19 januari 2022

NYHETER

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.
image
Foto: Robert Skölin
Redaktionen
  • Publicerat: 2019-06-18

  • |
  • Uppdaterat: 2020-11-22
[ANNONS]

Under måndagen skrev Vi i Tyresö om att skattehöjningen ligger fast även för nästa år och att det inte blir det stålbad av kommunens ekonomi som Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna efterfrågat.

Med stöd av Vänsterpartiet antogs minoritetsstyrets – Socialdemokraternas, Liberalernas och Miljöpartiets – budget.

Men man kom också med ett uppseendeväckande besked.

Deras plan är att det tredje körfältet på Tyresövägen, som är under byggnation, enbart ska upplåtas för kollektivtrafik.

På en direkt fråga bekräftade Mats Lindblom (L), Martin Nilsson (S) och Ajda Asgari (MP) från talarstolen att så är fallet.

– Att utan diskussioner och analyser föreslå en sådan sak är inget annat än ett gigantiskt svek mot alla på Östra Tyresö som måste ha bilen till jobbet. Inte minst alla småföretagare, säger Moderaternas gruppledare Dick Bengtson.

Projektet med Tyresövägen påbörjades redan 2013 på initiativ av det tidigare alliansstyret. Under åren har flera åtgärder gjorts för att öka framkomligheten enligt den så kallade fyrstegsprincipen där fotgängare, cyklister och busstrafik prioriterats.

Beslut om att bredda vägen med ett tredje körfältet togs i stor politisk enighet och skulle bli kronan på verket för att få bukt med bilköerna. Men nu ser det alltså inte ut att bli så.

– De enda diskussioner som varit om hur det tredje körfältet bäst ska nyttjas har handlat om att göra det reversibelt, så som det är vid Gustavsberg i Värmdö, kommenterar Anki Svensson (M), oppositionsråd. Vi kommer naturligtvis att reagera och agera starkt på detta besked.

Omåkningar ska övertyga
Motivet är, enligt vice ordföranden i kommunstyrelsen Mats Lindblom (L), att övertyga bilförarna att ta bussen när de ser att de blir omåkta i köerna.

– Det är djupt oroande att Liberalerna som borde vara för valfrihet, med piska och utan morot, på så sätt vill tvinga bilförare att ställa bilen utan att ta hänsyn till olika individers behov. Vi är beredda att diskutera frågan i en bred politisk uppgörelse, men med den inställningen som visades i kommunfullmäktige ser det mörkt ut för bilburna pendlare på Östra Tyresö, avslutar Dick Bengtson.

DEBATT: Bergkuist (M): ”Vänsterstyret vill ta död på bilåkandet i Tyresö”

[ANNONS]

Höghus i Amaryllisparken

Stödjer du en detaljplan som skulle medge byggandet av ett 6-våningshus i amaryllisparken?


Mer information