Inget stålbad och skattehöjningen ligger fast

Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna fick se sin tuffa alternativbudget bli nedröstad på kommunfullmäktige. Det innebär att skattehöjningen på 45 öre från 1 januari ligger fast.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-06-17

I torsdags i förra veckan klubbades Tyresö kommuns budget för 2020.

Alla partiernas förslag innehöll besparingar för att komma till rätta med kommunens ansträngda ekonomi. Men det som den styrande minoriteten bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna föreslog var bara en västanfläkt mot det tuffa sparpaket som Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna la på bordet. De ville kapa kostnaderna med cirka 56 miljoner kronor – ett riktigt stålbad alltså. 

I och med detta var också en återställning av skattesatsen finansierad. 

Från 1 januari höjdes skatten i Tyresö med 45 öre, från 19,50 till 19,95 per skattekrona. En av de allra högsta skattesatserna i Stockholms län. Bara Nykvarn, Sigtuna, Botkyrka och Södertälje har högre. För en vanlig Tyresöfamilj innebar höjningen tusenlappar i ökade utgifter.

LÄS MER: M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Udden i sparpaketet riktades mot central administration och ineffektiv lokalanvändning men också dyra konsulter och inhyrd personal, kostsamma externa placeringar samt höga kostnader för politiken. Kärnverksamheten ville man värna, något oppositionsrådet Anki Svensson (M) gjorde klart från talarstolen.

Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet gick föga oväntat till hårt angrepp och menade att välfärden ändå skulle bli lidande. Man ansåg tillika att besparingarna saknade trovärdighet mot bakgrund av att det kom från partier som styrt kommunen de senaste två decennierna och som därmed bär ansvar för hur det är i dag. Kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S) sa bland annat:

– När det gäller den ekonomiska politiken vet ironin inga gränser.

Lindblom (L): "Äntligen fått gehör"
Mats Lindblom (L), kommunstyrelsens vice ordförande, som själv var med och styrde kommunen tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna innan Liberalerna bytte sida efter valet 2018, passade även på att dela ut en rejäl känga för hur budgetarbetet tidigare gått till.

– Äntligen utgår vi från de faktiska kostnaderna och inte från några drömscenarier som att verksamheterna helt plötsligt, från en dag till en annan, skulle bli mycket mer kostnadseffektiva. Det här är en princip som vi liberaler länge efterfrågat men som vi först nu har fått gehör för av våra nya samarbetspartners.

Lindblom ställde sig dessutom frågande till att Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna skrivit in i sitt alternativ att man vill sänka byggtakten, vilket han menade inte lirar med målet i översiktsplanen.

– Ja, vi har lyssnat på Tyresös invånare och det har gått lite för fort, replikerade Anki Svensson och fortsatte:

– Vi har gjort den avvägningen därför att folk upplever att trafiken står still, att infrastrukturen inte hänger med. Vi har också ett omfattande behov av att utöka skolplatser. Vi står kvar vid målet att vi på sikt kan bli 60.000 invånare, men inte 2035.

Svensson (M): "Kommer tvingas göra ännu mer senare"
När det äntligen var dags att fatta de sista besluten och runda av mötet var timmen mycket sent slagen, närmare bestämt omkring 23.30. Några överraskningar blev det inte heller.

Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet som styr på nåder av Vänsterpartiet fick igenom sin första riktiga budget. En budget som Anki Svensson efteråt kallade ”kraftlös”.

– Tyresö kommun har strukturella underskott samtidigt som Tyresöborna överbeskattas. Nu gör man gör vissa ansträngningar, men det är för lite. Självklart är jag besviken. Det här innebär bara att vi kommer tvingas göra ännu mer senare.

Correa (V) om SD-förslaget: "30-tals anda"
Men allra mest omdiskuterat blev något helt annat, långt ifrån sparmål och skattesatser. När kultur- och fritidsnämndens område debatterades kommenterade Vänsterpartiets Jairo Correa Sverigedemokraternas förslag om att kommunen ska spela en aktiv roll vid firandet av traditionella högtider för ”god 30-tals anda”.

Ett sus gick igenom hela salen. Sverigedemokraternas gruppledare Per Carlberg begärde snabbt ordningsfråga där han beklagade uttrycket och önskade att debatten hädanefter skulle hållas med ett bättre tonläge.

Vi i Tyresö har tidigare skrivit om hur Jairo Correa fördömt det folkliga upproret i Venezuela mot president Nicolás Maduro.Publicerat 2019-06-17
Uppdaterat 2019-06-17

FOTO: Robert SkölinSkölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

9 besöker oss just nu