Fyra promille av Tyresöborna har använt elcykelpremien

I Tyresö har strax under 200 elcyklar inhandlats med elcykelpremien sedan stödet infördes.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-09-18

Från 1 februari i år infördes en elcykelpremie som ger den som köper en ny elcykel 25 procent av inköpskostnaden tillbaka från staten, eller max 10.000 kronor. I Stockholms län är det 3,9 promille av befolkningen som nyttjat subventionen, i Tyresö är siffran bara marginellt högre – 4,0. Det motsvarar strax under 200 personer i Tyresö.

Stödet som ansetts gagna storstadsbor och hånats som ineffektiv plakatpolitik har varit ett flitigt slagträ under valrörelsen. Bland annat har Moderaternas partiledare Ulf Kristersson återkommande konstaterat att ”en miljard till elcyklar skulle kunna göra större nytta som internationellt klimatbistånd”. Uppmärksammanden om regeringens prioritering av elcyklar framför brandflygplan gjordes även under den heta och torra sommaren då stora delar av Sverige stod i brand. Men trots detta och det förhållandevis ljumma mottagandet är förfrågan till Naturvårdsverket, som hanterar ansökningarna, större än vad myndigheten kunnat förutse. Naturvårdsverket varnar nu för att pengarna som var avsedda för hela 2018 troligen kommer att ta slut redan i slutet på september.

I Stockholms län är det Danderydsborna som använt stödet mest (7,4 per tusen invånare), tätt följt av Lidingö (7,0) och Nacka (6,6). Minst nyttjandegrad är det i Sigtuna (1,7) och Botkyrka (1,9).

Medelåldern hos de sökande har varit 54 år och den övervägande delen, drygt 61 procent, har varit män.Publicerat 2018-09-18
Uppdaterat 2018-09-18

Vad tycker du om elcykelpremien?
Skölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

13 besöker oss just nu