Han vill servera skolmat i riksdagen

Han gjorde succé på matfestivalen Smaka på Stockholm och är vida omtalad för att vägra använda hel- och halvfabrikat. Nu vill Fornuddens skolas passionerade matälskare och omtyckta kökschef Gösta Rik byta ut skolrestaurangen Mumsiga draken mot riksdagsrestaurangen – men bara för en dag.

Av Robert Skölin
Publicerat 2013-09-27

- Jag vill skapa debatt om skolmaten och visa upp vilket fantastiskt skolkök vi har i Tyresö. Skolmat behöver inte innebära uppvärmda fiskpanetter med filsås utan kan vara både god och näringsriktig. På Fornuddens skola gör vi allt från grunden och använder så långt det är möjligt färska ekologiska råvaror i matlagningen. Nu vill jag servera politikerna i riksdagen en skollunch a la Tyresö, säger Gösta Rik.

Idén till skollunch i riksdagshuset kom efter årets stora matfestival Smaka på Stockholm där Tyresö och Haninge som första kommuner i hela landet deltog med sina skolkök. Evenemanget lockade drygt en halv miljon besökare och det var många som stannade till i tältet där Tyresö och Haninge serverade eko-köttbullar med eko-potatis. Gösta Rik var en av hjärnorna bakom projektet.

- Satsningen som vi gjorde var helt unik. Aldrig förr har en kommun varit med och stöttat ett sådant projekt. Responsen var dessutom över all förväntan. Veckan bjöd på ryggdunkar, vänliga kommentarer och konstruktiva meningsutbyten i överflöd. Vissa av besökarna hade inte ätit skolmat på årtionden, gissa om de fick sig en chock.

Nyttigt, grönt och gott
Förutom att visa upp sina matlagningskonster fick Gösta Rik tillsammans med kocken Mia Fernström, även hon Fornuddens skola, kliva upp på scenen och prata om skolmatens betydelse, hur den blir både nyttig och god, liksom vänlig mot naturen.

Men vardagen är inte tillräcklig för Gösta Rik. Efter framgångarna med Smaka på Stockholm började han direkt att smida nya planer.

- En idé som väcktes inom mig var att servera skollunch i riksdagshuset. Någon längre betänketid behövdes inte då jag hela tiden söker nya möjligheter att visa upp vilken bra matkommun jag bor och arbetar i, säger Gösta Rik och hänvisar till Tyresös höga ekomål och omställningen från mottagningskök till tillagningskök.

”Tänk att få bjuda Fredrik Reinfeldt på fiskgryta”
Gösta Rik greppade telefonen och datorns tangentbord, han ringde och mejlade till höger och vänster. Till sist fick han kontakt med Sabis som driver riksdagsrestaurangen. De gick igång på idén men hade inte möjlighet att fatta beslutet på egen hand. I stället skulle frågan behandlas av riksdagsförvaltningen, och när den kom upp på deras bord blev svaret nej. Något närmare skäl till beslutet fick inte Gösta Rik.

Det var för sju veckor sedan. Men Gösta Rik gav sig inte. Efter ytterligare några turer, bland annat genom landsbygdsminister Eskil Erlandssons (C) stab, fick han kontakt med riksdagsledamoten Ulrica Carlsson (C) från Skövde som nu sagt att hon ska hjälpa Fornuddens skolkök Mumsiga draken att få in en fot i riksdagen.

- Ett nej behöver inte alltid betyda nej. Nu håller jag och mina duktiga medarbetare tummarna. Tänk att få bjuda Fredrik Reinfeldt på fiskgryta eller Stefan Löfven på grillade kycklingklubbor. Det vore någonting det. Att få prata skolmat med våra politiker i riksdagen vore som "iceing on the cake".

Vill inspirera andra
I väntan på beskedet från riksdagen så ligger Gösta Rik inte på latsidan. Förutom att varje morgon stiga upp tidigt för att laga god och hälsoriktig skolmat till hundratals hungriga barn på Fornuddens skola skriver han sedan en tid tillbaka på facebook och via bloggen Naturlig mat i skolan som drivs av matgurun Cecilia Blidö, om sitt glödande engagemang för skolmat.

- Jag berättar genom text, bild och videoklipp om hur vi lagar maten på Fornuddens skola. Det handlar om allt från tillverkning av ketchup till örtsalt och smör. Det har varit väldigt uppskattat och gjort att många fler har fått upp ögonen för Tyresö kommuns satsning på skolmaten.

Fornuddens skola tar också emot en hel del studiebesök från andra kommuner som vill låta sina kockar inspireras. Under höstlovet kommer till exempel Utsäljesskolan i Huddinge på besök och Södertäljes kostenhet och alla deras kökschefer kommer i slutet av november.

Samarbetet med Cecilia Blidö har dessutom lett fram till en förfrågan om Fornuddens skola vill laga mat på tre stora mässor som Skolvision2013, ett projekt för skolutveckling, arrangerar i Malmö, Göteborg och Stockholm under hösten. Ytterligare ett skyltfönster alltså.

- Så nästa vecka styr jag Tyresöbilen söder ut i landet och ser om vi kan genomföra dessa mässor, säger han med glimten i ögat.

På sikt har idésprutan Gösta Rik också planer på att Tyresö kommuns skolkök ska delta på politikerveckan i Almedalen på Gotland. Ett forum där företrädare för såväl de politiska partierna som allehanda intresseorganisationer och företag samlas och diskuterar politik och aktuella samhällsfrågor.

- Man ser tyvärr allt för ofta olika debattörer prata vitt och brett om skolmaten men aldrig att man ser eller hör en kock. Det vill jag ändra på. Jag vill skapa ett event där kökschefer och kockar får komma till tals och öppna upp för debatt kring skolmaten idag, avslutar Gösta Rik.Publicerat 2013-09-27
Uppdaterat 2013-09-27Inga artiklar hittades
16 besöker oss just nu