Linus Lundqvist till Spa när brittiska F3 återupptas

Efter ett sex veckor långt uppehåll är det äntligen dags för det brittiska Formel 3-mästerskapet att vakna till liv igen. Den andra halvan av säsongen som inleds i helgen gör det ironiskt nog inte i Storbritannien, utan på belgiska F1-banan Spa-Francorchamps – och Linus Lundqvist kommer dit iklädd ledartröja.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-07-20

Lundqvist har vunnit en tredjedel av de 12 race som körts vid de inledande fyra tävlingshelgerna, och åtnjuter i skrivande stund ett övertag på 56 poäng över närmaste konkurrenten Nicolai Kjaergaard (Danmark) i kampen om den åtråvärda titeln. 

Tyresö-sonen själv är dock väl medveten om att vindarna kan vända snabbt i internationell formelbilsracing på den här nivån. Inför helgens sammandrabbningar på Spa, som med sina 7.004 km är den längsta banan på kalendern, är förutsättningarna dessutom extra osäkra på grund av det långa uppehållet sedan senaste loppet på Silverstone i början av juni – men Lundqvist låter sig inte stressas.

– Det ska bli otroligt kul att äntligen få tävla igen, säger Linus Lundqvist. Det har varit ett långt uppehåll, sex veckor. Det blir en viktig helg på många sätt. Det har gått otroligt bra hittills, men nu startar säsongen om lite grann och vi vet inte om eller i så fall hur mycket våra konkurrenter har närmat sig sedan sist. Ingen har legat på latsidan, det är i alla fall en sak som är säker. Det blir en intressant helg som definitivt kan bli tongivande för resten av säsongen, men jag känner mig redo.

Huruvida huvudrivalerna, främst det meriterade Carlin-teamet som är regerande europamästare i Formel 3, har närmat sig Lundqvist och hans Double R Racing återstår att se. Signalerna inför helgen är dock positiva ur svensk synvinkel; vid det officiella testet på Spa-Francorchamps inför säsongen var det Lundqvist som satte tempot, med en tid under gällande varvrekord.

– Det känns verkligen bra så här på förhand, och jag älskar Spa, avslutar Lundqvist. Det var där jag gjorde min F3-debut i ett inhopp förra året, och vi hade bra fart på testet i vintras. Det är ett långt och tekniskt utmanande varv, och jag hoppas att det kommer fungera lika bra den här gången som det gjort för oss hittills i år. Jag tar aldrig ut något i förväg, men målet är att slåss om nya segrar i helgen. Den målsättningen måste vi förstås ha som mästerskapsledare.

Tävlingarna på Spa inleds med fri träning och kval under fredagen. Det första av helgens tre race körs på lördag, och de avslutande två på söndag.    Publicerat 2018-07-20
Uppdaterat 2018-07-20

MÄSTERSKAPSTABELL (topp fem)
BRDC British F3 Championship
Efter 12/24 race


1: Linus Lundqvist, 324 p.
2: Nicolai Kjaergaard, 268 p.
3: Kush Maini, 227 p.
4: Tom Gamble, 203 p.
5: Jordan Kane, 159 p.


FOTO: Linus Lundqvist RacingTyresö-sonen avslutade GP3-test med kanontid

Brittiske Formel 3-mästaren Linus Lundqvist, 19, har avverkat två dagars mycket positiva tester i den närbesläktade formelbilsserien GP3 i Abu Dhabi. Tyresö-föraren avslutade med tredje bästa tid och som snabbaste nykomling.

Full pott för Linus Lundqvist – klar för Daytona

Tyresöbon Linus Lundqvist, 19, fick maximal utdelning under finalhelgen för det brittiska Formel 3-mästerskapet när han följde upp lördagens titeltriumf med en ny stor skalp på söndagen, då han tog hem eftertraktade Sunoco Whelen Challenge och den styrning i klassiska Daytona 24-timmars som låg i potten.

Linus Lundqvist klar mästare i brittiska Formel 3

Linus Lundqvist från Tyresö har utropats till mästare i det brittiska Formel 3-mästerskapet (BRDC British Formula 3 Championship), en av racingvärldens mest prestigefyllda juniorserier, och följer därmed i fotspåren efter några av motorsportens största namn genom tiderna.

Linus Lundqvist går för guld i rafflande F3-avgörande

Efter åtta månader, sju deltävlingar och 21 race är stunden nu kommen: det är dags för final i BRDC British Formula 3 Championship, det prestigefyllda brittiska mästerskapet för Formel 3. I potten ligger en av motorsportens mest klassiska racingtitlar – och ledande Linus Lundqvist går in i den dramatiska slutuppgörelsen på Silverstone med ett enda mål i sikte.

Besviken Linus Lundqvist laddar om för finaldrama

Linus Lundqvist fick se sin ledning i det brittiska Formel 3-mästerskapet reduceras rejält i den näst sista deltävlingen på Donington Park, där återkommande tekniska problem hejdade Tyresö-sonens framfart i jakten på titeln och nu bäddar för ett laddat avgörande.

20 besöker oss just nu