Kommunen tar upp jakten på vildsvinen

Vildsvinen i Tyresö blir allt fler vilket medför skador i trädgårdar och bidrar till otrygghet både för människor och husdjur. Nu har det gått så långt att kommunen beslutat att skjuta av svinen i ett försök att minska beståndet.

Av Robert Skölin
Publicerat 2017-09-28

I dag jagas vildsvin i Tyresö endast aktivt av de privata jaktlag som har jaktmarker i Tyresö kommun. Ingen aktiv jakt på vildsvin bedrivs av de kommunala viltvårdarna. Men det ska det nu bli ändring på.

På senare tid har nämligen svinens framfart eskalerat och omfattar nu även Raksta-området. Även i tätbebyggt område har djuren, som kan orsaka enorma skador i sitt bökande, siktats. För att motverka en fortsatt utbredning av vildsvin och för att minska risken för skador på tomtmarker jämte förekomsten av viltolyckor anses behov av aktiva jaktinsatser även från kommunens viltvårdare finnas.

För att detta ska kunna genomföras på ett effektivt sätt ska ett samarbete inrättas mellan viltvårdarna och de övriga berörda jaktlagen i kommunen. Om detta beslutade kommunledningsutskottet i förra veckan. Man kommer också ta fram en åtgärdsplan och ett gemensamt förhållningssätt för att skapa en långsiktig balans i beståndet.

Vill även skjuta vargen
Moderaterna som är ett av de styrande partierna i Tyresö har också sagt att man vill skjuta den varg som fått smeknamnet ”Södertörnsvargen” och som rivit får i Tyresta by.

– Min uppfattning är att det finns för mycket varg på många ställen i Sverige och det vore bra med skyddsjakt på den här vargen, har Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande i Tyresö, tidigare sagt till tidningen Mitt i.

Skyddsjakt på varg är dock inget som kommunen kan besluta om. Det gör länsstyrelsen.Publicerat 2017-09-28
Uppdaterat 2017-11-01

Håller du med?
Uppmaningen till jägarna: Skjut fler vildsvin

Antalet vildsvin har ökat kraftigt de senaste åren och de för många skräckinjagande djuren rör sig inte sällan nära bebyggelse. Nu går Jägareförbundet ut med en uppmaning till alla jägare i Tyresö och Haninge att öka jakttrycket på vildsvin.

10 besöker oss just nu