Linus Lundqvist laddad för långloppsdebut i Daytona

​Så har det då äntligen blivit dags: i helgen står Tyresö-sonen Linus Lundqvist på startlinjen i anrika Daytona 24-timmars i USA. Det klassiska racet på Floridas östra kust utgör traditionsenligt starten på den internationella motorsportsäsongen, och för Lundqvists del handlar det samtidigt om en efterlängtad debut i långloppssammanhang.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-01-23

– Det är det här jag gått omkring och väntat på de senaste månaderna, och det känns fantastiskt häftigt att det nu äntligen har blivit dags, säger Linus Lundqvist. Jag är enormt laddad och vill verkligen göra det mesta av den här möjligheten. Det kommer att bli en stor upplevelse, det är jag övertygad om.
 
Lundqvist, som kommer till start i Daytona via sin seger i Sunoco Whelen Challenge förra året, kör för det amerikanska teamet Precision Performance Motorsports (PPM) i en Lamborghini Huracán GT3 Evo med startnummer 47. Han delar bilen med Steve Dunn (USA), Milos Pavlovic (Serbien) och Don Yount (USA).
 
Kvartetten fick nyligen en första chans att köra in sig på Daytona International Speedway vid det officiella så kallade Roar-testet som arrangerades i början av månaden. Lundqvist presterade då såväl konkurrenskraftiga som jämna varvtider och – kanske viktigast av allt – fick en försmak av de faktorer som gör långloppsracing i allmänhet, och Daytona 24-timmars i synnerhet, så speciellt.
 
LÄS MER: Lärorikt Roar-test för Linus Lundqvist
 
– Roar var en bra uppladdning, även om det inte blev fullt så mycket körning som jag hade trott på förhand, fortsätter Lundqvist. Dagarna gick fort! Det var dock tillräckligt för att bilda sig en uppfattning om bilen, banan, förarbyten och teamet. Dessutom var det värdefullt att lära sig hantera trafiken och att ta instruktioner från vår spotter. Nu gäller det att omvandla alla de intrycken till en bra insats när det verkligen gäller. Jag är redo och det här ska bli väldigt, väldigt kul!
 
2019 års upplaga av Daytona 24-timmars inleds med träning och kval på torsdag och fredag. Själva loppet startar kl. 20.35 svensk tid på lördag, med målgång – förstås – precis ett dygn senare.

GTD-klassen, där Linus Lundqvist och hans team är anmälda, är den deltagarmässigt största av tävlingens fyra klasser och står för nära hälften (23) av totalt 47 registrerade ekipage. Med i startlistan finns också bland andra den dubble Formel 1-världsmästaren Fernando Alonso (som kör i snabbaste klassen, DPi).

Daytona 24-timmars streamas live på IMSA.tv.
 
Linus Lundqvist befordrad till seniorlandslaget i racing
I samband med den stora Idrottsgalan i Globen under måndagen meddelade Svenska Bilsportförbundet (SBF) hur 2019 års landslagskonstellationer kommer att se ut. Linus Lundqvist, som tidigare representerat juniorlandslaget, befordras i år till seniorlandslaget där han bildar en exklusiv grupp tillsammans med Marcus Ericsson, Felix Rosenqvist och Joel Eriksson.
 
Uppflyttningen sker i kölvattnet av Lundqvists titelseger i brittiska Formel 3 under 2018.
 
– Det är mycket hedrande att få förtroendet att representera svensk bilsport som en av förarna i seniorlandslaget. Det är roligt att förbundet värderar min insats under förra säsongen på det här sättet och samtidigt tror på den riktning vi stakat ut inför framtiden.Publicerat 2019-01-23
Uppdaterat 2019-01-23

FOTO: Mattias Persson / Motorsport PublicationLinus Lundqvist tillbaka på guldbanan

På vägen mot fjolårets titeltriumf i brittiska Formel 3 var det ironiskt nog inte i England, utan vid den enda icke-brittiska deltävlingen, som Linus Lundqvist nådde sin absolut största framgång. En eftertrycklig dubbelseger på belgiska Spa-Francorchamps gav Lundqvist en ointaglig ledning i förarmästerskapet; och i helgen är Tyresö-sonen tillbaka på den klassiska F1-banan för deltävling fyra av Euroformula Open.

Linus Lundqvist snabb i Carrera Cup-gästspel

Linus Lundqvist fanns med i segerdiskussionen i sitt inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia i Anderstorp i helgen, där han genomgående var bland de allra snabbaste på banan men ändå inte fick med sig det resultat han sökte.

7 besöker oss just nu