Klart: Kraftigt höjd skatt väntar Tyresöborna redan 2019

Det gick inte längre att hålla emot för de tre borgerliga partierna Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. På torsdagens kommunfullmäktigesammanträde forcerade Tyresös nya vänsterstyre igenom en skattehöjning om 45 öre. – Politik handlar om att prioritera och ge valuta för varje skattekrona. Nu utökar man de ekonomiska ramarna med full kraft i stället för att nogsamt se över kostnadsmassan. Det är inte att ta ansvar, säger Anki Svensson (M), tillträdande oppositionsråd.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-11-23

Det har varit många turer kring den skattehöjning som det nya vänsterstyret Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet slängde upp på bordet i kommunstyrelsen helt utan underlag för ungefär två veckor sedan. Juridiska oenigheter har funnits och flera extra sammanträden har hållits, bland annat ett som av sakkunniga på SKL dömdes ut om olagligt. Prislappen? Drygt 50.000 kronor för Tyresös skattebetalare.

LÄS MER: Notan till Tyresös skattebetalare för nya KF-ordförandens blunder – drygt 50.000 kronor

Så sent som i onsdags blev också förslaget om en skattehöjning nedröstat i kommunstyrelsen, där det nya styret ännu saknar majoritet. Men nu är både ny skattesats och nya politiker i kommunstyrelse och nämnderna klubbat. Ny ordförande i kommunstyrelsen blir tidigare oppositionsrådet Anita Mattsson (S) medan Liberalernas Mats Lindblom fortsätter som förste vice ordförande. Ny andre vice ordförande och därmed nytt oppositionsråd blir Anki Svensson (M). Den nya kommunstyrelsen tillträder från 1 januari, men för barn- och utbildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden och byggnadsnämnden beslutades det om en tidigarelagd mandatperiod. Därmed frångås också praxis i kommunallagen.

Kommunalskatten i Tyresö höjs med 45 öre, från 19,50 till 19,95 procent. Något som kommer kosta en genomsnittlig Tyresöfamilj mer än 3.000 kronor i extra skatt per år. Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna dömer ut skattehöjningen.

– Det kommer inte bara försvaga hushållens ekonomi, med allt vad det innebär för familjer som redan har små marginaler, utan också effektivt försvaga vår attraktions- och konkurrenskraft. Det är särskilt allvarligt när vi har en lågkonjunktur som väntar bakom hörnet. På sikt kan ordentliga nedskärningar behövas om skattekraften till följd av detta viker nedåt. Risken att vi hamnar i en ond spiral är överhängande, säger Anki Svensson och fortsätter:

– Att ta den enkla vägen i stället för att göra nödvändiga prioriteringar är både oansvarigt och kortsiktigt. En skattesmäll är inte vad Tyresö och Tyresöborna behöver.

Totalt innebär höjningen om 45 öre ungefär 55 miljoner kronor i ökade skatteintäkter för kommunen. I ett inlägg på Facebook lovar Moderaterna att för skattebetalarnas räkning granska hur varje krona spenderas. Publicerat 2018-11-23
Uppdaterat 2018-12-07

FOTO: Mikael Onegård(S)viket vallöfte

Innan Tyresös nya politiska styre ens hunnit ta över har Socialdemokraterna redan svikit ett av sina största vallöften – att stoppa skolan i Fornuddsparken.

Nya oppositionsrådet Anki Svensson (M) i stor intervju: ”Den dagen glömmer jag aldrig”

Efter att S, L och MP gick ihop för att styra Tyresö var 20 år med Alliansen till ända. Moderaternas Anki Svensson (M), tidigare kommunalråd med ansvar för förskola och skola, är den som fått uppgiften att leda arbetet för en borgerlig återkomst. Från 1 januari tar hon över som oppositionsråd. Vi i Tyresös Robert Skölin har träffat Anki i en öppenhjärtig intervju om allt ifrån hur det var att kämpa för sina mål efter en misslyckad skolgång till varför hon engagerade sig politiskt, men också om framtidsvisioner och Liberalernas svek.

Notan till Tyresös skattebetalare för nya KF-ordförandens blunder – drygt 50.000 kronor

Under onsdagskvällen hölls ett extrainsatt kommunfullmäktigesammanträde i Tyresö. Men mötet saknade laglig grund varför inga beslut kunde fattas. Nu skickas notan på tiotusentals kronor till skattebetalarna. – Det här var det första sammanträdet det nya vänsterstyret kallade till. En rätt bisarr föreställning och dyrt blev det också, säger Anki Svensson (M), tillträdande oppositionsråd.

Tyresös nya vänsterstyre vill höja skatten med 50 miljoner

S, MP och L som – med stöd av V – är på väg att ta över Tyresö vill kraftigt höja kommunalskatten. Ett förslag om en skattehöjning på rekordhöga 45 öre, motsvarande 50 miljoner kronor, lades fram på sittande möte i kommunstyrelsen under tisdagskvällen. Men det blev tvärstopp.

15 besöker oss just nu