21 juni 2021

OPINION

Moderaterna säger absolut nej till en ny fastighetsskatt

Kommer du ihåg när fastighetsskatten tvingade pensionärer från sina hem och gjorde att vanliga löntagare inte kunde behålla sina barndomshem? Företagare som hade ett dåligt år tvingades flytta och hotet mot det egna hemmet hängde alltid över den som blev arbetslös eller sjukskriven. Fastighetsskatten är omoralisk och skadlig. Moderaterna avskaffade den men nu är den på väg tillbaka. Det ska vi sätta stopp för.
image
Foto: Fredrik Wennerlund/Moderaterna
Niklas Wykman
Skattepolitisk talesperson (M)
  • Publicerat: 2021-05-05

  • |
  • Uppdaterat: 2021-05-06

Det är bra att äga och ta hand om sitt hem. En stor majoritet av svenska folket bor i villa eller bostadsrätt och ännu fler vill äga sitt eget boende. Skattesystemet ska ge rätt drivkrafter och vara legitimt. Fastighetsskatten är dålig ur båda perspektiven. Ändå vill Socialdemokraterna i Stockholm, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och en lång rad debattörer återinföra fastighetsskatten.
 
En fastighetsskatt skulle skada hela ekonomin genom att minska legitimiteten för skattesystemet och beskatta människor för inkomster de inte har. Den skulle också bli dyr för hushållen. En familj i ett vanligt hus i Tyresö skulle få cirka 40 000-80 000 kronor i fastighetskatt varje år. Därtill vill motsvarande politiska krafter ta bort eller försämra ränteavdragen, vilket skulle ge ytterligare en skattehöjning på många tusen i månaden för vanliga familjer. Fastighetsskatten skulle slå hårdast mot pensionärer, som har bott länge i sitt hur, medan avskaffade ränteavdrag skulle drabba många unga familjer hårt.
 
Moderaternas position är glasklar. Fastighetsskatten ska inte återinföras och ränteavdragen på bolån ska inte avskaffas. Med Stefan Löfven som statsminister har Sverige blivit det land i EU där arbetslösheten ökar mest, där tillväxten är tredje lägst och där vi är femte sämst på jobben. Sverige behöver reformer för jobb och tillväxt, till exempel sänkt skatt på att arbeta. Regeringen höjer istället skatten och inför en uppsjö av nya skatter, på alltifrån plastpåsar och hemelektronik till bilen och svensk export. Förslagen av återinförd fastighetsskatt tillhör dock de mest orättvisa förslagen.
 
Fastighetskatten kommer alltid vara orättvis eftersom den inte tas ut på inkomster, utan på hemmet. Pensionären som har slitit och sparat hela sitt liv ska betala en gång till för huset man byggt och amorterat av. Den barnfamilj som prioriterar bort annat i tillvaron för att kunna bo bättre ska betala högre skatt än den som istället konsumerar.  

[ANNONS]

Fastighetsskatten brister inte bara i moral och legitimitet. Det är inte heller den allsköns lösning för offentliga finanser som ofta görs gällande. Tvärtom. Det är jobb, tillväxt, konsumtion och företagande som ger skatteintäkter. En befintlig bostad genererar inga nya värden, och lika lite som en ekonomi kan leva på lånade pengar kan den leva på värdeskapande som redan har skett.
I en riksdagsdebatt i höstas sade finansminister Magdalena Andersson (S) att hon inte kunde utesluta en återinförd fastighetsskatt, lika lite som hon kan utesluta ”en skatt på leenden”. Fastighetsskatten ska inte återinföras. Det är Moderaternas löfte till svenska folket. I stället behövs en egnahemsrörelse värd namnet.
 
Ska vi klara stora välfärdsambitioner behöver skattesystemet vara legitimt. Genom avskaffandet av förmögenhetsskatten, arvs- och gåvoskatten och fastighetsskatten, tillsammans med införandet av jobbskatteavdraget och rut-avdraget upplevs skattesystemet som mer legitimt i dag än tidigare. Det svenska skattesystemet ska ha brett stöd hos svenska folket, samtidigt som det är centralt att värna en förutsägbarhet kring skatternas omfattning.
 
Det är tydligt att en återinförd fastighetsskatt inte är i svenska folkets intresse. En bostad ska vara ett tryggt hem, oavsett om det är ett hyrt eller ägt boende.

Höghus i Amaryllisparken

Stödjer du en detaljplan som skulle medge byggandet av ett 6-våningshus i amaryllisparken?


Mer information