3 december 2020

NYHETER

“Jag heter Anita Mattsson – inte Kim Jong-Un eller Donald Trump”

I en kommunbilaga i tidningen Mitt i Tyresö angavs att Vänsterpartiet är en del av det politiska styret i Tyresö. Om detta ställde moderaten Mats Fält frågor under torsdagens kommunfullmäktige. Det vållade en bitvis hätsk debatt.
image
Foto: Mikael Onegård
Redaktionen
  • Publicerat: 2019-01-25

  • |
  • Uppdaterat: 2020-11-22

Efter valet i höstas styrs Tyresö av Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Och man gör det med stöd av Vänsterpartiet som har en vågmästarroll. Liberalernas blockbyte och det faktum att man gett Vänsterpartiet ett avgörande inflytande har inte setts med blida i ögon. Framför allt inte från Moderaterna. Beskyllningarna om att svika borgerligheten och de egna väljarna har formligen haglat.

LÄS MER: Maktskifte i Tyresö efter att L överger Alliansen

Frågan om vilka som egentligen styr Tyresö tog ny fart under gårdagens sammanträde i kommunfullmäktige.

“Viktigt att det görs tydligt för Tyresöborna”
Under december månad hade nämligen kommunen i en annonsbilaga i tidningen Mitt i Tyresö illustrerat det nya styret med grafik, i vilken Vänsterpartiet fanns med. Mats Fält (M) lyfte detta i en interpellation till kommunstyrelsens nya ordförande Anita Mattsson (S).

”Jag blev förvånad och tyckte det var aningen märkligt. Det ena sägs i uttalanden och i texter och sedan när det ska informeras neutralt från kommunen presenteras något annat … Är det svårt för informationsavdelningen att förstå är det nog ännu svårare för invånarna.”, sa han från talarstolen och fortsatte:

”Det är viktigt för demokratin att man vet vem som är ansvarig, i vilket sammanhang och med vilka kompisar. Speciellt när det sker ett maktskifte.”

Anita Mattsson svarade med att det nog var många som satte kaffet i vrångstrupen när de såg grafiken men att man förmodligen lika snabbt kunde konstatera att det blivit fel med tanke på all information som gått ut i media, både lokalt och nationellt.

Hon fortsatte sedan med att hon förstår att det finns en besvikelse inom Moderaterna men att hon inte respekterar hur detta tar sig uttryck.

”En enskild tjänsteman har gjort fel. Det är olyckligt om kommunfullmäktige tycker det är sånt här som vi ska behandla. Då har vi snart en organisation som är rädd och inte vågar göra fel.”

LÄS MER: Klart: Kraftigt höjd skatt väntar Tyresöborna redan 2019

Fält följde upp med att han och Moderaterna inte menar att kommunfullmäktige ska ägna all tid och energi åt just denna fråga eller att någon anställd för den delen ska bli uthängd. Men att det skulle vara konstigt att inte ta upp saken då Vänsterpartiets utslagsröst var en central del för det nya styrets bildande samtidigt som Liberalerna markerat förutsättningarna – att man inte vill ingå i majoritet tillsammans med Vänsterpartiet. Han frågade Mattsson om hon avsåg göra något för att klargöra hur det ligger till.

“Jag heter inte Donald Trump”
Mattsson sade då att det gjorts en rättelse i den digitala versionen av den aktuella kommunbilagan bara dagar efter publicering. Men att inget mer kommer att göras.

Sedan kontrade hon med fast och allvarsam röst:

”Vi har varit tydliga på vår Facebook-sida och i pressreleaser om vilka som styr kommunen. Jag tror få har frågetecken kring detta. Jag heter Anita Mattsson. Jag heter inte Kim Jong-Un eller Donald Trump. Jag kommer icke gå in på informationsavdelningen i Tyresö kommun och berätta hur de ska göra sitt arbete.”

Även Martin Nilsson (S), som brukar vara flitig i debatterna, tog till orda. Han menade att interpellationen inte väcktes på grund av den felaktiga informationen i sig, utan för att kleta på partier andra partiers åsikter.

“Jag misstänker att Mats Fält innerst inne inte vill ha ett samhälle där kommunstyrelsens ordförande dikterar vad som står i kommunens informationsmaterial. Men jag tror inte att det är syftet med interpellationen. Det handlar väl mer om att man försöker åskådliggöra någon form av vänstervridning eller vad man ska kalla det.”

M och SD motionerar om tiggeriförbud
I övrigt var det en ganska tunn dagordning på detta kommunfullmäktigesammanträde, årets första. Värt att nämnas är att detaljplan antogs för att möjliggöra byggandet av cirka 430 nya bostäder längs Granitvägen och Bollmoravägen. Sex nya motioner anmäldes också. Bland annat lämnade både Moderaterna och Sverigedemokraterna in varsin motion om införande av lokalt tiggeriförbud.

Höghus i Amaryllisparken

Stödjer du en detaljplan som skulle medge byggandet av ett 6-våningshus i amaryllisparken?


Mer information