Här är pristagarna på årets Kultur- och idrottsgala

2017 års Kultur- och idrottsgala har nu ägt rum och precis som tidigare om åren var det en färgsprakande och välbesökt tillställning. Vi i Tyresö ger dig alla pristagare.

Av Robert Skölin
Publicerat 2017-03-20

Galan gick av stapeln i fredags på restaurang Energikällan. Antalet besökare uppgick till hela 250 stycken. Konferencier var Evelina Olsén som också stod för underhållningen tillsammans med bandet Poplabbet samt kvällens hemliga gäst Martin Rolinski, känd från BWO. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Dick Bengtson (M) var nöjd med galan och kallar årets upplaga den bästa hittills.

– För att travestera de olympiska spelen, så tycker jag att detta var den bästa galan hittills. Det känns som att vi hittat en form som föreningslivet uppskattar och gärna återkommer till. Galan är tänkt som en hyllning till Tyresös fantastiska föreningsliv och de reaktioner jag fått visar att deltagarna också uppfattar den så, säger han.

Årets idrottsförening blev Tyresö simsällskap. De får utmärkelsen för sitt arbete med barn och unga. I juryns bedömning står också; ”Vi vill rikta strålkastarljuset på föreningens viktiga arbete med att bredda simkunnigheten i allt ifrån simskola för de yngsta till elitverksamhet. Priset är en uppmuntran till det fortsatt viktiga arbetet med att höja simkunnigheten i samhället.”

Priset Årets kulturförening gick till Trollbäckens scoutkår. Även här lyfter juryn fram arbetet med barn och unga, men också vuxna, vilka genom Trollbäckens scoutkår fått möjlighet att ”utvecklas och bli del av en internationell rörelse som präglas av medmänsklighet och socialt ansvarstagande”.

Årets idrottsprestation stod Daniel Brännstam för efter att under 2016 ha tagit hem både SM-guld och VM-guld i taekwon-do. Priset Årets eldsjäl gick till Roland Norell för sitt arbete inom Söders SOL, Årets ledare blev Lars Lappalainen i Tyresö Friidrottsklubb, Årets unga ledare blev Tyresögymnastikens Denise Lindberg och Nino Ramsby utsågs till Årets kulturpersonlighet.

Tyresö kommuns kulturstipendium tilldelades till klarinettisten Lisa Johannesson, jazzsångerskan och harpisten Anna Jalkéus samt författaren Helena Dahlgren. De får 10.000 kronor vardera.

Samtliga pristagare med motiveringar:

Årets idrottsförening: Tyresö simsällskap
Tyresö simsällskap har idag en blomstrande verksamhet och gör stora insatser för våra barn och ungdomar. Vägen fram till vad föreningen är idag har kantats av hårt och seriöst arbete på flera plan där många ideella krafter i föreningen bidragit till utveckling. Vi vill rikta strålkastarljuset på föreningens viktiga arbete med att bredda simkunnigheten i allt ifrån simskola för de yngsta till elitverksamhet. Priset är en uppmuntran till det fortsatt viktiga arbetet med att höja simkunnigheten i samhället.

Årets kulturförening: Trollbäckens scoutkår
Trollbäckens scoutkår är en växande förening i ständig utveckling. Föreningen har under flera år genomfört en medveten satsning på att ge fler barn, ungdomar och vuxna möjlighet att utvecklas och bli del av en internationell rörelse som präglas av medmänsklighet och socialt ansvarstagande. Med stort engagemang lyckas föreningen med att ge medlemmarna fina förutsättningar att utvecklas och växa till ansvartagande unika individer utifrån sina egna förutsättningar. Genom ett tydligt helhetsgrepp på gemenskap och nyckelord så som strävan, kamratskap och allas lika värde går priset till Trollbäckens scoutkår.

Årets eldsjäl: Roland Norell, Söders SOL
Eldsjälarna är hjärtat i det svenska föreningslivet. Det krävs ett enormt engagemang, slit och vilja för att en förening eller klubb ska fungera och må bra. Roland Norell har precis rätt ingredienser för detta uppdrag. Med en stor portion passion, glädje och värme ser han till att Tyresöbor kan njuta av hembakt varje helg i Alby. Han har under många år tagit hand om och drivit serveringen på Alby friluftsgård för sin orienteringsklubbs räkning. Han finns med på så väl tävlingar som träningar för att dela med sig av sin erfarenhet och lära ut tips och trix till barn och unga. Han är ett viktigt nav i sin förening Söders SOL.

Årets idrottsprestation: Daniel Brännstam, Tyresö Fightcenter
Daniel Brännstam har genom sina framgångar visat på ett extra ordinär drivkraft. Att nå hela vägen och ta hem både SM- och VM-guld i sin idrott fullbordar ett fantastiskt 2016. På hemmaplan verkar han också som huvudinstruktör och är där en mycket populär ledare och förebild för föreningens alla barn och ungdomar. Någon att se upp till i dubbel bemärkelse.

Årets ledare: Lars Lappalainen, Tyresö Friidrottsklubb
Lars Lappalainen är verkligen unik i sitt slag. Han besitter alla de bra kvalitéer som en optimal ungdomsledare bör ha. Ett makalöst engagemang i varje individs speciella behov, hög kunskap och en fantastisk ledarskap präglat av glädje och passion är signifikativt för årets pristagare.

Årets unga ledare: Denise Lindberg, Tyresögymnastiken
Denise Lindberg beskrivs av sin omgivning som en stor glädjespridare men också en riktig kämpe som uppvisar ett otroligt engagemang för sina adepter. Det goda ledarskapet har under 2016 resulterat i många skratt både inom och utanför idrotten men också som grädde på moset, ett glittrande medaljregn.

Årets kulturpersonlighet: Nino Ramsby
Nino Ramsbys multibegåvning har, trots de många genrebyten som gjorts under den två decennier långa karriären, satt sin unika prägel på allt som denne åtagit sig. Med många utgivna skivor i bagaget har resan gått med start från grungebandet på 90-talet via electronica, jazz och visa, fram till den senaste skivan "Du kan och sov nu" som kom ut 2015 och som blev hyllad av kritikerna. Parallellt med musiken löper konstnärskapet och 2016 visades Ninos konst på Lars Lerins konsthall i Karlstad och vidare under 2017 på bland annat Enköpings konsthall, Galleri Bergman och Edsvikens konsthall i Stockholm. För en gedigen karriär, ett brett konstnärskap och med en förmåga att alltid beröra vill vi utse låtskrivaren, instrumentalisten, sångaren och konstnären Nino Ramsby till Årets kulturpersonlighet.

På galan delades även följande utmärkelser ut: Utmärkt förening: Söders SOL, Tyresö basketbollklubb, Tyresö Judo och Jujusti, Tyresö Ryttarförening
Kulturstipendiater: Helena Dahlgren, Lisa Johannesson, Anna Jalkéus
Juryns val: Midsommarfirandet, Söders SOL, Ann Sandin-Lindgren, Tyresö NärradioPublicerat 2017-03-20
Uppdaterat 2017-03-20Miguels dröm på väg att raseras

Det var inte länge sedan han lanserade idén att bygga om värmeverket till Tyresös eget Tom Tits. Men nu är Miguel Escribano uppsagd som hyresgäst av ägaren Vattenfall – som planerar att riva byggnaden.

Alla vinnare på Kultur- och idrottsgalan

2019 års upplaga av Kultur- och idrottsgalan gick av stapeln i fredags. Tyresös egen motsvarighet till Oscarsgalan. En storslagen fest med underhållning, glitter och givetvis – hyllande av bra och viktiga insatser det gångna året. Här är alla vinnare som fick kliva upp på Forellenscenen.

Långfilm om Tyresö har snart premiär

Om exakt en vecka har en långfilm premiär. Men det är ingen vanlig Hollywood-rulle med snabba klipp och en story som är lika förutsägbar som osannolik, nej det är en film om en kommun – Tyresö. Vi i Tyresö har träffat Bo i Tyresö-gänget som ligger bakom den ovanliga produktionen.

Sugen på kultur?

Mellan den 12-18 november bjuds Tyresöbor och besökare på konst, konserter, litteratur, teater och andra kulturella upplevelser – i massor. Det har blivit dags för årets upplaga av Kultur i höstmörkret. Den sjätte i ordningen.

Tyresö på gång att öppna Sportotek

Idrottsutrustning kan bli en dyr affär för barnfamiljer. Särskilt om barnen bara vill prova på. Det väntas Tyresö kommun nu lösa med ett Sportotek. Ett bibliotek för sportutrustning.

11 besöker oss just nu