Katarinas insats för miljön ger slantar till välgörenhet

Katarina, 28, har startat en insamling av kaffekapslar av märket Tassimo. Förutom att återvinningen spar på miljön ger det också pengar till välgörenhet.

Av Robert Skölin
Publicerat 2016-09-05

Kaffejätten Tassimo har startat ett återvinningsprogram som ska göra både miljön och människor med olika behov en tjänst. Runt om i landet har det upprättats insamlingsplatser dit människor kan komma och lämna sina så kallade t-discs och foliepaket. Varje kapsel motsvarar 10 öre som går till av initiativtagaren valfri välgörenhetsorganisation. I Tyresö har Katarina Jädergård, 28, tagit tag i saken.

– Vi valde att starta en insamlingsplats eftersom vi själva använder oss mycket av Tassimo här hemma. Vi har länge känt att det är svårt att veta hur det ska återvinnas och nästan skämts lite för att maskinen går varm här hemma av alla i familjen, samt av min dotters assistenter och anhöriga och vänner som kommer på besök. Vi försöker källsortera så mycket det går och vi bidrar gärna för att förbättra miljön, säger Katarina.

I ett pressmeddelande skriver Tassimo att insamlingen också leder till högre effektivitet på grund av större försändelser, vilket även det gör miljöpåverkan mindre. Samtidigt gagnas alltså välgörenhetsorganisationer eftersom de som samlar in skräp belönas genom ett poängsystem som omsätts till pengar när det skänks till välgörenhet. I Katarinas fall föll valet på Riksförbundet Sällsynta Diagnoser.

– Vi vill skänka pengar till Riksförbundet Sällsynta Diagnoser. Min dotter har den sällsynta diagnosen Sturge Weber syndrom och det påverkar hela vår vardag. Riksförbundet Sällsynta Diagnoser är en paraplyorganisation för alla dessa mindre kända diagnoser. De lobbar ständigt för att förbättra vården och vardagen för personer med livslånga sällsynta diagnoser, säger Katarina.

Hittills har medlemmar av Tassimo-återvinningsprogrammet samlat in över 330.000 kronor till välgörenhet.

Vill du också bidra? Här kan du hitta karta och kontaktuppgifter till Katarina Jädergårds insamling.Publicerat 2016-09-05
Uppdaterat 2016-09-05Återvinningsstation tas bort tillfälligt

Återvinningsstationen vid Nyforsplan stängs tillfälligt från 7 februari på grund av byggnation i området. Stationen beräknas vara tillbaka vecka 30. Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) hänvisar under tiden återvinnare av förpackningar och tidningar till återvinningsstationen på Krusbodavägen/Lummergången.

Återvinningsstation tillbaka i Raksta

Den 25 januari ställs återvinningsstationen vid Rakstabadet ut igen efter att platsen byggts om. Återvinningsstationen är resultatet av ett samarbete mellan Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) och Tyresö kommun som tagit med återvinningsstationen i sin detaljplan av området.

Södertörnskommuner har mer än halverat utsläppen

En halvering av antalet leveranser till de kommunala verksamheterna och en minskning med 70 procent av koldioxidutsläppen och hälsoskadliga luftföroreningar är resultatet av den första fasen i ett samarbete mellan åtta Södertörnskommuner. Detta framkommer i IVL Svenska Miljöinstitutets rapport ”Utvärdering av samordnad varudistribution i Södertörns kommuner”.

30 besöker oss just nu