Linus Lundqvist går för guld i rafflande F3-avgörande

Efter åtta månader, sju deltävlingar och 21 race är stunden nu kommen: det är dags för final i BRDC British Formula 3 Championship, det prestigefyllda brittiska mästerskapet för Formel 3. I potten ligger en av motorsportens mest klassiska racingtitlar – och ledande Linus Lundqvist går in i den dramatiska slutuppgörelsen på Silverstone med ett enda mål i sikte.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-10-11

– Vi går in i den här finalen med en väldigt tydlig uppgift; det är titeln vi vill åt, säger Linus Lundqvist. Jag skulle ljuga om jag påstod något annat, så det är bara att gå in i det här med ett öppet sinne och ge järnet. Jag har sett fram emot den här helgen länge. Jag känner mig redo.
 
Finalfighten står mellan 19-årige Lundqvist – nykomling i Formel 3 den här säsongen – och dansken Nicolai Kjaergaard med två års erfarenhet av mästerskapet i bagaget. Lundqvist, som med sex segrar är den mest vinstrike föraren i fältet så här långt, bär med sig en ledning på 50 poäng över sin nordiske rival med 108 kvar att slåss om.
 
Betryggande kan tyckas – men dramatiken lär bli tät på Silverstone. Den minnesgode behöver bara blicka tillbaka på den allra senaste deltävlingen, den dystra helgen på Donington Park för tre veckor sedan, för att påminnas om hur snabbt vindarna kan vända i den här branschen: Lundqvist tappade den gången 61 poäng på Kjaergaard efter en helg präglad av tekniska problem.

Det är med andra ord bäddat för en skandinavisk titelmatch av stora mått i helgen, och Lundqvist själv är den siste som tar någonting för givet.  

– Vi har jobbat hårt för att se till att problemen på Donington inte upprepar sig, fortsätter Lundqvist. Vi har gått igenom all information vi samlade på oss, och vi har också genomfört ett test för att sortera ut bilen ordentligt. Vi fick de svar vi sökte och jag känner mig trygg i att vi har en bra grund att stå på inför den här helgen. Jag förväntar mig en hård kamp med Nicolai, precis som det ska vara, men jag kommer göra precis allt för att den här titeln ska landa i Sverige istället för Danmark!
 
Redan nu står det klart att Linus Lundqvist, oavsett utgång i helgen, slutar som sämst tvåa i BRDC British F3 Championship 2018.

Finalen på Silverstone drar igång med fyra stycken testpass, vardera 45 minuter långt, på fredag. Kvalet och det första av helgens tre race körs på lördag, innan säsongen avslutas med ytterligare två heat på söndag. 

Brittiska F3 har redan en gång tidigare i år gästat Silverstone. Den gången blev Lundqvist helgens främste poängplockare med en seger och ytterligare en pallplats.
Endast två svenskar – Gunnar Nilsson (1975) och Stefan "Lill-Lövis" Johansson (1980) – har tidigare vunnit den klassiska brittiska F3-titeln.Publicerat 2018-10-11
Uppdaterat 2018-10-11

TIDSSCHEMA
BRDC British F3 Championship
Deltävling 8 | Silverstone (GP)


Alla angivelser avser svensk tid


Fredag 12 oktober
Fri träning 1: 10.00-10.45
Fri träning 2: 11.40-12.25
Fri träning 3: 14.15-15.00
Fri träning 4: 15.55-16.40


Lördag 13 oktober
Kval: 11.10-11.30
Race 1: 15.10-15.30


Söndag 14 oktober
Race 2: 10.20-10.40
Race 3: 15.25-15.45


MÄSTERSKAPSTABELL (topp fem)
BRDC British F3 Championship
Efter 21/24 race


1: Linus Lundqvist, 496 p.
2: Nicolai Kjaergaard, 446 p.
3: Kush Maini, 346 p.
4: Krish Mahadik, 336 p.
5: Tom Gamble, 316 p.


FOTO: Mattias Persson / Motorsport PublicationLinus Lundqvist tillbaka på guldbanan

På vägen mot fjolårets titeltriumf i brittiska Formel 3 var det ironiskt nog inte i England, utan vid den enda icke-brittiska deltävlingen, som Linus Lundqvist nådde sin absolut största framgång. En eftertrycklig dubbelseger på belgiska Spa-Francorchamps gav Lundqvist en ointaglig ledning i förarmästerskapet; och i helgen är Tyresö-sonen tillbaka på den klassiska F1-banan för deltävling fyra av Euroformula Open.

Linus Lundqvist snabb i Carrera Cup-gästspel

Linus Lundqvist fanns med i segerdiskussionen i sitt inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia i Anderstorp i helgen, där han genomgående var bland de allra snabbaste på banan men ändå inte fick med sig det resultat han sökte.

9 besöker oss just nu