M vill ha integrationsplikt i Tyresö

Moderaterna vill införa integrationsplikt i Tyresö. Det innebär bland annat att nyanlända som inte uppfyller vissa krav skulle få indraget bidrag.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-01-18

Integrationsplikt innebär i korthet att alla nyanlända ska göra framsteg inom SFI, genomgå en kurs i samhällsorientering och följa de aktivitetsinsatser som finns för att komma i arbete. Tyresömoderaterna drev förslaget i valrörelsen och under torsdagen lyfte man det återigen, på sin Facebook-sida.

Vid underkänt på samhällsprovet eller om planerna och aktiviteterna inte följs ska det kunna få konsekvenser såsom indraget bidrag.

– Vi vill ställa detta som krav på alla vuxna, även föräldralediga och pensionärer. Det handlar om att vara tydlig med vilka värderingar och principer, lagar och regler som gäller i det svenska samhället, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).  

Fler krav från M
Men partiet vill gå ännu längre i sin integrationspolitik. Nationellt driver man bland annat på för att ansträngningar för att lära sig svenska språket ska krävas för permanent uppehållstillstånd och att det ska finnas ett bidragstak.

– Vi tycker att det är rimligt att koppla rättigheter till skyldigheter. Nyanlända som kommit till Sverige, men inte arbetar, ska inte automatiskt få tillgång till hela den svenska välfärden. Dessutom måste det alltid löna sig mer att jobba än att leva på bidrag.

– Samtidigt ska vi göra allt för att de som kommer till vårt land får just det, ett jobb och egen försörjning. Därför sänker vi anställningskostnaden för dessa och de som behöver det mest och möjliggör fler enkla jobb och vägar in på arbetsmarknaden. Bland annat genom förstajobbet-anställning med möjlighet att lära sig jobbet på jobbet och tredubblat tak i RUT-avdraget.

För drygt ett år sedan antog Tyresö kommun en integrationsstrategi. Där tvingades Moderaterna till eftergifter med sina krav på integrationsplikt i förhandlingarna med den dåvarande Alliansen.Publicerat 2019-01-18
Uppdaterat 2019-01-21KF-möte ställs in – här är piken från Freij (M)

Den moderata politikern Peter Freij ger Tyresös nya styre en ordentlig gliring. Detta efter att man beslutat ställa in torsdagens fullmäktigesammanträde. "Jag väljer att tolka det som att man från det nya styret inte har någon större reformagenda utan är relativt nöjd med hur Tyresö fungerar", skriver han på Facebook.

Utdömt äldreboende ser ut att bli kvar

Björkbackens äldreboende dras med betydande renoveringsbehov och har varit på väg att avvecklas då åtgärderna som behöver göras ansetts på tok för dyra. Men det nya vänsterstyret vill behålla boendet och nu har Arbetsmiljöverket gett kommunen tre år på sig.

26 besöker oss just nu