M vill ha integrationsplikt i Tyresö

Moderaterna vill införa integrationsplikt i Tyresö. Det innebär bland annat att nyanlända som inte uppfyller vissa krav skulle få indraget bidrag.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-01-18

Integrationsplikt innebär i korthet att alla nyanlända ska göra framsteg inom SFI, genomgå en kurs i samhällsorientering och följa de aktivitetsinsatser som finns för att komma i arbete. Tyresömoderaterna drev förslaget i valrörelsen och under torsdagen lyfte man det återigen, på sin Facebook-sida.

Vid underkänt på samhällsprovet eller om planerna och aktiviteterna inte följs ska det kunna få konsekvenser såsom indraget bidrag.

– Vi vill ställa detta som krav på alla vuxna, även föräldralediga och pensionärer. Det handlar om att vara tydlig med vilka värderingar och principer, lagar och regler som gäller i det svenska samhället, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).  

Fler krav från M
Men partiet vill gå ännu längre i sin integrationspolitik. Nationellt driver man bland annat på för att ansträngningar för att lära sig svenska språket ska krävas för permanent uppehållstillstånd och att det ska finnas ett bidragstak.

– Vi tycker att det är rimligt att koppla rättigheter till skyldigheter. Nyanlända som kommit till Sverige, men inte arbetar, ska inte automatiskt få tillgång till hela den svenska välfärden. Dessutom måste det alltid löna sig mer att jobba än att leva på bidrag.

– Samtidigt ska vi göra allt för att de som kommer till vårt land får just det, ett jobb och egen försörjning. Därför sänker vi anställningskostnaden för dessa och de som behöver det mest och möjliggör fler enkla jobb och vägar in på arbetsmarknaden. Bland annat genom förstajobbet-anställning med möjlighet att lära sig jobbet på jobbet och tredubblat tak i RUT-avdraget.

För drygt ett år sedan antog Tyresö kommun en integrationsstrategi. Där tvingades Moderaterna till eftergifter med sina krav på integrationsplikt i förhandlingarna med den dåvarande Alliansen.Publicerat 2019-01-18
Uppdaterat 2019-01-21Skölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

12 besöker oss just nu