Tyresöborna har använt elcykelpremien

I Tyresö har strax under 200 elcyklar inhandlats med elcykelpremien sedan stödet infördes.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-09-18

Från 1 februari i år infördes en elcykelpremie som ger den som köper en ny elcykel 25 procent av inköpskostnaden tillbaka från staten, eller max 10.000 kronor. I Stockholms län är det 3,9 promille av befolkningen som nyttjat subventionen, i Tyresö är siffran bara marginellt högre – 4,0. Det motsvarar strax under 200 personer i Tyresö.

Stödet som ansetts gagna storstadsbor och hånats som ineffektiv plakatpolitik har varit ett flitigt slagträ under valrörelsen. Bland annat har Moderaternas partiledare Ulf Kristersson återkommande konstaterat att ”en miljard till elcyklar skulle kunna göra större nytta som internationellt klimatbistånd”. Uppmärksammanden om regeringens prioritering av elcyklar framför brandflygplan gjordes även under den heta och torra sommaren då stora delar av Sverige stod i brand. Men trots detta och det förhållandevis ljumma mottagandet är förfrågan till Naturvårdsverket, som hanterar ansökningarna, större än vad myndigheten kunnat förutse. Naturvårdsverket varnar nu för att pengarna som var avsedda för hela 2018 troligen kommer att ta slut redan i slutet på september.

I Stockholms län är det Danderydsborna som använt stödet mest (7,4 per tusen invånare), tätt följt av Lidingö (7,0) och Nacka (6,6). Minst nyttjandegrad är det i Sigtuna (1,7) och Botkyrka (1,9).

Medelåldern hos de sökande har varit 54 år och den övervägande delen, drygt 61 procent, har varit män.Publicerat 2018-09-18
Uppdaterat 2018-09-18

Vad tycker du om elcykelpremien?
Kommunen kan ge nyanlända förstahandskontrakt

I Tyresö kan nyanlända snart komma att få sina andrahandskontrakt omvandlade till förstahandskontrakt. Förslaget som kommer från det nya S-ledda styret har fått Moderaterna att rasa. ”Alla kommunmedlemmar ska behandlas lika”, skriver de på sin Facebooksida.

14 besöker oss just nu