M-ledaren besökte Nyboda skola

Moderaternas partiledare tillika Alliansens statsministerkandidat Anna Kinberg Batra befann sig i dag i Tyresö där hon besökte Nyboda skola. Förutom samtal med rektor Kia Broomé träffade hon en klass med nyanlända elever.

Av Robert Skölin
Publicerat 2016-11-16

– Anna ville komma till Tyresö och för oss var Nyboda skola ett naturligt val. Skolan har fått ta emot många nyanlända och ensamkommande elever och lyckats väldigt bra med det. Det är något vi är stolta över och gärna visar upp, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande i Tyresö Anki Svensson (M).

Efter att ha samtalat med rektor Kia Broomé och Lotta Strand, ansvarig för mångfaldsfrågor i Tyresö kommun, så klev moderatledaren in i klassrummet. Där fanns elever med ursprung i alltifrån Spanien och Peru till Afghanistan och Syrien. Klassen var i full gång med att prata om Pippi Långstrump och det byttes naturligtvis några ord om den självständiga tjejen med flätor.


Därpå fick eleverna ställa frågor som de förberett. Många handlade om situationen i deras hemländer. Hur det ska kunna bli fred och demokrati och vilka insatser Sverige gör. Andra var kopplade till asylrätten och migrationsströmmarna till Sverige och Europa. Men det förekom även frågor om hur integrationen i det svenska samhället ska kunna bli bättre. Kinberg Batra berättade bland annat att Moderaterna vill skapa fler vägar till jobb.

Partiet har på senare tid föreslagit en rad åtgärder för att bryta det nya utanförskapet som många nyanlända utgör. Till exempel första-jobbet-anställning och sänkt skatt för de med lägst inkomster.

Det var en mycket positiv stämning och alla var väldigt nöjda med de svar Kinberg Batra gav. Innan man skildes åt visade rektor Kia Broomé runt en sista gång i de ljusa lokalerna på Tyresös nyaste och modernaste skola.

– Man blir rikare i både kunskap och erfarenhet av att se och lyssna. Därför är det alltid lika roligt med verksamhetsbesök. Att vi i dag dessutom hade Anna hos oss gjorde det hela ännu bättre. Nu har hon fått med sig kloka inspel både från elever och skolans ledning i vårt arbete att göra Sverige till ett bättre land för alla, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) som också var med på besöket.Publicerat 2016-11-16
Uppdaterat 2016-11-16

FOTO: Robert SkölinTyresö kommun backar om förstahandskontrakt till nyanlända

Förslaget från Tyresös S-ledda styre om att kunna omvandla nyanländas andrahandskontrakt till förstahandskontrakt möttes av stenhård kritik. Nu dras förslaget tillbaka i sista stund. Kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S) hänvisar till att det blivit en missuppfattning och att intentionen hela tiden har varit tillfälliga korttidskontrakt.

Ordningsomdömen i skolan kan vara på G – välkomnas av oppositionsrådet

Skriftliga omdömen i ordning kan snart bli verklighet för Sveriges elever i högstadiet och gymnasiet. I riksdagen finns en majoritet för det borgerliga förslaget som inte oväntat välkomnas av oppositionsrådet i Tyresö Anki Svensson (M). – Det är viktigt att föräldrarna får en indikation på hur deras barn sköter sig i skolan, säger hon i en kommentar till Vi i Tyresö.

Fem av sex Tyresöungdomar väljer bort Tyresö gymnasium

Tyresö gymnasium har det tufft, eller till och med mycket tufft. Elevantalet har mer än halverats sedan glansdagarna och programutbudet fortsätter att minska i takt med det allt lägre söktrycket. En ond spiral som är svår att bryta. Vi i Tyresö har tagit del av en unik kartläggning över skolans kräftgång.

7 besöker oss just nu