Linus Lundqvist tar sikte på ny titel efter produktiv försäsong

Tyresö-sonen Linus Lundqvist, 20, har avslutat ett omfattande testprogram inför den stundande debuten i Euroformula Open och cementerar nu sin målsättning att slåss om guldet efter en rad positiva besked.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-04-13

Lundqvist har vunnit två formelbilstitlar på de senaste tre åren, först hemma i Sverige i Formula STCC Nordic 2016 och därefter den mycket prestigefyllda brittiska Formel 3-serien i fjol.

Under 2019 tar racingesset från Tyresö steget ut till några av kontinentala Europas allra främsta racingarenor i en satsning på Euroformula Open, ett mästerskap för Formel 3-bilar som besöker samtliga europeiska Formel 1-banor utom Monte Carlo. I stället finns ett annat klassiskt stadslopp, franska Grand Prix de Pau, med på kalendern.

Lundqvist och hans team Double R Racing har under den senaste månaden testat flitigt i tre olika länder – Storbritannien, Belgien och Österrike – och fått de svar man sökt inför den stundande säsongen.

– Det har varit en bra vår, säger Linus Lundqvist. Allt har flutit på som planerat och farten har varit stark. Det sista testet på Red Bull Ring var blött, så vi har kunnat experimentera en del med olika inställningar i varierande förhållanden. Det har varit lärorikt. 

Lundqvist och Double R Racing ställs under 2019 inför ett tufft internationellt motstånd, som i första hand väntas komma från de meriterade Carlin- och Motopark-stallen under en säsong då Euroformula Open attraherat flera av juniorracingvärldens största spelare. 

Carlins föraruppställning innefattar brasilianaren Christian Hahn, Honda-junioren Tappei Nattori från Japan och danske Nicolai Kjaergaard – Lundqvists titelrival från brittiska F3 förra året.

Tysklandsbaserade Motopark, å sin sida, äntrar Euroformula Open som regerande tvåfaldiga världsmästare i Formel 3 efter dubbla segrar i prestigefyllda VM-loppet Macau Grand Prix 2017 och 2018. Stallets line-up anförs av två Red Bull-juniorer i form av Toyota Racing Series-mästaren Liam Lawson (Nya Zeeland) och Yuki Tsunoda (Japan). Svenske Joel Eriksson blev tvåa i F3-VM i Macau med just Motopark i höstas. 

Lundqvists teamkamrat hos Double R Racing är australiensaren Jack Doohan, femfaldige road racing-världsmästaren Mick Doohans son. 

– Det kommer tveklöst bli tuff konkurrens i år, men det är precis det som triggar mig,fortsätter Linus Lundqvist. Både Carlin och Motopark kommer vara med där uppe, och det finns fler om budet. Jag vet att det blir stenhårt, men mitt mål är att vinna titeln. Test är alltid test och man ska inte dra för stora växlar av det, men det har känts väldigt bra så här långt. Vi har gjort vår läxa och kommer väl förberedda. Det märks att hela teamet är taggade och redo för säsongen. Nu är jag otroligt sugen på race...

Euroformula Open-premiären äger rum på Circuit Paul Ricard i södra Frankrike om två veckor (26-28 april).Publicerat 2019-04-13
Uppdaterat 2019-04-13

TÄVLINGSKALENDER - EUROFORMULA OPEN 2019

27-28 april: Paul Ricard, Frankrike
18-19 maj: Grand Prix de Pau, Frankrike
25-26 maj: Hockenheim, Tyskland
8-9 juni: Spa-Francorchamps, Belgien
6-7 juli: Hungaroring, Ungern
13-14 juli: Red Bull Ring, Österrike
7-8 september: Silverstone, England
21-22 september: Barcelona, Spanien
12-13 oktober: Monza, Italien


FOTO: Linus Lundqvist RacingLinus Lundqvist tillbaka på guldbanan

På vägen mot fjolårets titeltriumf i brittiska Formel 3 var det ironiskt nog inte i England, utan vid den enda icke-brittiska deltävlingen, som Linus Lundqvist nådde sin absolut största framgång. En eftertrycklig dubbelseger på belgiska Spa-Francorchamps gav Lundqvist en ointaglig ledning i förarmästerskapet; och i helgen är Tyresö-sonen tillbaka på den klassiska F1-banan för deltävling fyra av Euroformula Open.

Linus Lundqvist snabb i Carrera Cup-gästspel

Linus Lundqvist fanns med i segerdiskussionen i sitt inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia i Anderstorp i helgen, där han genomgående var bland de allra snabbaste på banan men ändå inte fick med sig det resultat han sökte.

9 besöker oss just nu