3 december 2020

NYHETER

Inget stålbad och skattehöjningen ligger fast

Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna fick se sin tuffa alternativbudget bli nedröstad på kommunfullmäktige. Det innebär att skattehöjningen på 45 öre från 1 januari ligger fast.
image
Redaktionen
  • Publicerat: 2019-06-17

  • |
  • Uppdaterat: 2020-11-22

I torsdags i förra veckan klubbades Tyresö kommuns budget för 2020.

Alla partiernas förslag innehöll besparingar för att komma till rätta med kommunens ansträngda ekonomi. Men det som den styrande minoriteten bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna föreslog var bara en västanfläkt mot det tuffa sparpaket som Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna la på bordet. De ville kapa kostnaderna med cirka 56 miljoner kronor – ett riktigt stålbad alltså.

I och med detta var också en återställning av skattesatsen finansierad.

Från 1 januari höjdes skatten i Tyresö med 45 öre, från 19,50 till 19,95 per skattekrona. En av de allra högsta skattesatserna i Stockholms län. Bara Nykvarn, Sigtuna, Botkyrka och Södertälje har högre. För en vanlig Tyresöfamilj innebar höjningen tusenlappar i ökade utgifter.

LÄS MER: M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Udden i sparpaketet riktades mot central administration och ineffektiv lokalanvändning men också dyra konsulter och inhyrd personal, kostsamma externa placeringar samt höga kostnader för politiken. Kärnverksamheten ville man värna, något oppositionsrådet Anki Svensson (M) gjorde klart från talarstolen.

Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet gick föga oväntat till hårt angrepp och menade att välfärden ändå skulle bli lidande. Man ansåg tillika att besparingarna saknade trovärdighet mot bakgrund av att det kom från partier som styrt kommunen de senaste två decennierna och som därmed bär ansvar för hur det är i dag. Kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S) sa bland annat:

– När det gäller den ekonomiska politiken vet ironin inga gränser.

Lindblom (L): “Äntligen fått gehör”
Mats Lindblom (L), kommunstyrelsens vice ordförande, som själv var med och styrde kommunen tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna innan Liberalerna bytte sida efter valet 2018, passade även på att dela ut en rejäl känga för hur budgetarbetet tidigare gått till.

– Äntligen utgår vi från de faktiska kostnaderna och inte från några drömscenarier som att verksamheterna helt plötsligt, från en dag till en annan, skulle bli mycket mer kostnadseffektiva. Det här är en princip som vi liberaler länge efterfrågat men som vi först nu har fått gehör för av våra nya samarbetspartners.

Lindblom ställde sig dessutom frågande till att Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna skrivit in i sitt alternativ att man vill sänka byggtakten, vilket han menade inte lirar med målet i översiktsplanen.

– Ja, vi har lyssnat på Tyresös invånare och det har gått lite för fort, replikerade Anki Svensson och fortsatte:

– Vi har gjort den avvägningen därför att folk upplever att trafiken står still, att infrastrukturen inte hänger med. Vi har också ett omfattande behov av att utöka skolplatser. Vi står kvar vid målet att vi på sikt kan bli 60.000 invånare, men inte 2035.

Svensson (M): “Kommer tvingas göra ännu mer senare”
När det äntligen var dags att fatta de sista besluten och runda av mötet var timmen mycket sent slagen, närmare bestämt omkring 23.30. Några överraskningar blev det inte heller.

Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet som styr på nåder av Vänsterpartiet fick igenom sin första riktiga budget. En budget som Anki Svensson efteråt kallade ”kraftlös”.

– Tyresö kommun har strukturella underskott samtidigt som Tyresöborna överbeskattas. Nu gör man gör vissa ansträngningar, men det är för lite. Självklart är jag besviken. Det här innebär bara att vi kommer tvingas göra ännu mer senare.

Correa (V) om SD-förslaget: “30-tals anda”
Men allra mest omdiskuterat blev något helt annat, långt ifrån sparmål och skattesatser. När kultur- och fritidsnämndens område debatterades kommenterade Vänsterpartiets Jairo Correa Sverigedemokraternas förslag om att kommunen ska spela en aktiv roll vid firandet av traditionella högtider för ”god 30-tals anda”.

Ett sus gick igenom hela salen. Sverigedemokraternas gruppledare Per Carlberg begärde snabbt ordningsfråga där han beklagade uttrycket och önskade att debatten hädanefter skulle hållas med ett bättre tonläge.

Vi i Tyresö har tidigare skrivit om hur Jairo Correa fördömt det folkliga upproret i Venezuela mot president Nicolás Maduro.

Höghus i Amaryllisparken

Stödjer du en detaljplan som skulle medge byggandet av ett 6-våningshus i amaryllisparken?


Mer information