Linus Lundqvist tar steget ut i Europa

Regerande brittiska Formel 3-mästaren Linus Lundqvist tar klivet ut på den europeiska formelbilsscenen under 2019 i en satsning mot titeln i F3-baserade Euroformula Open.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-03-20

Lundqvist har förlängt sitt kontrakt med det brittiska teamet Double R Racing, som han tävlat för med stor framgång i England de senaste två åren, och får nu för första gången i karriären bekanta sig med de riktigt stora racerbanorna ute i Europa.

Lundqvist utvärderade Euroformula Open-konceptet i samband med mästerskapets så kallade vinterserie på Paul Ricard-banan i Frankrike i februari, och vann direkt ett av de två race som kördes.

Den 19-årige Tyresö-föraren som mottog priset årets idrottsprestation på Kultur- och idrottsgalan avancerar nu fullt ut till Euroformula Open inför den stundande säsongen, där han kommer att få stifta bekantskap med samtliga de europeiska Formel 1-banorna med undantag för Monaco. I stället ingår ett annat anrikt stadslopp, franska Grand Prix de Pau, på den variationsrika kalendern. 

– Jag är väldigt glad att ha den här satsningen på plats och att få fortsätta jobba med Double R Racing under ytterligare en säsong, säger Linus Lundqvist. Vi arbetar enormt bra tillsammans och ambitionen är att ta vid på samma nivå som gav oss F3-titeln i England förra året. Det här blir första gången jag tävlar på de stora banorna ute i Europa, och jag ser verkligen fram emot det. Det blir viktigt inför framtiden. Stort tack till Double R och till mina samarbetspartners för den här chansen!

Euroformula Open är ett Formel 3-baserat mästerskap som erbjuder mycket körtid, fördelad över totalt nio tävlingshelger och 18 race i åtta olika europeiska länder. Förutom den attraktiva kalendern stärks konceptet ytterligare av en dokumenterat snabb och välbyggd biltyp i form av Dallaras hyllade F317-chassi, som är ett par sekunder snabbare per varv än den bil som Lundqvist körde i Storbritannien i fjol.

Double R Racing kommer att driva tre bilar i mästerskapet under 2019. Vid sidan av Lundqvist är också den australiensiske Red Bull-junioren Jack Doohan, son till den tidigare motorcykelvärldsmästaren Mick Doohan, bekräftad för teamet. Det är ännu inte klart vem som kommer att köra den tredje bilen.

– Alla i teamet är överlyckliga över att Linus fortsätter att försvara Double R:s färger även i år, säger teamchefen Anthony "Boyo" Hieatt. Vi har uppnått så mycket tillsammans under de senaste två åren, med guldet i brittiska F3 som kronan på verket, så det blir fantastiskt att få fortsätta den här resan tillsammans i Euroformula Open. Linus är en fantastisk förare som besitter alla kvaliteter man behöver, och jag är övertygad om att han kommer finnas med i den absoluta toppen redan från start.

Säsongens första Euroformula Open-tävling avgörs på Paul Ricard – samma bana där Linus Lundqvist alltså nyligen tog sig upp överst på pallen i mästerskapets vinterserie – den 27-28 april. Finalen körs på italienska Monza i oktober.Publicerat 2019-03-20
Uppdaterat 2019-03-20

​TÄVLINGSKALENDER - EUROFORMULA OPEN 2019


27-28 april: Paul Ricard, Frankrike
18-19 maj: Grand Prix de Pau, Frankrike
25-26 maj: Hockenheim, Tyskland
8-9 juni: Spa-Francorchamps, Belgien
6-7 juli: Hungaroring, Ungern
13-14 juli: Red Bull Ring, Österrike
7-8 september: Silverstone, England
21-22 september: Barcelona, Spanien
12-13 oktober: Monza, Italien


FOTO: Linus Lundqvist RacingSnabba ryck för Linus Lundqvist – Hockenheim nästa

Det är ingen rast, ingen ro för Linus Lundqvist och resten av gänget i Euroformula Open just nu. Bara några dagar efter den intensiva stadsbanetävlingen i franska Pau drar fältet direkt vidare till den tyska Formel 1-arenan Hockenheim för säsongens tredje deltävling – och det blir återigen en ny bekantskap att tackla för Linus Lundqvist.

Linus Lundqvist på plats i Pau för karriärens första stadsrace

Fangio, Clark, Rindt, Stewart, Alesi, Hamilton. Alla har de vunnit Grand Prix de Pau, det klassiska stadsloppet i de franska Pyrenéerna. I helgen är det Tyresöbon Linus Lundqvists tur att ta sig an en av motorvärldens mest krävande arenor, när han samtidigt får sin allra första upplevelse av en stadsbana över huvud taget – och hotet om regn hänger bokstavligt talat i luften.

Topp fem för Linus Lundqvist i stabil premiär

Linus Lundqvist fick med sig ett par topp fem-placeringar från helgens premiär för Euroformula Open på franska Circuit Paul Ricard – och indikerade samtidigt ytterligare potential genom att slå till med snabbaste varv i söndagens avslutande race.

18 besöker oss just nu