Konstutställning på JobbVerket

JobbVerket är ett av Tyresös sociala företag. I dag hade man konstutställning och Vi i Tyresö åkte givetvis dit.

Av Robert Skölin
Publicerat 2015-10-14

Som Tyresös första sociala företag startade JobbVerket upp sin verksamhet för sex år sedan. I dag är man väl etablerade och bidrar, som ett av tre sociala företag, till samhällsnytta genom att ge personer som står långt ifrån arbetsmarknaden en meningsfull sysselsättning. Alltifrån återbruk till bageri, snickeri och textiltillverkning finns som näringsgrenar. JobbVerket driver också en restaurang samt ett bageri och har nyligen startat ett filmprojekt för att kunna marknadsföra sig bättre. Härutöver finns också en andra rad skapande verksamheter som exempelvis musik och konst. Och det var det senare som fick Vi i Tyresö att besöka företagets lokaler på Industrivägen den här onsdagen då en konstutställning hölls. Deltagarna Linda, Thomas och Eva tog emot och visade upp sina senaste verk.

Exklusiv villa i Djursholm
Först av allt presenterade trion sin gemensamma konstinstallation, ett exklusivt hus, som var hämtat från en berättelse där de var en familj. Linda som mamma, Thomas som pappa och Eva som mormor. Barnet i familjen, Leonard, var borta i dag men vi fick höra om hans vräkiga livsstil och att han ägde en Lamborghini. Var och en hade satt sin personliga prägel på huset som låg i Danderyd.

Inspirerad av Frankrike
Mormor Eva berättade också om sin semesterbostad på franska Rivieran, något som gick igen i Evas egen konst. För till skillnad från övriga handlade den inte om att pensla färg på papper utan bestod av kollage från hennes drömmars Frankrike, ett land hon besökt och planerar återkomma till.

- Oui oui, sa Eva och fortsatte bre ut sig om sin kärlek till Medelhavslandet på ärtig franska.

Abstrakt och färgglatt
Lindas konst var färgglad och tidsenlig med moderna abstrakta motiv och det var fritt fram för egna tolkningar. Samma stil kunde skönjas i Thomas målningar. Men Thomas hade som han förklarade ”lite blandade stilar” och han målade med öppet sinne. På förhand visste han inte alltid vad det skulle bli. Det kunde bli en gubbe lika bra som en kompott av färger där häftiga mönster och till och med figurer framträdde om man tittade riktigt noga.

"Vilken skaparglädje"
Förutom Vi i Tyresö fanns också socialnämndens ordförande, Andreas Jonsson (M), på plats. Det gjorde även oppositionsledaren Anita Mattsson (S). De båda politikerna var imponerade över konsten och tittade nyfiket runt samtidigt som de ställde frågor till Linda, Thomas och Eva.

- Det var roligt att se deras kreativitet. Jag blev verkligen imponerad. Vilken fantasi och skaparglädje, kommenterade Jonsson (M).

Efter en dryg halvtimme var konstlektionen slut och Vi i Tyresö tackade för sig efter en sista rundvandring från verksamhetschef Jenny Ögren.

Vill du veta mer om JobbVerket? Besök då deras hemsida jobbverket.nu.

LÄS MER: Ännu ett socialt företag startar upp


FOTO: ROBERT SKÖLINPublicerat 2015-10-14
Uppdaterat 2016-05-279 besöker oss just nu