M: Prioritera kärnverksamhet – inte en bro för tio miljoner

Moderaterna vill dra ner på investeringstakten och prioritera kärnverksamheten. En bro i Alby säger man absolut nej till.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-02-05

Vid årsskiftet höjde Tyresös nya vänsterstyre (S, L, MP med stöd av V) kommunalskatten med 45 öre. Från 19,50 kronor per intjänad hundralapp till 19,95. En av de högsta skattesatserna i Stockholms län. För en vanlig familj med två inkomster innebär det över 3.000 kronor i ökade skattekostnader.

LÄS MER: Läsarna: Fel att höja skatten i Tyresö

Motiveringen var att kommunens ekonomi behövde stärkas men av de 55 miljoner som skattehöjningen genererar har redan beslutats att 45 ska gå till ökade kostnader, medan endast 10 går till spargrisen.

Bro för nästan tio miljoner
Det nya styret vill bland annat investera i en bro över Nyforsviken för att det ska bli enklare att nå Tyresta från Alby-området. Prislappen? Drygt 9,5 miljoner kronor. Och man börjar med en arkitekttävling där vinnaren belönas med 700.000 kronor.

Detta har fått oppositionsrådet Anki Svensson (M) att reagera.


I ett inlägg på Facebook frågar hon retoriskt hur väl det stämmer med orden om att ”sanera” ekonomin. Hon fortsätter med att fastslå Moderaternas inställning:

”För oss är det självklart att våra kärnverksamheter såsom skola och omsorg måste vara prioriterat, särskilt i tuffa ekonomiska tider, de andra investeringarna måste skjutas på framtiden.”

Svensson möttes omgående av mothugg från det nya styret. Mikael Ordenius (MP), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, skriver:

”Vilka andra investeringar som inte är kärnverksamhet tycker Moderaterna varit onödiga genom åren? Konstgräsplaner, skateparken, lekplatser, klövberget, ny belysning alby (där ni ville bredda också), fornuddsparken? Är det nu alla investeringar som ska stoppas som inte är kärnverksamhet eller är det bara bron ni är emot?”

Thomas Sundblad (L), ordförande i samma nämnd, följer upp:

”Glöm inte att resturangen i Strandbadet är en kärnverksamhet som M vill bygga. Min filosofi är att fortsätta investera i Alby när kommunen växer, i KFN var alla partier för fortsatta investeringar i Alby med 3,5 mkr per år men C och M var emot bron. Blir lite ihåligt att hänvisa till ekonomin men fortsätta vilja investera. Eller vad säger du Anki Svensson?”

Svensson invänder mot att Moderaterna skulle anse att satsningar utanför kommunal kärnverksamhet är "onödiga". Men att kommunen nu behöver dra ner på investeringstakten och göra ordentliga prioriteringar för att inte dra på sig dyra lån och höga driftskostnader. Hon rättar också Sundblad om att tanken aldrig varit att kommunen ska bygga en eventuell restaurang vid Strandbadet.

LÄS MER: Nej till sjökrog vid Strandbadet – Men Moderaterna ger sig inte

Många moderater ansluter och debatterar med Ordenius och Sundblad. Att den senare bara för några månader sedan var med och spräckte Alliansen märks. Irritationen är hög.

Sundblad (L): Måste fortsätta investera även i lågkonjunktur
Anki Svensson ställer frågan direkt till Sundblad om det inte vore ansvarsfullt att minska på investeringstakten när ekonomin kärvar och konjunkturen viker neråt. 

”Nej jag anser att vi måste fortsätta investera även under en lågkonjunktur för att inte skapa en investeringspukel. Ekonomin har problem med driftkostnader och det tillkommer inte så mycket för just bron”, svarar han och fortsätter:

”Samma sak gäller för ridhuset, ishallen och andra investeringar i KFN verksamhet. Jag tror inte det fungerar att sluta göra investeringar i kultur, idrott eller friluftsliv med en växande kommunbefolkning.”

Svensson avslutar med att konstatera att det är uppenbart att det finns olika uppfattningar.

”Alla investeringar leder till ökade driftskostnader och då kanske vi ska få ordning och balans i budgeten innan vi skaffar oss ökade kostnader. Ha en bra dag!”

Inte första gången bron är i fokus
Att bygga en bro över Nyforsviken beslutades redan i juni 2016 i samband med att budgeten för 2017 antogs. Även då fanns en splittring inom den dåvarande Alliansen. Moderaterna ville skjuta fram investeringen ett par år utifrån samma skäl som i dag. Medan Liberalerna var pådrivande i den andra riktningen. Det vill säga att det skulle ske så snabbt som möjligt. Det slutade med att Liberalerna, men även Kristdemokraterna, röstade igenom bron tillsammans med de rödgröna partierna.Publicerat 2019-02-05
Uppdaterat 2019-04-13Skölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

8 besöker oss just nu