Långfilm om Tyresö har snart premiär

Om exakt en vecka har en långfilm premiär. Men det är ingen vanlig Hollywood-rulle med snabba klipp och en story som är lika förutsägbar som osannolik, nej det är en film om en kommun – Tyresö. Vi i Tyresö har träffat Bo i Tyresö-gänget som ligger bakom den ovanliga produktionen.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-12-10

För ungefär åtta år sedan började Serguei Pestov och hans son Nikita arbeta med ett webbprojekt som heter Bo i Tyresö. Inledningsvis skrevs små artiklar om platser i Tyresö men med tiden utvecklades verksamheten och i dag produceras många videos om allt vad Tyresö har att erbjuda. Men nu har far och son tagit det hela steget längre (eller många steg om man så vill) och gjort en långfilm. Arbetet har pågått i fyra års tid. Till sin hjälp har de haft Sergueis fru, Natalia Mildström, och deras dotter, Sofia Mildström. Men även många andra Tyresöbor har bidragit med tips och råd.

Hur kom ni på idén?

Det är egentligen väldigt enkelt. Under tiden som vi bott i denna fantastiska kommun har vi tagit många bilder. Efter ett tag kom vi på att det skulle vara kul att sortera och lägga upp dessa tillsammans med små artiklar för andra att ta del av. För detta skapade vi en ny internetportal – Bo i Tyresö. Men man kan förmedla mycket mer genom video och vi såg att kommunen inte visades så mycket i sociala medier, som till exempel YouTube, så vi bestämde oss för att skapa en egen YouTube-kanal och göra en fullständig film om kommunen. Eftersom vårt företag, BliStar AB, jobbar med videoproduktion och IT-lösningar, så tänkte vi också att en sådan film är bra portfoliomaterial. Planen var att släppa filmen efter bara ett år men vi förstod snabbt hur mycket arbete som krävs för att skapa något så omfattande.

Hur många timmar har lagts ner?

Att säga en exakt siffra är svårt men det är oerhört mycket. Vi har filmat över 160 olika videos och bara filmningen för majoriteten av dem har tagit 2-3 dagar. De flesta är dessutom filmade under flera olika årstider. Den allra lägsta uppskattningen är att vi har spenderat åtminstone 1.200 timmar på att filma och redigera videomaterialet. Sedan tillkommer tid för att kontakta och prata med olika människor och företag, ta reda på information, planera och marknadsföra filmen.

Måste man vara lite, ursäkta uttrycket, nördig för att göra en långfilm om en kommun?

Man kanske kan tro det men då vet man inte hur många oerhört intressanta saker det finns i Tyresö. Det har varit otroligt kul att filma eftersom vi har fått träffa massvis med intressanta människor och se vackra platser, roliga evenemang med mera. Med tanke på allt spännande innehåll vi har fått så behöver man inte vara nördig alls för att tycka om filmen.

Vad är det då tittarna kommer att få se?

Tittarna kommer få en väldigt bred bild av Tyresö med djupare fokus på det som gör kommunen unik. Vi börjar med en sammanfattning av det mest intressanta från Tyresös historia, med allt från bronsåldern och vikingatiden till hur kommunen i slutändan har bildats och utvecklats. Man får se olika intervjuer och även utforska magnifika platser som exempelvis Tyresö slott från insidan. Sedan är det mycket om naturen och friluftslivet eftersom vi tycker att det är en av Tyresös starkaste sidor. Vi lyfter även idrottsföreningarna och berättar om nöjen och aktiviteter som Tyresö har att erbjuda.

Vad har varit roligast och mest utmanande med projektet?

Det var väldigt mycket som var roligt under projektets gång. Bland annat att få se och uppleva sådant som vi inte själva visste om, trots att vi har bott här så länge. Det som har varit allra mest utmanande är att driva detta projekt helt självständigt utan något stöd.

Hur många visningar hoppas ni på?

Vi hoppas att cirka 12-15.000 personer kommer se filmen inom en månad från att den kommer ut. Inom ett år räknar vi med ungefär 40.000 med tanke på hur många som bor i Tyresö med omnejd.

Finns det liknande filmer om andra kommuner eller är den här ensam i sitt slag?

I dagsläget anser vi att den här filmen är ensam i sitt slag.

Slutligen, som de Tyresö-kännare ni är, vad är det som är så speciellt med Tyresö?

Vi tycker att Tyresö är en väldigt lyckat placerad kommun. På en ganska liten area samspelar vacker skog, sjöar och skärgård tillsammans med moderna bekvämligheter som ett bra centrum och goda förbindelser. Tyresö har dessutom en väldigt händelserik och spännande historia. Allt detta vi vill berätta om och göra tillgängligt genom filmen.

Premiären av långfilmen, som kommer gå att se på Facebook och Youtube, skulle ha ägt rum den 5 december men har blivit framflyttad till den 17 december.

Se trailern.Publicerat 2018-12-10
Uppdaterat 2018-12-10

FOTO: Bo i Tyresö


På bild: Nikita Pestov genomför en intervju med dykaren Öie Lindeberg-Lindvet i stadsparken utanför Tyresö CentrumMiguels dröm på väg att raseras

Det var inte länge sedan han lanserade idén att bygga om värmeverket till Tyresös eget Tom Tits. Men nu är Miguel Escribano uppsagd som hyresgäst av ägaren Vattenfall – som planerar att riva byggnaden.

Sugen på kultur?

Mellan den 12-18 november bjuds Tyresöbor och besökare på konst, konserter, litteratur, teater och andra kulturella upplevelser – i massor. Det har blivit dags för årets upplaga av Kultur i höstmörkret. Den sjätte i ordningen.

Kultur i kvadrat

Nästa vecka, den 13-19 november, är det återigen dags för Kultur i höstmörkret, Tyresö kommuns årliga kulturvecka.

9 besöker oss just nu