25 januari 2021

NYHETER

M största parti i Tyresö i EU-valet

Moderaterna blir största parti i EU-valet i Tyresö och går starkt framåt tillsammans med Sverigedemokraterna och Centerpartiet.
Redaktionen
  • Publicerat: 2019-05-26

  • |
  • Uppdaterat: 2020-11-15

Den preliminära rösträkningen är klar. Moderaterna blir största parti i Tyresö med 22,7 procent av rösterna efter att ha ökat med 4,2 procentenheter sedan valet 2014. Partiets framgång i Tyresö är större än både den i riket och den i länet där motsvarande siffror är 3,2 respektive 2,9 procentenheter, så Tyresömoderaterna har all anledning att vara nöjda med den lokala valkampanjen.

Även Socialdemokraterna går framåt men med mer blygsamma 0,7 procentenheter. Partiet är dock ohotade på andra plats med 21,1 procent.

Tredje störst blir Miljöpartiet som får 14,1 procent efter ett tapp om 4,7 procentenheter. Många spådde att Miljöpartiet skulle förlora mer och kanske få se sig förbisprungna av Sverigedemokraterna även lokalt, men så blev det alltså inte även om Sverigedemokraterna i sin tur gjorde ett mycket bra val och närmast dubblerade sitt stöd. Från 7,7 till 13,8 procent (+6,1) gick Jimmie Åkessons manskap. Men förväntningarna var säkerligen högre än så.

Femte störst i EU-valet i Tyresö blir Centerpartiet som gör den proportionellt största ökningen. Från 4,1 till 9,4 procent (+5,2). På sjätte plats parkerar Kristdemokraterna med 7,4 procent, en ökning med 2,1 procentenheter.

Dystert för L
Sjua är Liberalerna som får blott 4,9 procent efter att ha backat med hela 7,6 procentenheter. Det är för övrigt en större minskning än den genomsnittliga tillbakagången för Liberalerna i riket, men också än i Stockholms län. Möjligen en effekt av att det kan ha infunnit sig en viss besvikelse hos en och annan L-väljare när partiet bytte sida efter kommunvalet 2018, något som innebar att Socialdemokraterna kunde ta makten i Tyresö.

Minst stöd av de etablerade partierna får Vänsterpartiet med 4,4 procent (-0,5) och för Feministiskt initiativ blev det inte mer än 0,6 procent (-4,0). Feministiskt initiativ gjorde inte heller särskilt mycket bättre ifrån sig i övriga delar av landet och får lämna EU-parlamentet efter en mandatperiod.

Höghus i Amaryllisparken

Stödjer du en detaljplan som skulle medge byggandet av ett 6-våningshus i amaryllisparken?


Mer information