Kravet från tränarkåren: Flytta ned Tyresö FF från Damallsvenskan

Vansinnigt, orättvist och ekonomisk doping, ja så låter några av brösttonerna när Tyresö FF:s seriekollegor nu tycker till om klubbens skuldberg. Mer än hälften anser att Svenska Fotbollsförbundets regler om konkurs eller ackordsuppgörelser ska följas vilket skulle innebära tvångsnedflyttning för storklubben.

Av Robert Skölin
Publicerat 2014-03-18

- Jag hoppas att licensnämnden tar sitt ansvar och ger Tyresö några konsekvenser. Och då tänker jag att det mest rättvisa är att de tar bort laget från damallsvenskan innan serien börjar, säger Vittsjös tränare Thomas Mårtensson till Aftonbladet som gjort en rundringning.

Tyresö Fotboll AB har i dag skulder på 7-8 miljoner kronor och har blivit beviljade rekonstruktion för att undgå konkurs. Men att lönerna betalas ut via den statliga lönegarantin är bara en tillfällig lösning. Skulderna måste betalas tillbaka. De får inte skrivas ned, en så kallad ackordsuppgörelse med fordringsägarna. Då blir man tvångsnedflyttad. Så säger Svenska Fotbollsförbundets regelverk. Och det är detta som Damallsvenskans övriga tränarkår har reagerat på.

Eskilstunas tränare Viktor Eriksson hakar på sin kollega i Vittsjö.
- Det finns ett regelverk kring det här med elitlicensen. Den tycker jag ska tillämpas, den finns ju av en anledning. Det blir en form av ekonomisk dopning.

Elisabeth Gunnarsdottir, tränare i Kritianstad, är också hon snabb att kritisera Tyresö.
- Om de inte kan betala inom två, tre månader ska de flyttas ner. Jag ser ingen mening med att de ska få spela matcher när de inte kan betala sina spelare. Då kan jag ju plocka in spelare som jag inte tänker betala också, bara för att vinna. Det är totalt vansinnigt att man ställs mot dem på planen, säger Gunnarsdottir.

Inte bara Tyresö
Till Aftonbladet framhåller Vittsjötränaren att kritiken inte bara gäller Tyresö. Flera klubbar som inte skött sin ekonomi borde gå samma öde till mötes annars skulle det bli orättvist för andra lag som sportsligt flyttas ned. Men just nu har han udden riktad mot Tyresö.
- Vad är det för rättvisa? I år spelar de som vanligt, dopat. Sedan när året är slut flyttas de ner tillsammans med två andra gäng, som förmodligen skött sin ekonomi, så tre lag från elitettan går upp, säger Mårtensson.

Vissa nämner också att Tyresö så sent som för två månader sedan värvade fyra av allt att döma dyra brasilianskor trots att den ekonomiska situationen då borde ha varit känd.
- Man kan ju inte fortsätta som om ingenting har hänt. Det handlar om moral och etik. Om man vet att man ligger på nästan åtta miljoner minus, rycker på axlarna och gör klart med väldigt många nyförvärv, då är det inte ett etiskt agerande, kommenterar Linköpings Martin Sjögren.

Även förbundskaptenen Pia Sundhage stämmer in i kritiken och uttrycker sin besvikelse.
- Det är olyckligt, tråkigt och det är inte bra för damfotbollen, säger hon till TV4 och fortsätter. De facto att man lever på lånade pengar, det funkar inte så. Om damfotbollen ska utvecklas handlar det om att man har en verksamhet som man har koll på så att man kan fokusera på nästa match. Varje gång som ett fotbollslag lever över sina tillgångar så tycker jag inte att det är bra för fotbollen som sport, säger hon.

Kommunen: "Kärnverksamhet och barn- och ungdomsverksamheten viktigare"
En tänkbar räddning för damlaget skulle kunna vara att kommunen täckte upp för skulderna i bolaget Tyresö Fotboll AB. Men det avfärdar Kultur- och fritidsnämndens ordförande Dick Bengtson (M).
- De har gjort väldigt mycket gott för Tyresö kommuns varumärke men de är inte viktigare än kärnverksamheten och barn- och ungdomsverksamheten vad jag anser, säger han i en intervju med SVT.

LÄS MER: Stjärnsponsorns ilska: “Vi går inte in i några jävla konkursbon någon mer gång”
Publicerat 2014-03-18
Uppdaterat 2014-03-18Inga artiklar hittades
9 besöker oss just nu