Linus Lundqvist till Spa när brittiska F3 återupptas

Efter ett sex veckor långt uppehåll är det äntligen dags för det brittiska Formel 3-mästerskapet att vakna till liv igen. Den andra halvan av säsongen som inleds i helgen gör det ironiskt nog inte i Storbritannien, utan på belgiska F1-banan Spa-Francorchamps – och Linus Lundqvist kommer dit iklädd ledartröja.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-07-20

Lundqvist har vunnit en tredjedel av de 12 race som körts vid de inledande fyra tävlingshelgerna, och åtnjuter i skrivande stund ett övertag på 56 poäng över närmaste konkurrenten Nicolai Kjaergaard (Danmark) i kampen om den åtråvärda titeln. 

Tyresö-sonen själv är dock väl medveten om att vindarna kan vända snabbt i internationell formelbilsracing på den här nivån. Inför helgens sammandrabbningar på Spa, som med sina 7.004 km är den längsta banan på kalendern, är förutsättningarna dessutom extra osäkra på grund av det långa uppehållet sedan senaste loppet på Silverstone i början av juni – men Lundqvist låter sig inte stressas.

– Det ska bli otroligt kul att äntligen få tävla igen, säger Linus Lundqvist. Det har varit ett långt uppehåll, sex veckor. Det blir en viktig helg på många sätt. Det har gått otroligt bra hittills, men nu startar säsongen om lite grann och vi vet inte om eller i så fall hur mycket våra konkurrenter har närmat sig sedan sist. Ingen har legat på latsidan, det är i alla fall en sak som är säker. Det blir en intressant helg som definitivt kan bli tongivande för resten av säsongen, men jag känner mig redo.

Huruvida huvudrivalerna, främst det meriterade Carlin-teamet som är regerande europamästare i Formel 3, har närmat sig Lundqvist och hans Double R Racing återstår att se. Signalerna inför helgen är dock positiva ur svensk synvinkel; vid det officiella testet på Spa-Francorchamps inför säsongen var det Lundqvist som satte tempot, med en tid under gällande varvrekord.

– Det känns verkligen bra så här på förhand, och jag älskar Spa, avslutar Lundqvist. Det var där jag gjorde min F3-debut i ett inhopp förra året, och vi hade bra fart på testet i vintras. Det är ett långt och tekniskt utmanande varv, och jag hoppas att det kommer fungera lika bra den här gången som det gjort för oss hittills i år. Jag tar aldrig ut något i förväg, men målet är att slåss om nya segrar i helgen. Den målsättningen måste vi förstås ha som mästerskapsledare.

Tävlingarna på Spa inleds med fri träning och kval under fredagen. Det första av helgens tre race körs på lördag, och de avslutande två på söndag.    Publicerat 2018-07-20
Uppdaterat 2018-07-20

MÄSTERSKAPSTABELL (topp fem)
BRDC British F3 Championship
Efter 12/24 race


1: Linus Lundqvist, 324 p.
2: Nicolai Kjaergaard, 268 p.
3: Kush Maini, 227 p.
4: Tom Gamble, 203 p.
5: Jordan Kane, 159 p.


FOTO: Linus Lundqvist RacingDubbelt upp för Linus Lundqvist på Spa

Linus Lundqvist var i storform när det brittiska Formel 3-mästerskapet gästade belgiska Spa-Francorchamps för den enda deltävlingen utanför engelsk mark i helgen, och vann två gånger om på den klassiska F1-banan i Ardennerna.

Tyresö-sonen tar sikte på ledning i halvtid i brittiska Formel-3

I helgen når det brittiska Formel 3-mästerskapet halvtid, när den fjärde av säsongens åtta deltävlingar avgörs på klassiska Silverstone. Linus Lundqvist har sett till att det är svenskt i topp i förarmästerskapet inför besöket på den anrika banan utanför Northampton – och har siktet tydligt inställt på att ytterligare befästa sin ledarposition.

17 besöker oss just nu