M största parti i Tyresö i EU-valet

Moderaterna blir största parti i EU-valet i Tyresö och går starkt framåt tillsammans med Sverigedemokraterna och Centerpartiet.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-05-26

Den preliminära rösträkningen är klar. Moderaterna blir största parti i Tyresö med 22,7 procent av rösterna efter att ha ökat med 4,2 procentenheter sedan valet 2014. Partiets framgång i Tyresö är större än både den i riket och den i länet där motsvarande siffror är 3,2 respektive 2,9 procentenheter, så Tyresömoderaterna har all anledning att vara nöjda med den lokala valkampanjen.

Även Socialdemokraterna går framåt men med mer blygsamma 0,7 procentenheter. Partiet är dock ohotade på andra plats med 21,1 procent.

Tredje störst blir Miljöpartiet som får 14,1 procent efter ett tapp om 4,7 procentenheter. Många spådde att Miljöpartiet skulle förlora mer och kanske få se sig förbisprungna av Sverigedemokraterna även lokalt, men så blev det alltså inte även om Sverigedemokraterna i sin tur gjorde ett mycket bra val och närmast dubblerade sitt stöd. Från 7,7 till 13,8 procent (+6,1) gick Jimmie Åkessons manskap. Men förväntningarna var säkerligen högre än så.

Femte störst i EU-valet i Tyresö blir Centerpartiet som gör den proportionellt största ökningen. Från 4,1 till 9,4 procent (+5,2). På sjätte plats parkerar Kristdemokraterna med 7,4 procent, en ökning med 2,1 procentenheter.

Dystert för L
Sjua är Liberalerna som får blott 4,9 procent efter att ha backat med hela 7,6 procentenheter. Det är för övrigt en större minskning än den genomsnittliga tillbakagången för Liberalerna i riket, men också än i Stockholms län. Möjligen en effekt av att det kan ha infunnit sig en viss besvikelse hos en och annan L-väljare när partiet bytte sida efter kommunvalet 2018, något som innebar att Socialdemokraterna kunde ta makten i Tyresö.

Minst stöd av de etablerade partierna får Vänsterpartiet med 4,4 procent (-0,5) och för Feministiskt initiativ blev det inte mer än 0,6 procent (-4,0). Feministiskt initiativ gjorde inte heller särskilt mycket bättre ifrån sig i övriga delar av landet och får lämna EU-parlamentet efter en mandatperiod.Publicerat 2019-05-26
Uppdaterat 2019-05-27

PRELIMINÄRT VALRESULTAT EU-VALET 2019 TYRESÖ


M – 22,7 (+4,2)
S – 21,1 (+0,7)
MP – 14,1 (-4,7)
SD – 13,8 (+6,1)
C – 9,4 (+5,2)
KD – 7,4 (+2,1)
L – 4,9 (-7,6)
V – 4,4 (-0,5)
FI – 0,6 (-4,0)
PP – 0,6 (-1,7)
ÖVR – 1,1 (+0,1)


Valdeltagande: 59,4 (+5,8)


Källa: ValmyndighetenSkölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

11 besöker oss just nu