Klart: Kraftigt höjd skatt väntar Tyresöborna redan 2019

Det gick inte längre att hålla emot för de tre borgerliga partierna Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. På torsdagens kommunfullmäktigesammanträde forcerade Tyresös nya vänsterstyre igenom en skattehöjning om 45 öre. – Politik handlar om att prioritera och ge valuta för varje skattekrona. Nu utökar man de ekonomiska ramarna med full kraft i stället för att nogsamt se över kostnadsmassan. Det är inte att ta ansvar, säger Anki Svensson (M), tillträdande oppositionsråd.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-11-23

Det har varit många turer kring den skattehöjning som det nya vänsterstyret Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet slängde upp på bordet i kommunstyrelsen helt utan underlag för ungefär två veckor sedan. Juridiska oenigheter har funnits och flera extra sammanträden har hållits, bland annat ett som av sakkunniga på SKL dömdes ut om olagligt. Prislappen? Drygt 50.000 kronor för Tyresös skattebetalare.

LÄS MER: Notan till Tyresös skattebetalare för nya KF-ordförandens blunder – drygt 50.000 kronor

Så sent som i onsdags blev också förslaget om en skattehöjning nedröstat i kommunstyrelsen, där det nya styret ännu saknar majoritet. Men nu är både ny skattesats och nya politiker i kommunstyrelse och nämnderna klubbat. Ny ordförande i kommunstyrelsen blir tidigare oppositionsrådet Anita Mattsson (S) medan Liberalernas Mats Lindblom fortsätter som förste vice ordförande. Ny andre vice ordförande och därmed nytt oppositionsråd blir Anki Svensson (M). Den nya kommunstyrelsen tillträder från 1 januari, men för barn- och utbildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden och byggnadsnämnden beslutades det om en tidigarelagd mandatperiod. Därmed frångås också praxis i kommunallagen.

Kommunalskatten i Tyresö höjs med 45 öre, från 19,50 till 19,95 procent. Något som kommer kosta en genomsnittlig Tyresöfamilj mer än 3.000 kronor i extra skatt per år. Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna dömer ut skattehöjningen.

– Det kommer inte bara försvaga hushållens ekonomi, med allt vad det innebär för familjer som redan har små marginaler, utan också effektivt försvaga vår attraktions- och konkurrenskraft. Det är särskilt allvarligt när vi har en lågkonjunktur som väntar bakom hörnet. På sikt kan ordentliga nedskärningar behövas om skattekraften till följd av detta viker nedåt. Risken att vi hamnar i en ond spiral är överhängande, säger Anki Svensson och fortsätter:

– Att ta den enkla vägen i stället för att göra nödvändiga prioriteringar är både oansvarigt och kortsiktigt. En skattesmäll är inte vad Tyresö och Tyresöborna behöver.

Totalt innebär höjningen om 45 öre ungefär 55 miljoner kronor i ökade skatteintäkter för kommunen. I ett inlägg på Facebook lovar Moderaterna att för skattebetalarnas räkning granska hur varje krona spenderas. 

LÄS MER: Ansvarslös skattesmäll som kan få oanade konsekvenser på siktPublicerat 2018-11-23
Uppdaterat 2018-12-12

FOTO: Mikael OnegårdSkölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

10 besöker oss just nu