Kultur i kvadrat

Nästa vecka, den 13-19 november, är det återigen dags för Kultur i höstmörkret, Tyresö kommuns årliga kulturvecka.

Av Robert Skölin
Publicerat 2017-11-10

Kulturveckan riktar sig till alla åldrar i hela Tyresö och i år blir det en skön blandning av föreningarnas kulturaktiviteter, kryddat av kända artister, konstnärer och författare, enligt arrangören Tyresö kommun.

Veckan bjuder på det mesta inom kulturens alla grenar; konst, musik, kulturarv, litteratur, film, hemslöjd, fotografi och nycirkus. Invigningen sker måndagen den 13 november på biblioteket i Tyresö centrum. Det blir en inledande konsert med Tyresökören som följs av mingel, tilltugg och invigningstal av kultur- och bibliotekschef Susanne Gunnarson. Kvällen avslutas med en föreläsning om svenska modernister med Elisabet Hedstrand, museipedagog på Waldemarsudde.

– I år är det 15 medverkande föreningar samt ABF, Nordiska museet och Svenska kyrkan som tillsammans med oss i Tyresö kommun bjuder på ett 40-tal kulturarrangemang, berättar Anna-Karin Lejdal, kultursamordnare. Man kan delta i en politikerdebatt om ett nytt kulturhus i Tyresö, åka på konstrunda, fira Tyresö Jazz & Blues Clubs 30-årsjubileum, lära sig mer om ullens egenskaper eller få en inblick i Trollbäckens scoutkårs verksamhet.

Något som vi enligt Anna-Karin Lejdal inte ska missa är konserten med orgeldrottningen Merit Hemmingsson. 2017 blev hon invald i Swedish Music Hall of Fame och på onsdag den 15 november kommer hon till Kulturcentrum Kvarnhjulet.

Ett axplock ur programmet: Författaren och journalisten Göran Greider gästar biblioteket och berättar om nobelpristagaren Bob Dylan, kulturstipendiat Helena Dahlgren föreläser om sin debutroman Orkidépojken som utspelar sig i Tyresö och under en naturguidning får vi höra mer om människans förbindelse med skogen. För våra yngre deltagare visar vi nycirkusföreställningen Tvärslöjd som följs av en workshop, det blir barndans på Solsäter med Kulturella folkdansgillet och biblioteksvandring med skräcktema. Ungdomar från 15 år kan göra om sina kläder i en Remake-workshop under ledning av konstnären Hanna Westerling. Efteråt finns det möjlighet att visa sina kläder i en popup-utställning på biblioteket i Tyresö centrum.

För hela programmet under veckan och mer information, se kommunens webbplats tyreso.se.

Konstrundan
Under nästa helg, den 18-19 november, avslutas Kultur i höstmörkret med bland annat Konstrundan. På Konstrundan kan du titta in i olika Tyresökonstnärers ateljéer och se vad som hänt det senaste året, upptäcka nya material, nya färger och självklart möta likasinnade med konstintresse. Det blir också en större utställning på Tyresö slott i samarbete med Nordiska museet.

Men redan i dag (fredagen den 10 november) smygstartar det hela med en gemensam utställning i Bollmoradalens kyrka. Utställningen hänger fram till den 19 november. På Konstrundan i Tyresös hemsida finns en karta så att du kan orientera dig mellan alla ateljéer.Publicerat 2017-11-10
Uppdaterat 2017-11-10

FOTO: Konst av Tyresökonstnären Sofia ToborgMiguels dröm på väg att raseras

Det var inte länge sedan han lanserade idén att bygga om värmeverket till Tyresös eget Tom Tits. Men nu är Miguel Escribano uppsagd som hyresgäst av ägaren Vattenfall – som planerar att riva byggnaden.

Långfilm om Tyresö har snart premiär

Om exakt en vecka har en långfilm premiär. Men det är ingen vanlig Hollywood-rulle med snabba klipp och en story som är lika förutsägbar som osannolik, nej det är en film om en kommun – Tyresö. Vi i Tyresö har träffat Bo i Tyresö-gänget som ligger bakom den ovanliga produktionen.

Sugen på kultur?

Mellan den 12-18 november bjuds Tyresöbor och besökare på konst, konserter, litteratur, teater och andra kulturella upplevelser – i massor. Det har blivit dags för årets upplaga av Kultur i höstmörkret. Den sjätte i ordningen.

10 besöker oss just nu