3 december 2020

NYHETER

Många försäljningar av bostadsrätter i Tyresö

Mellan mars och maj såldes 155 bostadsrätter i Tyresö kommun. Det är en relativt hög aktivitet på den lokala bostadsmarknaden sett till de senaste tolv månaderna, samt det historiska snittet för den här tiden på året.
image
Redaktionen
  • Publicerat: 2019-06-10

  • |
  • Uppdaterat: 2020-11-17

Under det senaste året har det i snitt sålts 106 bostadsrätter per kvartal i Tyresö. Men under de senaste tre månaderna genomfördes hela 155 affärer. En dramatisk ökning.

Mars till maj är, historiskt sett, en tid då det sålts fler bostadsrätter än under resten av året, men även om man tar det i beaktande var bostadsmarknaden synnerligen aktiv. I fjol gjordes exempelvis 98 affärer vid den här tiden på året.

Detta visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som nyhetsföretaget Newsworthy har analyserat. De sålda bostadsrätterna i Tyresö kommun hade ett genomsnittligt pris på 2,5 miljoner kronor. I hela Stockholms län såldes 11.203 bostadsrätter för i snitt 3,5 miljoner kronor.

LÄS MER: Byggtakten slår alla rekord – men ändå otillräckligt enligt rapport​

Negativ prisutveckling
Statistiken visar även på en prisnedgång i Tyresö. Medelpriset på försäljningarna av bostadsrätter i kommunen var 4 procent lägre än för tre månader sedan. I hela Stockholms län däremot ökar priserna på bostadsrätter efter en prisuppgång på 3 procent. I 15 av 25 kommuner (där det redovisats uppgifter om prisutveckling) noteras uppgångar. Störst var ökningen i Botkyrka där priserna steg med 5 procent. I Upplands-Bro sjönk däremot priserna med 7 procent.

Priserna på villor ökar något
Men samtidigt som bostadsrättspriserna i Tyresö gått ner har villapriserna gått upp. Medelpriset på försäljningarna under de senaste tre månaderna visar på en uppgång med 4 procent. Även i hela Stockholms län ökar villapriserna med en prisuppgång på 3 procent.

Bland kommunerna i Stockholms län stiger priserna på villor i 15 av 20 kommuner (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var ökningen i Lidingö där priserna steg med 10 procent. I Södertälje däremot sjönk priserna med 6 procent. På grund av få försäljningar saknas dock uppgifter om prisförändringar för villor i sex av länets 26 kommuner.

Sammanlagt såldes 91 villor i Tyresö mellan mars och maj till ett genomsnittligt pris på 6,0 miljoner kronor. I fjol gjordes 86 affärer vid den här tiden på året.

I hela Stockholms län såldes 2.565 villor för i snitt 5,7 miljoner kronor.

Fyra sålda fritidshus
Mellan mars och maj gjordes sammanlagt fyra affärer med fritidshus i Tyresö kommun. De sålda fritidshusen hade ett genomsnittligt pris på 3,8 miljoner kronor. I hela Stockholms län såldes 304 fritidshus för i snitt 2,5 miljoner kronor.

På grund av för få försäljningar finns inga uppgifter om prisutveckling för fritidshus i Tyresö den här månaden.

Bland kommunerna i Stockholms län sjunker priserna på fritidshus i fyra av fem kommuner (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var minskningen i Haninge där priserna sjönk med 5 procent.

Höghus i Amaryllisparken

Stödjer du en detaljplan som skulle medge byggandet av ett 6-våningshus i amaryllisparken?


Mer information