M vill stoppa höjda politikerarvoden i Tyresö

Moderaterna kommer att rösta nej till att ge kommunens ledande politiker höjda arvoden. Bakgrunden är Tyresö kommuns pressade ekonomi. – Jag tror det skulle ha ett stort signalvärde, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-02-27

Efter 21 raka år av överskott i kommunkassan blev det i fjol ett rejält bakslag med minus 24,4 miljoner kronor. Både den styrande koalitionen S, L och MP och oppositionspartierna ser nu behovet av att hålla igen på utgifterna. Men hur detta ska gå till finns det olika uppfattningar om.

LÄS MER: Kommunens bokslut negativt – 21-årig överskottssvit bruten

Bland annat har S, L och MP redan pytsat ut nästan alla pengar som kom från den omstridda skattehöjningen på verksamheterna. Innan man börjar effektivisera på allvar vill man först komma i fas och få balans, har det enkelt uttryckts. En modell som oppositionsrådet Anki Svensson kallat för ”att spara och slösa samtidigt”.

LÄS MER: Läsarna: Fel att höja skatten i Tyresö

– Det hade varit annat om man hållit i pengarna som skattehöjningen genererar. Men 45 av 55 miljoner går direkt in i budget som ökade kostnader. Jag skulle inte bli förvånad om vi snart står här igen med samma problem, har Svensson (M) vidare kommenterat till Vi i Tyresö.

LÄS MER: Freij (M) om kommunens ekonomi: L har minst lika stort ansvar – om inte större

Moderaterna vill alltså gå betydligt längre för att minska på kostnaderna. Något som säkert kommer att märkas när budgeten för 2020 ska tas i juni.

Men några besparingar har man redan fört fram. Ett uppmärksammat exempel är att man för en tid sedan gick ut med att vara motståndare till den planerade bron över Nyforsviken. En kostnad om drygt tio miljoner kronor.

M vill frysa höjda politikerarvoden
I tisdags kom också besked om att partiet kommer att rösta nej till att ge Tyresös ledande politiker bättre betalt. Det handlar om dem som uppbär årsarvode. Däribland kommunens fem kommunalråd: Anita Mattsson (S), Mats Lindblom (L), Jannice Rockstroh (S), Ajda Asgari (MP) och Anki Svensson (M). Ett förslag som nyligen lades fram i kommunledningsutskottet. – Kommunen går med underskott, verksamheterna har sparbeting på sig och invånarna har precis åkt på en ordentlig skattesmäll. Det är orimligt att vi då sitter och beslutar om att ge oss själva höjda arvoden. På samma sätt som en styrelse i ett börsnoterat företag inte får sin bonus när målen inte nås bör vi också ta konsekvenserna av detta, säger Svensson i det moderata Facebook-inlägget.

Svensson: "Stort signalvärde"
Praxis är att arvodena varje år höjs motsvarande höjningen för de högsta cheferna. En siffra som den här gången landade på 3,08 procent. I kronor och ören skulle det, samtliga politiker inräknat jämte kostnader för sociala avgifter, motsvara drygt 330.000 kronor.

– Jag sträcker ut en hand till det nya styret i hopp om att vi kan enas om frysta arvoden för i år. Även om det inte är några jättepengar tror jag det skulle ha ett stort signalvärde, fortsätter Svensson som själv är en av dem som berörs allra mest.

Går förslaget igenom innebär det att hon och kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S) höjer sina arvoden med nästan 25.000 kronor.

Beslut väntas tas på kommunstyrelsens nästa sammanträde den 13 mars.Publicerat 2019-02-27
Uppdaterat 2019-04-13Skölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

9 besöker oss just nu