Vellinge får grönt ljus för tiggeriförbud – M vill att Tyresö följer efter

Skånska Vellinge har av högsta förvaltningsdomstolen fått klartecken att införa lokala förbudszoner för tiggeri. Nu vill Tyresömoderaterna göra detsamma i Tyresö.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-12-17

Flera kommuner har länge försökt införa lokalt tiggeriförbud, men sedermera fått backa efter att länsstyrelsen sagt nej. Vellinge är den kommun som tagit frågan längst. Efter avslag i kammarrätten överklagade man till högsta instans, högsta förvaltningsdomstolen. I dag kom domen som ger Vellinge rätt.

Beslutet är prejudicerande och öppnar således dörren för andra kommuner att göra likadant. Tyresö kan bli en av dessa. I alla fall om Moderaterna får som man vill.

Partiet lovade i valrörelsen att driva frågan och på Facebook skriver man nu att en motion inom kort kommer att lämnas in.

Utsikterna för Moderaterna att få stöd för ett lokalt tiggeriförbud i Tyresö ser dock dåliga ut. Vad Vi i Tyresö erfar är det bara Sverigedemokraterna som också vill ha ett förbud.

LÄS MER: Starkt stöd för tiggeriförbud bland TyresöborPublicerat 2018-12-17
Uppdaterat 2018-12-17Tyresö en av kommunerna som vill förbjuda tiggeri

Mer än var fjärde svensk kommun vill införa tiggeriförbud. Detta visar en undersökning från SVT Nyheter som låtit de styrande kommunalråden runt om i landet svara på ett antal frågor. En av kommunerna som vill förbjuda tiggeriet är Tyresö.

14 besöker oss just nu