KF-möte ställs in – här är piken från Freij (M)

Den moderata politikern Peter Freij ger Tyresös nya styre en ordentlig gliring. Detta efter att man beslutat ställa in torsdagens fullmäktigesammanträde. "Jag väljer att tolka det som att man från det nya styret inte har någon större reformagenda utan är relativt nöjd med hur Tyresö fungerar", skriver han på Facebook.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-02-20

Ett enda ärende fanns på dagordningen: Ändring av bolagsordning för Tyresö Näringslivsaktiebolag. En formalitet. Helt utan politisk sprängkraft. Mötet skulle vara över på fem minuter.

Men under måndagen kom besked om att mötet ställs in.

"På uppdrag av kommunfullmäktiges ordförande ställs fullmäktigesammanträdet på torsdag (21/2) in. Ärendet ”Ändring av bolagsordning för Tyresö Näringslivsaktiebolag” kommer att hanteras vid kommunfullmäktiges sammanträde den 28 mars.", skrev kommunsekreteraren Päivi Sandholm i ett utskick.

Det är det nog många skattebetalare som drar en lättnadens suck över. I höstas kallade kommunfullmäktiges ordförande, Anders Linder (S), till ett olagligt möte i samband med den dragkamp som föregick den senare beslutade skattehöjningen. Kostnaden? Minst 50.000 kronor. Nu var det nära att bli i en ny omotiverad nota för skattebetalarna.

Det inställda mötet, med den minst sagt torftiga dagordningen, har dock inte gått obemärkt förbi. Kommunfullmäktigeledamoten Peter Freij (M), som också är en flitig debattör på sociala medier, kommenterar syrligt att det är ett kvitto på att det nya styret saknar reformagenda och att man helt enkelt är nöjda med utvecklingen i Tyresö efter decennier med Alliansen.

Vi i Tyresö ringde upp Freij.

Först, vad tycker du om att man ställer in möten med så här kort varsel?

– Det är klart att det inte är bra. Har man inget att besluta om ska man heller inte kalla till möte. De allra flesta som engagerar sig i politiken gör det på sin fritid med allt vad det innebär i form av att planera och avsätta tid. Det borde man visa betydligt mer respekt för.

Och ditt inlägg. Kan du utveckla lite?

–  Jag tror de allra flesta upplever att Tyresö i grunden är en välskött kommun. Så även det nya styret. Då finns det heller ingen anledning att göra en massa förändringar.

– Visserligen har det inte gått många månader sedan maktövertagandet så jag ska inte vara alltför snabb eller hård i min bedömning. Men initiativen och besluten som hittills tagits skulle nästan kunna räknas på en hand. Det är knappast den rivstart man hade kunnat förvänta sig av partier som suttit på läktaren i 20 år. De har haft gott om tid att förbereda sig.

Skattehöjningen då?

– Jo, den sticker förstås ut. Men just detta lär inte gå blint förbi Tyresöborna, framför allt inte Liberalernas väljare. För en vanlig familj med två inkomster innebär det tusenlappar extra per år.

Men problemen med underskott?

– Det hade vi kunnat få ordning på utan en kraftig skattehöjning. Genom att intensifiera det effektiviseringsprogram som redan är igång och prioritera det viktigaste; förskola, skola och äldreomsorg. Nu tar man den enkla vägen utan att ens prövat andra alternativ. Det är väldigt oansvarigt.

Du siktar in dig mycket på Liberalerna i dina inlägg?

– Tycker du? Ja, så är det kanske och för detta finns en naturlig förklaring.

– Få liberala väljare, om ens några, kunde nog föreställa sig att deras röst skulle innebära ett socialistiskt styre med Vänsterpartiet som vågmästare. Det gäller inte bara här i Tyresö utan också på riksplanet. Sveket mot borgerligheten är upprörande och om detta kommer jag och Moderaterna fortsätta att påminna. Var så säker.

LÄSTIPS:
Kommunens bokslut negativt – 21-årig överskottssvit bruten
Freij (M) om kommunens ekonomi: L har minst lika stort ansvar – om inte större
Läsarna: Fel att höja skatten i Tyresö
M: Prioritera kärnverksamhet – inte en bro för tio miljonerPublicerat 2019-02-20
Uppdaterat 2019-02-20

FOTO: Mikael Onegård/FacebookKommunen kan ge nyanlända förstahandskontrakt

I Tyresö kan nyanlända snart komma att få sina andrahandskontrakt omvandlade till förstahandskontrakt. Förslaget som kommer från det nya S-ledda styret har fått Moderaterna att rasa. ”Alla kommunmedlemmar ska behandlas lika”, skriver de på sin Facebooksida.

19 besöker oss just nu