Maktskifte i Tyresö efter att L överger Alliansen

Efter 20 år av borgerligt styre i Tyresö blir det maktskifte. Detta efter att Liberalerna övergivit Alliansen. – Vi och många med oss är nu väldigt besvikna på det här som bara kan betecknas som ett svek mot väljarna och mot borgerlig politik. Det är svårt att föreställa sig att de som valde att lägga sin röst på Liberalerna trodde att de röstade för ett Socialdemokratiskt maktövertagande och att ge Vänsterpartiet makt och inflytande, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) i ett uttalande.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-10-24

Efter valet den 9 september stod det klart att Alliansen hade förlorat majoriteten i Tyresö kommunfullmäktige. Men man var alltjämt var största block med tre mandat fler än Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Mycket talade då för att Alliansen skulle kunna fortsätta styra kommunen. Antingen som största minoritetsblock och göra blocköverskridande överenskommelser i stora viktiga frågor. Eller som majoritet tillsammans med Miljöpartiet, något Vi i Tyresö tidigare berättat att kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) och allianspartierna förhandlat med Miljöpartiets nya språkrör om.

Men förhandlingarna gick i stöpet och helt oannonserat meddelade i stället under gårdagen Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet att man avser styra Tyresö de kommande fyra åren. Något som alltså inte ens Fredrik Saweståhl kände till. Förhandlingarna mellan Liberalerna och de rödgröna hade förts bakom hans och Moderaternas rygg.

Liberalerna ger V inflytande
För att den nya koalitionen S, L och MP ska få igenom sina förslag i kommunfullmäktige behövs stöd även från Vänsterpartiet, vilket man väntas få. Saweståhl kommenterar sveket på Moderaternas hemsida. Han skriver bland annat:

"I Tyresö har vi haft ett framgångsrikt borgerligt samarbete i många decennier och vi har tillsammans tagit ansvar för att leda kommunen de senaste 20 åren. Det kastas nu bort av ett parti. Vi och många med oss är nu väldigt besvikna på det här som bara kan betecknas som ett svek mot väljarna och mot borgerlig politik. Det är svårt att föreställa sig att de som valde att lägga sin röst på Liberalerna trodde att de röstade för ett Socialdemokratiskt maktövertagande och att ge Vänsterpartiet makt och inflytande. Vi välkomnar alla väljare som är borgerliga och som kastade bort sin röst på Liberalerna att engagera sig i vårt parti."

Och fortsätter:

"Detta innebär att vi moderater nu går i opposition. Vi kommer att vara en tuff och tydlig opposition och med skärpa och passion driva moderat och borgerlig politik fullt ut med all vår kraft. Vi kommer inte att överge vår politik, vår själ eller svika de borgerliga väljarna. Alla Tyresöbor kan nu se svart på vitt vilka de kan lita på. Vi ska använda detta för att stärka vår ställning, vårt stöd och vårt förtroende och vi är redo att när som helst ta ansvar för Tyresö och genomföra den borgerliga politik som Tyresöborna val efter val röstar fram."

Läs hela Fredrik Saweståhls uttalande här.

Ett av de första besluten som den nya koalitionen väntas fatta är en kraftig skattehöjning.Publicerat 2018-10-24
Uppdaterat 2018-11-27

FOTO: Robert SkölinSkölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

11 besöker oss just nu